NOVA AKCIJA EPPO-A

Sutra odluka o istrazi i zatvoru za petorku koja je uhićena zbog malverzacija s EU novcem za riječku sortirnicu

Odluku će Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) donijeti nakon ispitivanja uhićenih koja su u Zagrebu

Darko Žagar

 Ronald Gorsic/Cropix

Ured Europskog javnog tužitelja u srijedu će objaviti hoće li pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor za petero uhićenih na području Rijeke i Međimurja zbog malverzacija s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada.

Odluku o istrazi i pritvoru Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) donijet će nakon ispitivanja uhićenih koja su u Zagrebu počela u utorak poslijepodne.

Ranije su u Rijeci i Međimurju uhićeni bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor velike međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar.

EPPO je nakon pokretanja akcije izvijestio kako provjeravaju sumnje da su uhićeni počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja u Mihačevoj Dragi.

Sortirnica otpada sufinancirana europskim novcem

Žagarov odvjetnik Igor Cišper kazao je nakon ispitivanja u zagrebačkom uredom europskog javnog tužitelja da će sutra dobiti rješenje o provođenju istrage i doznati hoće li predlagati istražni zatvor.

Odvjetnik Đure Horvata, Ante Župić, kazao je da je njegov branjenik lošeg zdravstvenog stanja i ima 80 godina, zbog čega je pred njegovom kućom u Čakovcu tijekom pretrage bilo i vozilo hitne pomoći.

Podsjetio je da je Horvat međunarodno priznat i nagrađivan inovator koji promovira zelenu tehnologiju kružnog gospodarenja otpadom. Župić je rekao i da je projekt sortirnice u Rijeci izvršen bez ikakvih nedostataka i u svim rokovima.

Istražitelji sumnjaju da je Horvatova tvrtka Tehnix posao gradnje sortirnice dobila na namještanom natječaju koji je EU sufinancirala s 31 milijunom kuna. Sumnja se da je projekt ukupno vrijedan oko 37 milijuna kuna preplaćen za čak pola milijuna eura

Obersnel uvjeren u nevinost svojih suradnica

Bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je novinarima da je iznenađen uhićenjima, navodeći da su Irena Miličević i Jasna Kukuljan njegove dugogodišnje suradnice u koje ima apsolutno povjerenje.

"Naravno da vjerujem u njihovu nevinost i s obzirom da ih dobro poznajem siguran sam da nisu bile uključene u nikakve nedozvoljene i nezakonite radnje i vjerujem da će se to i dokazati kroz daljnji proces", rekao je Obersnel za HRT.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izvijestio je u utorak da su se u proteklih oko pola godine u gradskoj upravi i komunalnom društvu Čistoća provodile istražne radnje, ali da su izvidi tajni pa o tome ne može govoriti. Rekao je i da je o današnjim uhićenjima doznao iz medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 04:04