NEPRAVOMOĆNO

Supetarska gradonačelnica osuđena zbog klevete: ‘Piše i da narednih godinu dana ne bih smjela pričati‘

Prema nepravomoćnoj sudskoj presudi Marković i Mascarell su kažnjene sa 30 dnevnih dohodaka

Ivana Marković

 Luka Gerlanc/Cropix

Na Općinskom sudu u Splitu u srijedu je zbog klevete nepravomoćno osuđena supetarska gradonačelnica Ivana Marković i aktivistica Udruge Za naš Supetar, Vladimira Mascarell, koje su protiv njih podigli Marion Duzich i Svpetrvs hoteli, doznaje se na sudu.

Tužbu zbog klevete protiv gradonačelnice Marković i aktivistice Mascarell poduzetnik Duzich i Svpetrvs hoteli podignuli su još 2017. godine.

Prema nepravomoćnoj sudskoj presudi Marković i Mascarell su kažnjene sa 30 dnevnih dohodaka, no neće ih trebati dati ako tijekom godine dana ne počine novo kazneno djelo.

Gradonačelnica Supetra je proglašena krivom zbog izjave jednom portalu kojem je, uz ostalo, rekla kako su "najljepše plaže u mjestu prodane u koncesiju hotelskoj tvrtki, a ona ne samo da na njima zarađuje višestruko veće iznose kroz uvođenje potkoncesionara, nego ih devastira. Vlasnik tvrtke Svpetrvs nedavno je bez dozvole nasuo veliki dio obale u ovom gradu i promijenio je gotovo do neprepoznatljivosti", rekla je Marković.

Aktivistica Mascarell je pak kažnjena zbog objava na društvenoj mreži Udruge Za naš Supetar.

Splitski sud je presudio kako je izjava bila usmjerena isključivo rušenju časti i ugleda privatnih tužitelja, znalo se da nije istinita, a djelo je počinjeno preko medija, pa je tako postalo pristupačno većem broju ljudi.

Nepravomoćno osuđene gradonačelnica Marković i aktivistica Mascarell su najavile žalbu na prvostupanjsku presudu.

Marković je presudu komentirala na Facebooku. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

- Općinski Sud u Splitu je donio nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Svpetrvs hoteli za prenošenje službenih dokumenata nadležnih inspekcijskih, županijskih i ostalih tijela koje je okarakterizirao kao kleveta te me na temelju toga nepravomoćno osudio i to temelju čl. 149. st. 2. KZ/11.

(I to jer sam navela: "Najljepše plaže u mjestu prodane su u koncesiju hotelskoj tvrtki, a ona ne samo da na njima zarađuje višestruko veće iznose kroz uvođenje potkoncesionara, nego ih devastira. Vlasnik tvrtke Svpetrvs, naime, nedavno je bez dozvole nasuo veliki dio obale u ovom gradu i promijenio je gotovo do neprepoznatljivosti", a koje izjave su usmjerene isključivo rušenju časti i ugleda privatnih tužitelja, znajući da su iste izjave neistinite te su postale pristupačne većem broju osoba, a sve s ciljem da iste okleveta.)

Piše i da narednih godinu dana ne bih smjela pričati.

Dok sam oslobođena optužbi za iznošenje stavova i radnji o upravljanju pomorskim dobrom i izjavama kojim se štite interesi Grada Supetra i kojim sam kazala da se zalažem da resursi ostanu u rukama jedinice lokalne samouprave. Valjda se za politički stav ne može u 2023. godinu dobiti optužba. Još.

Također, tužba je i dijelom odbijena na dio koji se odnosi na postupak privatizacije hotelske kuće.

Ja se i dalje ne osjećam krivom za ništa i naravno žalit ću se i ustrajati na tome da lokalnim resursima i pomorskim dobrom upravlja jedinica lokalne samouprave na kojem je to teritoriju.

E, i sretan Dan žena svim hrabrim i dragim ženama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:12