NEMA MU TRAGA

Sve veći misterij nestanka Mateja Periša: Nekoliko je enigmi u slučaju, njegov otac otkrio koja njega najviše muči

Ni srpska ni hrvatska javnost do danas nije dočekala da se oglasi javno bilo tko od Matejevih prijatelja, koji su bili s njim u Gotiku

Potraga za Matejem Perišem

 Tom Dubravec/Cropix, Nestali.hr

Potraga za 27-godišnjim Splićaninom Matejem Perišem ušla je u 26. dan, a konkretnih informacija o potrazi gotovo da više nema. Otkako se policija posljednji put oglasila sa službenim informacijama prošlo je 13 dana, a dugo razdoblje šutnje stvorilo je širok prostor za spekulacije, objavljivanje lažnih informacija i nagađanja. Šta do sada znamo o Perišu?

Malo je točnih i potvrđenih informacija o nestanku Mateja Periša, a još manje o potrazi koja je za njim raspisana još 31. prosinca. Za sada je sigurno poznato da je Periš sporne večeri s prijateljima bio u "Gotiku" i da je u jednom trenutku, iz nepoznatih razloga, istrčao iz kluba.

Sljedeće što je poznato jest da su sigurnosne kamere snimile mladića u majici kratkih rukava kako trči beogradskim ulicama. Za neke od tih snimki Nenad Periš, Matejev otac, potvrdio je da je na njima njegov sin, dok je za veći dio njih to ostalo nejasno, pa se čak i policija u službenim priopćenjima ograđuje tvrdnjom da je riječ o "mladiću koji podsjeća na Periša", piše Nova.rs.

Prijatelji ostali nijemi

Beogradska policija oglasila se neposredno nakon sastanka s dužnosnicima hrvatske policije, odnosno nakon što su oni po povratku u Hrvatsku održali konferenciju za medije. Tada je srbijanski MUP objavio rekonstrukciju događaja, a potom utihnuo.

Zanimljivo je da ni srpska ni hrvatska javnost do danas nije dočekala da se bilo tko od Matejevih prijatelja, koji su bili s njim u "Gotiku", oglasi javno, osim što su snimili video-zapis ispred kluba i objavili ga na YouTubeu. Ipak, javno je progovoriti odlučila Maja Sopta, 31-godišnja Splićanka, posljednja osoba koju je Periš te noći kontaktirao.

Do njezina pojavljivanja javnost je naširoko spekulirala kako je možda umiješana u Matejev nestanak, a onda je svojim izlaganjem dodatno rasplamsala sumnje, iako ona bilo kakvu umiješanost negira. Ipak, odlučila je više se ne oglašavati jer je, kako je kazala, rekla sve što je imala. Za razliku od nje, Periševi prijatelji ostali su nijemi sve do danas.

S druge strane, mediji su proteklih tjedana u više navrata nagađali i o navodnom sukobu koji je ekipa iz Splita u "Gotiku" imala s društvom iz Zadra. Sukob je navodno izbio oko računa, a sve okolnosti rasprave ostale su nerazjašnjene do danas.

Sumnje su dodatno produbili i istražitelji iz Hrvatske, koji su istaknuli da su misteriozni Zadrani identificirani i ispitani u policiji.

Još jedno saznanje je pokrenulo pitanje događanja u "Gotiku" te večeri kada je mladić nestao. Naime, prije nekoliko dana u hrvatskim medijima objavljena je prepiska Matejevih prijatelja i djevojke u kojoj se spominju narkotici.

Rasprava na društvenim mrežama

Čudna konverzacija je išla u dva pravca - najprije su prijatelj i djevojka govorili da se nisu konzumirali narkotici, a potom su rekli da jesu. Ipak, istina nije poznata.

S druge strane, otac nestalog mladića Nenad Periš ranije je za Nova.rs da njegov sin nije koristio narkotike.

Rasprava o tome što se događa s Perišem "preselila" se posljednjih dana na društvene mreže. U raznim Viber i Facebook grupama naširoko se razmatraju sve teorije i mogućnosti, a zabrinuti građani iz cijele regije ujedinili su se u molitvama da se mladić pojavi živ.

Strepnje da se s Perišem dogodilo nešto drugo, da nije ušao u rijeku, kako to policija sumnja, već da je otet, da se iza svega krije neki veći plan, da je Periš u Beograd došao s nekim trećim ciljem, a ne kako bi se proveo s prijateljima, produbljuju se jer javnost nema odgovore na niz pitanja.

Nenad Periš: Policija okreće vlastite teze o nestanku, meni je najveća enigma razlog odlaska iz kluba

Matejev otac Nenad Periš u utorak je dao intervju za emisiju Exploziv srbijanske Prve TV u kojoj je izrazio uvjerenje u pronalazak sina.

- Molim Boga da bude živ. Spreman sam na svaku istinu, izjavio je.

- Vjerujte mi, ja živim za danas. Ne živim ni za sutra niti živim za jučer. Molim Boga za sutra, a živim za danas. Da se danas dogodi, da danas dođem do njega, da ga danas vidim. Kad sam rekao da sam spreman, onda mislim da sam vjernik i ono što je Bog odlučio, neka tako bude. Teško mi je u biti i teško mogu to prihvatiti, loš završetak, ali u tom smislu sam spreman. Molim Boga i nadam se da ću Mateja odvesti kući da sjedi pored mene u autu, ustvrdio je.

Po njemu je ključan razlog Matejeva napuštanja "Gotika", smatra da se u njemu krije odgovor na to gdje mu se sin zaputio i gdje je u konačnici i stigao.

- Naravno da i policija i svi njezini dijelovi rade na rasvjetljivanju ne samo tog trenutka, nego oni toliko daleko idu da sve svoje teze do kojih su do sada istragom došli potpuno pokušavaju okrenuti na drugu stranu, rekao je tvrdeći da nijednu teoriju u policiji ne isključuju.

Uvjeren je da mu sin nije najmerno skočio u Savu, a kao mogući razlog napuštanja "Gotika" navodi odlazak u unajmljeni stan jer mu je možda trebao novac.

- Naći se s nekim, ne znam s kim, nije ni s kim razgovarao na telefon. Je li u nekoj komunikaciji u lokalu, ne znam, želio se s nekim naći. Ne znam, stvarno ne znam. I to je ona enigma koja me muči, izjavio je Nenad Periš.

- Mislim da je negdje želio doći, stići. To mi ta situacija s taksijem pokazuje. Šteta što nije bio slobodan za vožnju. Ne znam, ne znam, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2022 06:36