ZAPALILI JOJ BMW X6

Sutkinju pratili danima, u istragu se uključuje SOA, ključan dokaz bit će - kamere!?

Sutkinja za JL: Nekako se nosim s tim, ali moja kćer... To je auto mog pokojnog supruga, njezinog oca

Zapaljeni BMW sutkinje Vlaste Šimenić-Kovač

 Borna Jaksic/Cropix

Nema dvojbe da je BMW X6 sutkinje Vlaste Šimenić-Kovač u nedjelju oko 6 sati u središtu Osijeka namjerno zapaljen. Obavljenim očevidom policija je nedvojbeno ustanovila da je uzrok požara namjerna ljudska radnja, a tko je i zašto na uskrsno jutro odlučio zapaliti automobil sutkinje Kaznenog odjela osječkoga Županijskog suda, koja je proteklih godina sudila u brojnim medijskim eksponiranim predmetima, otkrit će policija.

U istragu će se, sasvim je izvjesno, osim policije uključiti i SOA kako bi svojim operativnim saznanjima možda došla do nekih informacija koje bi mogla proslijediti policiji, a koristit će se i sva raspoloživa tehnika, od pregleda kamera videonadzora do lociranja mobitela na baznim stanicama što bi također moglo pomoći policiji u istrazi.

Policija zasad u interesu istrage ne izlazi u javnost s pojedinostima. Ni sutkinja Vlasta Šimenić Kovač, s kojom smo razgovarali u ponedjeljak, ne zna tko bi joj mogao zapaliti automobil.

- Ne, apsolutno nemam nikakvih informacija ni naznaka da bi mi netko na ovaj način želio poslati poruku. Ja se još nekako nosim s time, ali ova paljevina je jako pogodila moju kćer jer je to bio automobil mojega pokojnog supruga i njezina oca, a uskoro će se navršiti pet godina od njegove pogibije - kaže sutkinja Šimenić Kovač.

Naime, njezin suprug, odvjetnik Radan Kovač, smrtno je stradao u prometnoj nesreći u travnju 2018. godine.

Inače parkira u garaži

Policija joj, kako kaže, nije ponudila zaštitu, ali će se o tome vjerojatno razgovarati. Sutkinja Šimenić Kovač rekla je da automobil inače parkira u garaži u dvorištu, ali ga je od prošlog utorka parkirala na ulici ispred zgrade. Jesu li to oni koji su planirali i izveli napad znali, tek treba ustanoviti istraga. Na pitanje o nadzornoj kameri koju smo uočili kod ulaza kaže:

- Tu je nekad bio lokal, pa je ostala kamera, ali ona ne snima ulicu. No, policija je izuzela te snimke. U ovoj ulici ima dosta nadzornih kamera jer je nepunih 50 metara od mjesta gdje je zapaljen automobil Fina i tamo također postoje nadzorne kamere, kao i na još nekim objektima. Sve te snimke policija će pregledati. Uz to, bio je dan kad je izbio požar na automobilu.

image

Vlasta Šimenić-Kovač

Ivan Perić/Cropix

Sutkinja kaže da bi bila najsretnija kad bi se radilo o djelu nekog obijesnog klinca, ali svjesna je kako je vrlo malo vjerojatno da je takvo što posrijedi. Ni na koga ne ukazuje i kaže kako je znala doživjeti tijekom nekih postupaka da joj netko od okrivljenika, nezadovoljan presudom, kaže: "Vidjet ćemo se mi još. Nismo mi još završili".

- Na to gledam kao na dio posla i ne bih tome pridavala neki značaj, ali neka to policija ustanovi - ističe sutkinja.

Palež vikendice Ortynskog

Podsjećamo, najpoznatiji slučaj koji je vodila je afera SMS. Sutkinja Vlasta Šimenić Kovač je 4. veljače 2021. osudila bivšeg policijskog informatičara Franju Vargu za sprečavanje dokazivanja u tzv. aferi SMS te je osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegova pomagača, bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića, na dvije godine zatvora. Njezinu je presudu potvrdio i Visoki kazneni sud.

Na sedam i pol godina zatvora je 8. svibnja 2020. nepravomoćno osudila Branislava Smiljanića zbog ubojstva glumca Aleksandra Bogdanovića u prometnoj nesreći krajem 2019. godine.

Vodila je i suđenje protiv šestero optuženih za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču 1. travnja 2017. godine. Svih šestero je u siječnju prošle godine na osječkom Županijskom sudu, temeljem sporazuma s USKOK-om, nepravomoćno proglašeno krivima za to kazneno djelo. Prvooptuženi Dragan Baković Bambur osuđen je na tri i pol godine zatvora.

Prošle je godine odbijen i zahtjev za njezino izuzeće u postupku protiv Marija Mamića, sina Zdravka Mamića.

Profesionalna i časna

O slučaju paljenja automobila poznate sutkinje Županijskog suda u Osijeku Vlaste Šimenić Kovač oglasila se Udruga hrvatskih sudaca koja je najoštrije osudila zločin.

"Sutkinja Vlasta Šimenić Kovač profesionalno, pošteno i časno dugi niz godina obnaša sudačku dužnost u Kaznenom odjelu Županijskog suda u Osijeku. Svi koji djeluju u javnom medijskom prostoru morali bi biti svjesni posljedica svojih izjava kada govore o sucima. Sutkinji Šimenić Kovač pružamo kolegijalnu potporu i vjerujemo da će počinitelji zločina brzo biti procesuirani i odgovarati za svoj zločin", glasi priopćenje koje je potpisao Damir Kontrec, sudac Vrhovnog suda RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 06:59