OPTUŽNO VIJEĆE

Suradnici Darka Horvata sve priznali i nagodili se, dobili su izrazito blage kazne

Nagodiili su se Ana Mandac, Katica Mišković i Velimir Žunac

Katica Mišković na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu

 Damjan Tadic/Cropix

Bivša pomoćnica ministra Darka Horvata, Ana Mandac, bivša ravnateljica Uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) Katica Mišković te bivši državni tajnik u MRRFEU Velimir Žunac, osuđeni su danas na temelju nagodbi s USKOK-om na uvjetne zatvorske kazne te kazne zatvora zamijene radom za opće dobro u tzv. aferi "Po babi i stričevima" u kojim su s njima bili optužena još četvorica bivših ministara. Ana Mandac je osuđena na 11 mjeseci zatvora zamijenjenih radom za opće dobro, Mišković je osuđena na devet mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, a Žunac na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

image


Ana Mandac na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu

Damjan Tadic/Cropix

Budući da se radilo o sjednici optužnoga vijeća koje je zatvoreno za javnost, novinari danas nisu mogli prisustvovati objavi presude, a većina odvjetnika i njihovih klijenata nije bilo raspoloženo za davanje izjava.

Kratku izjavu dao je odvjetnik Velimira Žunca, Fran Olujić koji je rekao kako je njegov klijent dobio relativno malu kaznu jer mu se na teret ne stavlja nezakonita zarada.

Četvorica bivših ministara optuženih u ovome postupku Darko Horvat, Tomislav Tolušić, Josip Aladrović i Boris Milošević, te gradonačelnik Županje Damir Juzbašić danas nisu bili niti pozvani na sjednicu optužnoga vijeća jer je postupak protiv Mandac, Žunca i Mišković bio razdvojen kako jer su oni sklopili nagodbe te priznali krivnju.

Na pitanje novinara jesu li to sve nagodbe u ovome slučaju, odnosno hoće li se još netko od okrivljenika nagađati u budućnosti, zamjenik ravnateljice USKOK-a Vedran Libl je rekao kako "ništa nije isključeno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 06:59