‘DRŽAO SE PROPISA‘

Supruga poginulog biciklista: ‘Vinko nikad u životu nije prošao kroz crveno na semaforu‘

Odvjetnik Vinko Dizdar redovito je biciklirao vikendom po Jarunu i uvijek bi odvozio 50-ak km. Tako je trebalo biti i ove nedjelje
Vinko Dizdar
 Privatni album

Vinko Dizdar, 68-godišnji odvjetnik iz Zagreba, koji je imao ured u Novskoj, jedva je čekao vikend da sjedne na bicikl i odvozi uobičajenih 50-ak kilometara po Jarunu. Tako je bilo i ove nedjelje. Kako je bila najavljena velika vrućina, ustao je rano dok su još supruga Ljerka, sin i njegova djevojka spavali. Ne mogavši suspregnuti suze, prepričava nam tu nedjelju Ljerka Dizdar. Njezin suprug bi odvozio svoju rutu na biciklu, vratio se na nedjeljni obiteljski ručak, a potom bi gledao emisiju "Nedjeljom u dva".

Panika u obitelji

Ove nedjelje tragični sraz s motociklom Suzuki na raskrižju Zagrebačke avenije i Ulice hrvatskog sokola bio je koban po njega, a njegovu obitelj ostavio bez jedinog hranitelja. Ljerka Dizdar od policije još, kaže, nije dobila službeni izvještaj o nesreći, ali kaže kako su policajci s kojima je išla identificirati svog supruga na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku bili izuzetno ljubazni. Prizor koji je vidjela, kaže, neće zaboraviti.

- Moj suprug puno je vremena tijekom tjedna provodio u automobilu jer nije putovao samo u Novsku gdje je imao ured, već po cijeloj Hrvatskoj kad bi imao rasprave na sudovima. I zato je jedva čekao vikend da se vozi biciklom jer on je i inače bio sportski tip. To jutro, mi smo još spavali, a on je očito odlučio otići rano jer su najavljivali velike vrućine. Otišao je najvjerojatnije već oko 6 sati. Kad smo se probudili i pogledali kroz prozor, auto je bio ispred pa sam zaključila da je otišao biciklirati. Kad ga nije bilo oko 13.30 sati, već me lagano hvatala panika, jer nikad nedjeljom ne bi ostao do tako dugo. Nazvala sam jedan broj na Jarunu i gospođa koja mi se javila rekla mi je da se kod njih ništa nije dogodilo. Ubrzo me nazvala ponovo i rekla da će me uskoro nazvati policija kojoj je dala moj broj. I to se doista i dogodilo. Nazvali su me i rekli da ću morati ići u mrtvačnicu identificirati supruga i tako je i bilo. Otišla sam s policijom između 15.30 i 16 sati - priča supruga stradalog odvjetnika.

Ne čita kaže portale niti komentare ispod novinskih tekstova, ali ima potrebu istaknuti da je njezin suprug bio besprijekoran muž i otac i da u 25 godina braka nije popio ni kavu, a kamoli kap alkohola.

- Bio je dosljedan u poštivanju zakona i provođenju propisa. On nikad nije prošao na crveno svjetlo na semaforu. Kad sam ja to znala učiniti kao pješak kad bismo negdje išli, znao bi me prekoriti, jer bi on čekao zeleno svjetlo. Prije nego je otvorio odvjetnički ured radio je kao sudac i znam da je poštivao i policiju i ne bi kršio prometne propise - kaže u suzama Ljerka Dizdar.

Istraga traje

U posljednjih desetak godina koliko su živjeli u Zagrebu njezin suprug je redovito vozio bicikl vikendom, kao nogometni sudac sudio je i u 2. ligi, osnivao je kuglački klub u Novskoj. Odvjetnik Vinko Dizdar bio je član sisačkog odvjetničkog zbora. Zagrebačka policija i dalje nema novih informacija o nesreći koja se u nedjelju u 8.40 sati dogodila na jednoj od najfrekventnijih zagrebačkih prometnica. I dalje traži očevice i nada se da će rasvijetliti sve okolnosti nesreće u kojoj su poginuli Matija Podhraški (24) i Vinko Dizdar (68). Hoće li uspjeti rekonstruirati tijek nesreće u kojoj su izgubljena dva života, pokazat će vrijeme.

Stradali nije Guinnessov rekorder na motoru

U tragičnoj nesreći na Zagrebačkoj aveniji dogodila se čudna koincidencija da stradali vozač ima isto ime i prezime te je isto godište kao poznati akrobatski vozač motocikla Matija Podhraški, Guinnessov rekorder u vožnji na glavi motociklom, koji se profesionalno bavi motociklizmom. Čak je i nastupao u Križevcima, kamo je trebao stići stradali motociklist, koji mu je i daljnji rođak, pa su uslijedili brojni pozivi njegovih prijatelja i pratitelja na društvenim mrežama, kojih ima više od 200 tisuća, a zvali su njegovu obitelji i iz inozemstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:55