HOROR NA NOVU GODINU

Supruga je jecala, a njemu su zaklecale noge: Na novom suđenju dobio sedam puta veću kaznu!

Pavel Lukinić proglašen je krivim za nesreću kojoj su smrtno stradale tri mlade žene, a jedna je teško ozlijeđena

Mjesto nesreće (L); Pavel Lukunić (D)

 Srđan Vrančić/Cropix; Facebook/

Ponovljeno suđenje za strašnu prometnu nesreću iz novogodišnje noći 2013. godine, kada su u sudaru dvaju automobila u Aveniji Većeslava Holjevca u Zagrebu smrtno stradale tri mlade žene, a jedna je teško ozlijeđena, donijelo je veliki preokret.

Dok su na prvome suđenju, koje se tada zbog nadležnosti vodilo na zagrebačkome Općinskome sudu, vozači automobila koji su se sudarili, Pavel Lukunić (34) i Filip Pugar (34), bili osuđeni na djelomično uvjetne zatvorske kazne, prema kojima su u zatvoru trebali provesti samo osam mjeseci, u četvrtak je, pak, na zagrebačkome Županijskom sudu, koji je u međuvremenu postao nadležan za ovaj slučaj, Pugar nepravomoćno oslobođen, dok je Lukunić, kojemu je u nesreći poginula tadašnja supruga, dobio pet godina zatvora.

image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix

Kada je čula presudu, Lukunićeva nova supruga, s kojom se u međuvremenu oženio, počela je jecati, a ubrzo su noge zaklecale i njemu, koji je morao sjesti, shvativši da će u zatvor morati pet godina, i to direktno sa suda, budući da mu je odmah određen istražni zatvor.

image

Pavel Lukunić

/Facebook

Premda je Lukunić te 2013. bio trijezan, a Pugar u krvi imao 1,64 promila alkohola, te premda je Lukunić automobilom zbog magle vozio nekih 20-tak kilometara na sat, a Pugar oko 103 km/h, odnosno 43 više od dopuštenih 60, sud je zaključio kako je nesreću isključivo skrivio Lukunić, koji je Pugaru oduzeo prednost te prilikom skretanja i ulaska u putanju Pugarovoga automobila nije dao žmigavac.

image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix

Naime, nesreća se odvila ovako: Lukunić, s kojim su se u automobilu nalazile i njegova tadašnja supruga, Moldavka Aliona C. (24) te njezine dvije prijateljice Sebiha A. N. (31) i Monika L. (22) vozio je svoj auto Holjevčevom prema jugu. Došao je do raskrižja s A3, te zatim, premda je vozio sporo vozeći, skrenuo ulijevo i pokušao se uključiti na A3. Tada je na njega velikom brzinom iz suprotnoga smjera Holjevčeve naletio Pugar, koji je vozio prema sjeveru i imao prednost jer je zadržavao pravac kretanja. Pugarov automobil se snažno zabio u desni bok Lukuničeva automobila, a u nesreći su smrtno stradale sve tri putnice iz Lukunićeva vozila, dok je Maria V., putnica iz Pugarovoga auta, teško ozlijeđena.

I Lukunić i Pugar tada su imali nepune 24 godine.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

"Upravo je vožnja prvookrivljenoga Lukunića uzrok ove prometne nesreće. Nije propustio vozilo koje mu je dolazilo u susret i zadržavalo smjer. Također, nije uključio žmigavac. Da je upalio žmigavac i da je propisno vozio do nesreće ne bi došlo ", rekla je sutkinja Maja Štampar Stipić prilikom obrazlaganja presude.

"Što se tiče brzine, iako ste vozili malom brzinom, zakon propisuje da ona bude prilagođena uvjetima na cesti. Filip Pugar je mogao vidjeti samo vaša prednja svijetla, žmigavce niste uključili i nikako nije mogao predvidjeti da ćete vi skrenuti u njegovu traku. Prema podacima s očevida, u trenutku kada je on vidio vaše vozilo, od vas je bio udaljen 22,8 metara te, prema mišljenju vještaka, ne bi stigao zakočiti ni da je vozio 60 km/h ili manje. Težina ove nesreće u kojoj su poginule tri mlade osobe, te vaša uporna nekritičnost prema vašemu doprinosu ovome djelu zaslužuju kaznu od 5 godina zatvora", rekla je okrivljeniku sutkinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:30