‘MORALNA OSUDA‘

Svećenik koji se lažno predstavljao kao policajac proglašen krivim, zanimljivo je kako se branio

Vlahović je zaustavio auto s četvoricom lokalnih mladića lažno se predstavljajući kao policajac PU šibensko-kninsk
Don Tomislav Vlahović (u sredini s naočalama)

Kontroverzni svećenik iz Sali na Dugom otoku, don Tomislav Vlahović, proglašen je jučer na Općinskom sudu u Zadru krivim zbog lažnog predstavljanja i zlouporabe ovlasti prije tri godine kada je, kao policijski kapelan i župnik u Perušiću kod Benkovca, zaustavio auto s četvoricom lokalnih mladića lažno se predstavljajući kao policajac PU šibensko-kninske.

Nakon što je neko vrijeme vozio iza njih i blicao im, pretekao ih je i zaustavio mašući policijskom palicom te drskim tonom tražio da mu pokažu dokumente i ponašaju u skladu s njegovim naredbama. Mladići su ga prijavili policiji, a postupak je pokrenut pošto je cijela priča završila u medijima.

Iako je Vlahović proglašen krivim jer kao kapelan nije imao ovlasti zaustavljati i legitimirati svoje župljane, oslobođen je kazne jer njegovo djelo nema ni žrtve niti posljedice.

"U ovom slučaju, moralna osuda je puno veća od one koju propisuje zakon. Tomislav Vlahović nije obična osoba nego svećenik kojega sluša velik broj ljudi i kao takav bi posebno trebao voditi računa da njegovo ponašanje bude besprijekorno. Tužiteljstvo je za ovo djelo tražilo iznimno visoku kaznu od šest mjeseci zatvora, na dvije godine uvjetno.

Takva je kazna dosad izricana za počinitelje puno težih kaznenih djela, poput nasilja u obitelji, a ovo kazneno djelo nema oštećenike, odnosno žrtve, a posljedice su moralne naravi", obrazložila je presudu sutkinja Ana Zrilić.

Odvjetnik mladog svećenika Boris Radman najavio je žalbu jer presudom nisu zadovoljni. Don Tomislav jučer je ostao pri stavu da nije kriv i branio se šutnjom, ali se zato slušao tonski zapis njegove obrane iz svibnja 2018. kada je za optužbe kazao da su "sulude i neistinite".

"Ja sam tu bio u neznanju jer su stvari nedorečene. Kad me MUP kao svećenika imenovao policijskim kapelanom, dobio sam službenu odoru i oznake, što je u kontradikciji s time da nemam ovlaštenja", kazao je Vlahović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:22