KUTINA U ŠOKU

Susjedi ne mogu doći k sebi: ‘Drag i pristojan dečko, posebno je bio angažiran oko okoliša‘

Susjedi i poznanici Danijela Bezuka (22) u šoku su nakon jutrošnjeg napada na Markovom trgu u Zagrebu
Danijel Bezuk, kuća u kojoj je živio i prizor s Trga sv. Marka
 Facebook/Željko Puhovski/Tomislav Krišto/Cropix

Kutinjani su zgroženi današnjim krvoprolićem u Zagrebu gdje je njihov sugrađanin Danijel Bezuk (22) u 8 sati i 6 minuta iz vatrenog oružja ispalio više metaka, teško ozlijedivši policajca koji je osiguravao zgradu Vlade na Markovom trgu, a potom se ubio na obližnjem Jabukovcu.

- Pristojan, drag, dobar dečko o kojemu mogu reći samo pozitivno. Mi živimo u dva sela, ali nas dijele dvije kuće, rekla je susjeda napadača za portal HRT-a.

Iznenađena je događajem, kaže, ništa nije dalo naslutiti da će se dogoditi ovakvo nešto.

Prisjeća se da je prilično vodio brigu o zaštiti okoliša, s obzirom na da je u njihovom selu veliki problem nelegalno odbačeni otpad. Sam ga je, kaže nam susjeda, prikupljao i čistio.

Za napadača kaže da je nedavno počeo raditi, da je završio srednju školu, bio zadovoljan na poslu i dosta boravio na terenu. Ne može vjerovati da je učinio to što se dogodilo i ponavlja kako je o njemu dosad mogla reći samo pozitivno.

Podsjetimo, MUP je izvijestio da je u policajca pred zgradom Vlade na Markovu trgu pucao 22-godišnjak koji je nešto kasnije na Jabukovcu počinio suicid, a od ranije nije bio poznat policiji.

Prije zločina Bezuk je na svom Facebook profilu objavio status s nizom pravopisnih pogrešaka, u kojem među ostalim stoji kako je "dosta prevara" i "gaženja ljudskih vrijednosti".

Na Trgu sv. Marka i dalje se nalaze mnogobrojne policijske snage pa trgu koji je jedno od povijesnih središta Zagreba posjetitelji ne mogu pristupiti, a nadlijetali su ga helikopteri.

U ulice oko Markova trga policajci puštaju samo stanare, dok je na mjestu nezapamćenog zločina počeo očevid koji bi trebao rasvijetliti pod kojim okolnostima je napadač u 31-godišnjeg policajca, prema tvrdnjama svjedoka, ispalio kratki rafal iz automatske puške.

Premijer Andrej Plenković rekao je da se utvrđuju okolnosti, razlozi i motivi pokušaja teškog ubojstva policajca, najavio preispitivanje načina osiguravanja Trga te odbacio mogućnost odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Policija i DORH poduzimaju sve radnje da ispitaju kako se to dogodilo, zbog čega se dogodilo, koji je motiv, i u ovom trenutku o tome nemamo više saznanja, rekao je premijer.

Ministar Božinović je kazao da je nemoguće kontrolirati sve koji bi pod odjećom mogli skrivati oružje te da bi se najveći stupanj zaštite postigao samo ako se Trg sv. Marka zatvori.

Ranjeni policajac s Markova trga je stabilno i nije životno ugrožen. Operacija njegove lijeve ruke ozlijeđenog policajca trajala je čak četiri sata, liječnici su uspjeli rekonstruirati živac i tetivu, te se nadaju se da će rehabilitacija zadržati potpunu funkciju ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:13