DIVLJAŠTVO U SLAVONIJI

SUSJEDU PREMLATIO KONJE 'Uginuli su u velikim mukama.Bilo je strašno gledati ih kako se pate'

Susjed se zatrčao i drvenom batinom krenuo udarati nedužno biće, ispričao je Zoran Kragojević
 Goran Sebelic / CROPIX

SUŠINE - Zbog premlaćivanja dvaju ždrijebadi starih 2,5 mjeseca koji su od zadobivenih ozljeda uginuli, policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 50-godišnjaka iz Sušina kod Đurđenovca. Tereti ga se da je tijekom srpnja u razmaku od desetak dana ozlijedio ždrijebad svoga susjeda i uzgajivača zaštićene pasmine konja hrvatskog hladnokrvnjaka Zorana Kragojevića.

Oba ždrijebeta su nakon nekoliko dana liječenja i pokušaja spašavanja njihovih životinja uginula i to, kako kaže Kragojević, u velikim mukama.

- Bilo je strašno gledati ih kako se pate. Pokušali smo sve ne bismo li ih izliječili, ali nije im bilo pomoći. Prvo ždrijebe ozlijeđeno je sredinom srpnja, ali nisam vidio tko je to učinio, međutim mišljenja sam da je riječ o istom čovjeku, a s obzirom da je i policija sada protiv njega podnijela kaznenu prijavu za oba slučaja onda je najvjerojatnije kako je upravo on počinitelj. Ždrijebe sam našao na pašnjaku. Ležao je agoniji, nije se mogao sam podići na noge... Nakon tri tjedna liječenja je uginuo, kao i drugo ždrijebe koje je susjed s kojim sam odrastao napao 24. srpnja - rekao je Kragojević, koji je vidio drugi napad.

- Iz meni nepoznatog razloga susjed se zatrčao iz svoga dvorišta na pašnjak nasuprot njegove kuće i nekom drvenom batinom krenuo udarati nedužno biće. Razvalio mu je donju čeljust, nanio ozljede kralježnice i nogu, koje su bile toliko teške da je i ono uginulo, unatoč silnom trudu veterinara i nas ukućana da ga spasimo. Stvarno mi nisu jasni motivi tog čovjeka s kojim nikada ranije nisam imao ni problema ni sukoba, niti mislim da su mu moji konji činili neku štetu. Riječ je o dobroćudnim životinjama s kojima se i djeca igraju kada ih roditelji dovedu iz okolnih mjesta - kazao je Kragojević, koji sada u svom stadu ima 48 hrvatskih hladnokrvnjaka.

Osim patnje koju je proživio sa svojim uginulim životinjama, Kragojević je i financijski oštećen jer je jedno ždrijebe na tržištu vrijedno oko pet tisuća kuna, a tu su i troškovi liječenja od oko 900 kuna kao i odvoz leševa u kafileriju na neškodljivo uklanjanje za koje još čeka račun.

Drago mu je da je policija podnijela kaznenu prijavu i nada se da će to biti opomena drugima da se ovako nešto više ne ponovi, a o privatnoj tužbi za naknadu štete odlučit će naknadno.

Susjed koji je osumnjičen da je premlatio ždrijebad kazao je kako nije točno da ih je izudarao, već da je samo jednoga potjerao kamenom jer mu je smetalo što su konji pasli blizu njegove kuće. Ukoliko ovaj slučaj dođe do suda, o čemu će odlučivati Općinsko državno odvjetništvo u Našicama, počinitelju prijeti kazna zatvora u trajanju do jedne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:21