NOVI DETALJI

Svećenik kojem je prijetio šef lokalnog Stožera progovorio za Jutarnji: ‘Ni gospođa ni ja nismo dobro‘

Varga i sin osumnjičeni su da su fizički napali te prijetili Varginoj supruzi i svećeniku, koje su zatekli u njihovoj kući
Josip Varga (lijevo)
 Goran Mehkek/Cropix

Josip Varga (56), koji obnaša dužnost šefa Stožera civilne zaštite Grada Otoka, i njegov 24-godišnji sin osumnjičeni su da su u prosincu prošle godine fizički napali te prijetili Varginoj 43-godišnjoj supruzi i 47-godišnjem svećeniku iz druge župe, koje su zatekli u njihovoj obiteljskoj kući u Komletincima.

Bizarnu priču prvi je otkrio portal Telegram kojemu je policija potvrdila da su Varga i njegov sin bili privedeni 27. prosinca prošle godine te su protiv njih podnesene kaznene prijave zbog obiteljskog nasilja i prijetnje. Pretragom Vargine kuće pronađeno je i nekoliko komada streljiva.

I Varga i sin bili su predani pritvorskom nadzorniku, no tužiteljstvo u Vinkovcima nije zatražilo određivanje istražnog zatvora, nego su im određene mjere zabrane približavanja žrtvama i uspostave kontakata sa žrtvama tijekom kaznenog postupka.

U utorak smo pokušali kontaktirati nadležna tužiteljstva u Vinkovcima i Vukovaru, no rekli su nam da je završilo radno vrijeme te da im se obratimo u četvrtak. Prema pisanju Telegrama, Varga je 31. prosinca dao pisanu ostavku na mjesto načelnika Stožera civilne zaštite Grada Otoka, navodeći da ostavku podnosi "iz osobnih razloga", a ostavku je iz istih razloga podnio i na mjesto predsjednika ogranka HDZ-a u Komletincima.

Što je župnik, inače na službi u župi koja je od Komletinaca udaljena više desetaka kilometara, u večernjim satima radio kod Varge u kući, nije poznato. Prema informacijama do kojih su došla 24 sata, Vargina supruga više ne živi u kući sa suprugom, nego u župnom dvoru kod svećenika gdje joj je pruženo utočište.

Kako bismo provjerili sve ove informacije, nazvali smo župnika čiji identitet ne navodimo jer je riječ o žrtvi kaznenog djela.

"Gospođa nije dobro i ja nisam dobro jer se radi o ozbiljnoj prijetnji smrću", rekao nam je župnik te dodao da druge detalje ne može iznositi.

"To sam prijavio i ne mogu drugo govoriti jer je istraga u tijeku", izjavio je.

Na pitanje je li informacija da je Vargina supruga sada u župnom dvoru istinita, župnik nam je odgovorio da "ako je netko nešto objavio, mora stajati iza toga, ali zaista ne bi više ništa komentirao".

Inače, riječ je o prilično nekonvencionalnom svećeniku, navodno diplomiranom psihologu, o kojem su već više puta pisale novine, a koliko je vidljivo iz objava njegovih župljana, vjernici ga jako vole i cijene, usprkos njegovoj nekonvencionalnosti.

Prema pisanju vjernika, jedan je od onih svećenika koji je u svojoj župi poštivao odluke Stožera o covidu te sve obrede, osim sprovoda i posljednjih pomazanja, provodi bez nazočnosti župljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2022 21:23