SUDAC ISTRAGE ODREDIO

Sutkinja Šupe, Blažo Petrović i odvjetnik Zmijanović idu u istražni zatvor zbog mita

Uskok ih sumnjiči za koruptivna nedjela u kojima je sutkinja primila mito od 15 tisuća eura da donese oslobađajuću presudu Petroviću

Blažo Petrović, Maja Šupe, Brnimir Zmijanović

 Cropix

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je jednomjesečni istražni zatvor za šibensku sutkinju Maju Šupe, poduzetnika Blažu Petrovića i odvjetnika Branimira Zmijanovića zbog primanja i davanja mita.

Odluka o određivanju istražnog zatvora donesena je zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke za svo troje te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela za sutkinju i odvjetnika.

Uskok ih sumnjiči za koruptivna nedjela u kojima je sutkinja primila mito od 15 tisuća eura da donese oslobađajuću presudu Blaži Petroviću, a u svemu je posredovao odvjetnik Zmijanović.

Branitelj Branimira Zmijanovića odvjetnik Željko Gulišija je rekao da je i njegov branjenik danas aktivno iznosio svoju obranu i odgovarao na pitanja negiravši da je posredovao u davanju mita.

Na ispitivanju u Uskoku sutkinja Šupe je također negirala kaznena djela za koje ju se sumnjiči te je odgovarala na pitanja tužiteljstva i obrane. Njen je odvjetnik Krešimir Škarica novinarima otkrio da je prije mjesec dana podnijela zahtjev za mirovinu jer joj je narušeno zdravlje.

Nakon što je svo troje osumnjičenih tijekom dana ispitivano u Uskoku sucu istrage Županijskog suda u Splitu Ivici Botici je predloženo da se zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, ali i ponavljanja kaznenog djela svima odredi istražni zatvor.

Sjednica na kojoj se odlučivalo hoće li trojka završiti na splitskim Bilicama započela je iza 18 sati.

Tužiteljstvo i policija u priopćenjima su otkrili da troje uhićenih sumnjiči za primanje i davanje mita u razdoblju od svibnja 2013. pa do rujna 2014. Zapriječena zatvorska kazna za primanje i davanje mita je do deset godina.

Ne otkrivajući identitete istražitelji navode da je Šupe bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je Petrović bio optužen uz još jednog optuženika kojeg je zastupao šibenski odvjetnik Zmijanović.

U tom postupku je Petrović posredstvom Zmijanovića dogovorio sa sutkinjom da će joj predati 15.000 eura ako, bez obzira na stvarno stanje predmeta, donese oslobađajuću presudu.

Prvi dio od 6000 eura navodno je dobila preko fiktivnog predugovora za prodaju zemlje koji je sutkinjina majka potpisala s Petrovićevim pouzdanikom, a preostalih 9000 nakon što je presuda postala pravomoćna u rujnu 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 09:11