‘NISAM KRIV‘

Suze na suđenju sinu koji je ubio oca: ‘Majka je ponavljala jednu rečenicu, a tu je i šokantni SMS‘

Supruga pokojnog, pak, također se kroz suze prisjetila detalja iz prošlosti pa i kad ju je pijani partner gađao stolicama i tukao

Hrvoje K.

 Damjan Tadić/Cropix/

Vrlo tužna atmosfera praćena suzama vladala je sudnicom Županijskog suda u Zagrebu na početku suđenja Hrvoju K. (26), optuženom da je u večernjim satima 29. prosinca 2021. u kući u Općini Hum na Sutli kuhinjskim nožem usmrtio svoga oca Zvonka (56). Prema optužnici, njih su se dvojica tu večer posvađala nakon čega je izbio fizički sukob tijekom kojeg je osumnjičeni s kuhinjskog pulta uzeo nož oštrice 14 cm i oca ubo u nadlakticu te u leđa iznad lopatice. Obojica su, inače, u inkriminirano vrijeme bila pod utjecajem alkohola.

- Ne smatram se krivim – rekao je optuženi sudskom vijeću nakon čega su njegova majka i sestra, koje nisu svjedočile samom činu ubojstva, opisale vrlo uznemirujuće dijelove suživota sa pokojnim muškarcem kojem je odavanje alkoholu bila svakodnevica.

image

Optuženi Hrvoje K.

Damjan Tadic/Cropix
image

Hrvoje K.

Damjan Tadic/Cropix

- Tog dana je bratova djevojka nazvala mog muža pa sam otišla do kuće. Dok sam išla po stepenicama s vanjske strane, vidjela sam kapljice krvi, a po ulasku unutra, na unutarnjem stepeništu je ležao otac. Brat je bio izvan sebe i ništa nije odgovarao. Zvala sam muža da ode po mamu na posao, a kad je mama stigla bila sam uz nju. Oko tate su bila dva bratova prijatelja koji su mu pokušavali pomoći, svi su se čudili zašto Hitne toliko dugo nema, a Hrvoje je u jednom trenutku došao do mame i zagrlio ju te joj rekao: ‘Žao mi je mama, nisam to imao namjere napraviti.‘ Zatim ga je policija maknula. To jutro, inače, majka mi je bila poslala SMS da je tata dan ranije pitao bratovu curu za seks. Ostala sam šokirana, a majka je samo ponavljala kako ne zna više što činiti s njegovim alkoholizmom – posvjedočila je sestra optuženog prisjetivši se kako je Hrvoje u djetinjstvu često znao braniti majku kad ju je otac tukao.

Odgovarajući na pitanja optuženikova odvjetnika Rikarda Kunšteka je li pokojni ikad prijetio oružjem, sestra Hrvoja K. je otkrila da im je kao djeci otac često znao prijetiti nožem, a nekad i kuburom te da je Hrvoje oca čak i spašavao kad se pokušavao ubiti.

image

Optuženi Hrvoje K.

Damjan Tadic/Cropix
image

Optuženi Hrvoje K.

Damjan Tadic/Cropix

Supruga pokojnog, pak, također se kroz suze prisjetila uznemirujućih detalja iz prošlosti pa i kad ju je partner gađao stolicama i tukao, a policiji ga nikad nije prijavila jer je mislila da će se popraviti, da će biti bolje...

- U istrazi ste rekli da je vaš suprug bio dobričina, a sad kažete da je bio dobar kad nije pio. Je li pokojni volio svoju djecu? - zanimalo je tužiteljicu na što joj je svjedokinja odgovorila da misli da je suprug djecu volio te se trijezan ponašao normalno a da bi postao zlo kad bi popio.

Tijekom suđenja će još biti saslušano desetak svjedoka, a optuženi mladić će biti podvrgnut psihijatrijskom vještačenju radi ocjene njegove ubrojivosti u vrijeme ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:34