DRAMATIČNO SUĐENJE

Svjedočenje oca Austrijanke koja je poginula na Krku: ‘Držao sam Verenu, a gliser je odjurio‘

Gliseru kojim je upravljao Dokoza Nikpolj istekla je plovna dozvola dva mjeseca prije nesreće, a obnovljena je dan nakon nesreće
Dieter i Gertraud Heinz, Verena Heinz (u krugu)
 Matija Djanešić/Cropix, Facebook

Svjedočenjem austrijskog državljanina Dietera Heinza, oca pokojne Verene Heinz koja je stradala u naletu glisera u Malinskoj na Krku 24. srpnja 2019. godine, na Županijskom sudu u Rijeci počelo je suđenje Dini Dokozi Nikpalju, 28-godišnjaku iz Zadra koji je upravljao gliserom. Dokoza Nikpalj, koji već gotovo dvije godine živi u Njemačkoj, gdje radi kao domar, izjasnio se da nije kriv za ugrožavanje pomorskog prometa sa smrtnom posljedicom.

Otac je sudskom vijeću kojim predsjeda sutkinja Ika Šarić ispričao kako je kobnog dana s kćerkom stigao u Malinsku te su se u ronilačkom klubu raspitali gdje mogu malo roniti. Verena je, kako je kazao, bila instruktorica ronjenja, a on se vodenim sportovima bavi od svoje 16. godine.

- Prvo smo otišli pojesti salatu pa smo se odlučili za lagani trening. Verena je idućeg dana trebala sudjelovati na tečaju ronjenja. Ronili smo na dubini od 15 metara i nakon sat vremena odlučili smo se vratiti u bazu, u školu ronjenja. Počeli smo plivati prema sjeveru, kada smo vidjeli gliser koji se kretao velikom brzinom. Gliser se naglo zaokrenuo i velikom brzinom krenuo prema nama, prošavši između Verene i mene. Nisam imao dovoljno vremena za zaroniti pa sam se zabacio prema nazad. Imao sam sreće jer mi je samo okrznuo nogu - ispričao je Dieter Heinz u dramatičnim svjedočenju.

Bilo je to oko 15.55 sati, 127 metara od obale, a gliser je elipsom zahvatio Verenu, amputiravši joj desnu nogu te nanijevši otvorene ozljede kojima je podlegla u KBC-u Rijeka. Otac je ispričao da se gliser nije zaustavio, već je otišao do obale, a u pomoć im je prvo priskočio skuter, no s obzirom da je Dieter držao Verenu, koja je bila bez svijesti, skuter ih nije uspio povući. Prema riječima Heinza, prošlo je puno vremena dok po njih nije došao čamac na čijoj je platformi pokušao reanimirati kći.

Obrana je ispitivala oca, pokušavši ustanoviti na kojoj je točno lokaciji, zajedno s kćerkom, ušao u more i da li su vidjeli označeni plovni put za glisere. Čamac kojim je upravljao Dokoza Nikpalj vukao je bananu, a mladić je radio za tvrtku koja je tu uslugu nudila turistima, odmah pored plaže. Uz njega je u čamcu bio još jedan mladić koji je također pozvan za svjedoka na sud, kao i vlasnik čamca iz tvrtke Oto nautika te koncesionar na dijelu obale gdje se obavlja aktivnost vodenih sportova.

Kako smo doznali, obitelj Heinz već je podnijela odštetni zahtjev prema osiguravajućoj kući tražeći 3 milijuna i 150 tisuća kuna. Gliseru kojim je upravljao Dokoza Nikpolj istekla je plovna dozvola dva mjeseca prije nesreće, a obnovljena je dan nakon nesreće. Obitelj će i u kaznenom postupku podnijeti odštetni zahtjev na isti iznos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:41