ZAPREŠIĆ, DAN POSLIJE

‘Svi smo počeli bježati, strašan prizor! Uzrok? Reći ću vam što se događalo tog jutra...‘

Požar je više od četiri sata gasio 21 vatrogasac sa sedam vozila, a materijalna šteta je golema

Stanari i prolaznici promatraju zgarište u Zaprešiću

 Damir Krajac/Cropix

Stanovnici Zaprešića danas su u šoku dolazili do ulice Augusta Šenoe, gdje je strašan požar koji je planuo u četvrtak nešto prije 22 sata, gotovo u potpunosti uništio tri obiteljske kuće u kojima je bilo osam stanara.

Čitav prostor bio je ograđen trakom, a policijski stručnjaci očevidom su utvrđivali što je dovelo do plamene stihije u kojoj su u kratkom roku tri obitelji izgubile gotovo sve što su imale. Očajni stanari, koji su iz kuća pobjegli samo u odjeći koju su imali, ne stigavši ponijeti ni najosnovnije, primali su riječi utjehe od susjeda, no teško ih je bilo utješiti jer su gledali kako se na zgarištu razgrću ostaci njihovih života. Samo srećom nije bilo ozlijeđenih osoba jer su na vrijeme pobjegli.

image

Policijski očevid požara

Damir Krajac/Cropix
image

Vatrogasni zapovjednik Željko Barun

Damir Krajac/Cropix

Ana Brkić sa suprugom i 21-godišnjim sinom živjela je na broju 26. To je srednja od kuća u nizu koje su izgorjele i koja je najteže stradala, a baš tu vatra je i planula.

- Osjetili smo jak miris plina i odmah istrčali van, nismo ništa ponijeli. Ja sam učiteljica, uspjela sam samo zgrabiti torbu u kojoj mi je školski laptop. Uskoro je krenula vatra koju više nitko nije mogao zaustaviti. Stanari drugih kuća također su počeli bježati iz kuća, strašan prizor. Iako ova, četvrta kuća nije bila zahvaćena požarom, i ta je obitelj iz straha pobjegla na ulicu - govori nam Ana detalje noćne drame koja je, zbog zahtjevnosti intervencije, potrajala sve do dva sata ujutro.

Njena obitelj u kuću je uselila 2014. godine. Nedavno su dovršili renoviranje. Iako službeni uzrok požara još nije poznat, Ana kaže kako joj je nešto vrlo znakovito.

image

Izgorjela krovišza

Damir Krajac/Cropix
image

Zgarište u Zaprešiću

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

- Mi smo mjesecima tražili da nam se zamijeni stari plinomjer, ali bilo je teško naći majstora. Točno u četvrtak ujutro ovlašteni serviser došao nam je zamijeniti plinomjer. Ja ne mogu sa sigurnošću reći da je baš to uzrokovalo curenje plina i požar, ali radi se o malo prevelikoj slučajnosti - govori nam gospođa Ana moleći nas da ju ne fotografiramo jer joj nije do medijske pozornosti nakon svega što je njena obitelj prošla. Njena kuća gotovo je u potpunosti uništena, krov je potpuno izgirio, dijelovi krovišta popadali su po prostorijama, a što nije progutala vatra nagrizla je voda kojom su vatrogasci pokušali obuzdati stihiju.

image
Damir Krajac/Cropix
image

Vatrogasci su iz buktinje iznijeli plinske boce

Damir Krajac/Cropix

Njena susjeda Slava kaže kako nije osjetila miris plina, ali ju je iz kuće istjerao dim. Svi su u nevjerici promatrali kako se vatra s jednog krova širi na drugi i treći te kako kuće nestaju u plamenu

Noć su stanari proveli kod prijatelja i rodbine, a pitanje je kada će se i kako moći vratiti u svoje devastirane domove.

Zaprešićki vatrogasni zapovjednik Željko Barun kaže kako je JVP i Vatrogasna zajednica Grada Zaprešića na teren izašla minutu od prve dojave o požaru. U gašenju je, kaže, sudjelovalo sedam vozila te 21 vatrogasac. Na požarištu je bio i on, a stigao je i odmah ujutro vidjeti kakvo je stanje te porazgovarati sa stanarima.

image
Damir Krajac/Cropix
image

Očevid na mjestu požara

Damir Krajac/Cropix
image

Zaprešićki gradonačelnik Željko Turk

Damir Krajac/Cropix

- Ne znam što nas je to zadesilo u zadnje vrijeme, imamo puno požara na ovom području. Ovo je svakako bila jedna od najzahtjevnijih intervencija u dugo vremena. Problematičan je bio prilaz jer se vozilima može doći samo s jedne, prednje strane, a dodatna poteškoća bila nam je što je i jedan od hidranata bio neispravan, pa smo cijevi morali prespajati na drugi. To je minuta posla, ali u vatrogastvu je svaka sekunda presudna - kaže Barun dodajući da su vatrogasci pokušavali obuzdati vatru na način da što manje unište ljudsku imovinu prekomjernim natapanjem, ali kući u sredini nije bilo spasa.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Oglasila se i Policijska uprava zagrebačka šturim priopćenjem u kojem su naveli kako je požar izbio oko 21 sat i 40 minuta na za sada neutvrđen način, te je najprije zahvatio krovište kuće u vlasništvu 68-godišnjaka, a zatim i dvije susjedne kuće u vlasništvu 72-godišnjaka i 70-godišnjaka.

Zaprešićki gradonačelnik Željko Turk rekao je da će Grad financirati najam stanova obiteljima, te im financijski pomoći u obnovi, naročito najsloženijih dijelova - izgorjelih krovišta. Dodao je da je obiteljima odmah ponuđen alternativni smještaj, ali su oni otišli kod prijatelja i rodbine.

- Pomoći ćemo koliko god budemo mogli. Ovim putem zahvalio bih se i građanima koji su se odmah počeli javljati i pitati što mogu učiniti za stradale obitelji te što bi bilo potrebno. Zaprešić je još jednom pokazao svoju solidarnost - rekao je Turk koji je noć probjedo sa stanarima, te također ujutro došao vidjeti razmjere štete. Obnova će, svi se slažu, biti dugotrajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:58