DRAMATIČNO SUĐENJE

Svjedočila žena posrnulog policajca, njegova mama: ‘Kupio si je stan, vozio Audi, a onda je sreo tebe. Još ga i varaš!‘

Za Denisove roditelje sam vještica na metli i rade cirkus. Ali oni me se ne tiču, rekla je Vedrana O., majka šestero djece

Denis Sivro

 Goran Mehkek/CROPIX

U nastavku suđenja Denisu Sivri (33), bivšem zaposleniku MUP-a optuženom za 19 razbojništava "teških" više od 80.000 eura, na Županijskom sudu u Zagrebu, s obzirom na prošlo ročište i iskaze njegovih roditelja, za svjedoke su pozvani Sivrina nevjenčana supruga te Josip Pečarić, odvjetnik koji je optuženog zastupao do podizanja optužnice. Jer optuženikovi roditelji su u Vedranu O., majku šestero djece, uprli prstom kao u osobu koja je njihova sina okrenula protiv cijele obitelji, da mu je na neki način bila mentorica te ga usmjeravala u činjenju kaznenih djela, dok je njegov aktualni odvjetnik Josip Reljić istaknuo da je Sivrino "inicijalno priznanje kaznenih djela u policiji bilo uvjetovano i iznuđeno u zamjenu za slobodu njegove nevjenčane supruge Vedrane", a koja je prije dva mjeseca promijenila prezime.

Vrlo detaljno i kroz suze optuženikova supruga Vedrana L. prisjetila se dana uhićenja. Za razliku od istrage, kad je koristila blagodat i nije svjedočila, u sudnici je ispričala da o samim kaznenim djelima za koja se tereti Sivro nema saznanja, ali da je radi svega i ona provela u policijskim prostorijama u Heinzelovoj punih 9 sati.

image

Denis Sivro

Goran Mehkek/CROPIX

- Tog dana u 12 sati zazvonilo mi je zvono na vratima stana. Mislila sam da je Denis i refleksno otvorila, a kad ono, vani su stajala dva gospodina u civilu koji su me odgurnuli te rekli: ‘Gdje je on? Gdje je on?‘. Skamenila sam se, sve su to gledala djeca. Pitala sam ih koga traže pa su mi rekli da se ne pravim luda. Ulazili su mi u sobe, otvarali ormare, preturali stvari i rekli da pozovem nekoga da dođe po djecu jer da moram s njima na policiju. Zatim su mi rekli i da je Denis živ i da je u redu te da ćemo pričati u postaji. Nazvala sam svoju majku da dođe po djecu jer su mi rekli da će mi CSS djecu oduzeti. Na šestoj polici plakara bio je Denisov pištolj za koji je imao dozvolu i tamo je uvijek stajao. Kad je došla mama, tražila sam da uzmemo osnovne dječje stvari jer ih je šestero, a najmanje dijete je imalo šest mjeseci. Nisu mi dali, ali su mi dali da se presvučem pred njima jer sam bila u pidžami. Ujedno su mi rekli da si ponesem cigarete, novac ako budem gladna te tablete jer imam treći stupanj invalidnosti jer da ne znaju hoću li se uopće vratiti kući - svjedočila je u sudnici Vedrana L. ističući da su policajci bili neugodni. Potom se prisjetila da su po izlasku van pregledali auto njezina oca tražeći u gepeku romobil koji, međutim, tamo nisu našli.

Po dolasku u Heinzelovu vidjela je Denisa u susjednoj sobi, odnosno njegove noge kroz otvorena vrata.

- Tad je krenulo maltretiranje do 21.30 sati. Ispitivali su me o svemu i svačemu, o cirkusu koji je nastao, o iskazima Denisovih roditelja, pa su mi govorili ‘jel‘ meni sve ovo treba‘, jesam li svjesna svega i da ću ostati bez djece, spominjali su i da sam sudionica u kaznenim djelima jer sam Denisu platila parking kad me zamolio putem SMS-a. Cijelo vrijeme su mi se policajci smijali. Jedan je lupao šakama po stolu, a ja sam samo plakala i mislila na djecu. I sve je to Denis slušao jer su vrata bila otvorena. Ispitivali su me i o Goranu K. i druži li se Denis s njime. Ja sam ga znala iz kvarta, ali nismo se družili dok za Denisa nisam znala da se druži sve dok ga krajem studenoga nismo sreli na parkiralištu Konzuma kad je Denisu dao crnu putnu torbu koju je stavio u gepek. Denis mi ga nije spominjao, a ja nisam ništa pitala o tom susretu. Sva su ta pitanja išla u pravcu da ću ja ostati bez djece. Policajci su mi se podsmjehivali govoreći mi da već godinu dana žive s nama i da znaju čak kad smo imali seksualne odnose. Naime, prije Denisa sam imala policijsku zaštitu i trpjela sam obiteljsko nasilje i dobivala batine, a tih devet sati provedenih u policiji je bilo čisto psihičko maltretiranje - navela je dalje kroz suze optuženikova supruga dodajući kako su se inspektori pred njom izmjenjivali te likovali kako će zbog uhićenja biti u svim novinama.

Pojasnila je i da tijekom pretresa njihova doma nije htjela biti prisutna zbog sramote, a kad su joj policajci nakon šest sati provedenih u sobi za ispitivanje rekli da pođe u sobu za svjedoke, ona ih je u čudu pitala: "Kakav sam ja svjedok?". U toj sobi su bila trojica policajaca te je jedan od njih, ističe, "zapisivao stvari o kojima ona nije imala saznanja niti ih je rekla počevši od tvrdnji da se njoj Denis pohvalio da je riješio poštu, banku... Pa onda i taj plaćeni parking".

image

Denis Sivro

Boris Kovacev/CROPIX

- Rekli su mi da o Denisu ovisi hoću li i ja dobiti 15 godina zatvora. Pitali su me ironično na kraju želim li da mi isprintaju primjerak mog iskaza. Nakon toga su mi rekli da mogu vidjeti Denisa. Zagrlila sam ga, poljubila, njegov odvjetnik mi je dao vizitku te su me odvezli kući - rekla je još Sivrina supruga.

Na upit Joška Reljića, branitelja optuženog, je li u ijednom trenutku bila uhićena, svjedokinja je odgovorila da nije, nego da je i ona sama pitala policajce to isto u jednom trenutku, međutim, odgovor dobila nije.

Tužiteljicu je, pak, zanimalo, a nastavno na iskaze Sivrinih roditelja da je svjedokinja bila u vezi s još nekim policajcem iz Heinzelove, poznaje li još neke policajce pa i stanovitog K. J., Vedrana je zatečena pitanjem odgovorila: "Poznajem K. J. iz 2012. kad je došao uhititi mog bivšeg muža, ali s njim drugih poveznica nemam. Za Denisove roditelje sam vještica na metli i rade cirkus. Ali oni me se ne tiču".

Drugi svjedok Josip Pečarić, koji je po uhićenju zastupao Sivru, na pitanja suda je li bilo spornih momenata navedenoga dana kad je osumnjičeni uhićen i je li bilo kakvih negodovanja s njegove strane oko iznošenja obrane, svjedok Pečarić je naznačio da on ničemu nije svjedočio, ali da je stekao dojam nakon što je Sivro ispitan.

- Nisam bio prisutan kad je policajac na bilo koji način vršio pritisak na optuženika u vezi iznošenja obrane, ali nakon što je istu iznio, stekao sam dojam da je bilo s njim nekih razgovora prije toga jer je Sivro nakon ispitivanja pitao policajca ‘Hoće li biti sve kako je dogovoreno? I molim da mi pozovete Vedranu‘. Policajci su mu na to rekli da je sve u redu i da Vedrana stiže. Došla je za nekoliko minuta - rekao je Pečarić. Odvjetnika Reljića je interesiralo, među ostalim, o čemu su zapravo to policajci i Sivro razgovarali na što je svjedok dodao da "je neke stvari čuo od Sivre i da je očito postojao neki dogovor između njega i policije".

- Denisu sam savjetovao da ne iznosi obranu, ali on je to kategorički odbio. Rekao je da želi iznijeti obranu jer da je u policiju dovedena i Vedrana. I da su u pitanju djeca te da je njemu preneseno da postoji mogućnost da će i nju uhititi. Sa svime time nisam bio upoznat dok mi to Sivro nije rekao - izjavio je dalje Pečarić i to nakon što ga je Sivro, prethodno na upit u sudnici, oslobodio čuvanja odvjetničke tajne.

Podsjetimo, Sivro je 2021. godine na vlastiti zahtjev napustio MUP zbog privatnih i poslovnih razloga te se bacio u poslovne vode s obje strane zakona. I dok mu je biznis s otvorenom tvrtkom štekao, serija razbojništava mu je išla kao po loju jer je od 24. veljače 2022. do 8. veljače 2023., sijući strah zaposlenicima odabranih meta, zaradio više od 80.000 eura. Nije se obazirao na doba dana kad je maskiran dolazio do trgovina, poslovnica igara na sreću, pošti, ljekarni, banaka i poslovnica FINA-e. Ulazio je unutra te uz prijetnju pištoljem i verbalno poput: "Otvori ladicu, nemoj se junačiti" ili "Otvorite trezor. Kaj se brinete kao da je vaše", krao. Nakon izrečenih prijetnji, zaštitarima bi oduzimao službeno oružje i odnosio ga sa sobom, a isto je činio i s novcem koji su mu predavali zaposlenici u strahu za vlastiti život. Zanimljivo je da je u šest slučajeva bježao s plijenom na električnom romobilu s kojim se i dovezao, a od njega je u pretresima oduzeto šest pištolja, odjeća koju je koristio za maskiranje, romobil i nešto novca.

Za razliku od ispitivanja na policiji i u tužiteljstvu, kad je priznao sva redom kaznena djela, na početku suđenja početkom tjedna dogodio se obrat jer je Sivro rekao: "Jasno mi je što mi se stavlja na teret i ne smatram se krivim!".

Kako smo već pisali, među prvim svjedocima na suđenju su ispitani Sivrini roditelji, otac i majka koji sa sinom ne uspijevaju komunicirati otkad je napustio bivšu suprugu policajku s kojom ima dvoje djece i bio je materijalno situiran pa se zaljubio u Vedranu O. koju je, dok je bio policajac, štitio.

- Do trenutka uhićenja nisam imala saznanja da bi Denis imao veze s kaznenim djelima. Završio je Katolički školski centar te glazbenu školu, bio je među najboljim kandidatima generacije u policiji i ostvario je svoj san. S 23 godine života kupio si je stan i u životu nije ukrao bombon. Vozio je Audi A6, trebao je graditi kuću za obitelj, bio je situiran. I onda je upoznao Vedranu i skroz se promijenio. Denisov izgled je kopirana Vedrana. Doslovno izgledaju sad isto, s tim frizurama i tetovažama. Čovjek kojeg gledam sad u sudnici mi je totalna nepoznanica. Vedrana ga je izolirala iz društva i obitelji. Ostao je bez auta, raskućen je, ima ovrhe na kredite. Svoju djecu s prvom suprugom je obožavao i najednom ga ona više ne zanimaju. Kao da ih nema. Zato je sve do uhićenja bio zatvoren u stanu s Vedranom i šestero njezine djece od kojih je dvoje zajedničko. Psihološki je ‘otišao‘. U zatvor mu smije dolaziti samo Vedrana, a naše pakete i pisma odbija. Vedrana je čak rekla da što smo mu dolazili u zatvor, smo dolazili te da će ga ucijeniti ili ona ili mi - vrlo emotivno u sudnici je pričala majka optuženog navodeći da je sve do 2020. bio sjajan čovjek, policajac, prijatelj, sin, unuk... Na daljnje upite o Vedrani optuženikova majka se propitkuje da joj nije jasno kako mu je tako "isprala" mozak i zaludila ga.

image

Denis Sivro

Goran Mehkek/CROPIX

- Vedranina kriminalna prošlost je dobro poznata policiji. O njoj sam čula nakon što je Denis uhićen, pa i da Denis nije prvi partner kojeg je poslala u zatvor. Naime, nakon što je Denis uhićen, muž i ja došli smo se u Heinzelovu informirati o razlozima uhićenja i kaznenim djelima. Također mi je rečeno da su i Vedranu oko toga ispitivali punih šest sati, a u neformalnom razgovoru inspektor mi je rekao da je ona u vezi s policajcem iz Heinzelove K. J. te da je Denis priznao kaznena djela pod uvjetom da se iz istrage izuzme Vedrana jer ona ima djecu. Ona je itekako bila upućena u ono što on radi i nije mi normalno da je Denis u zatvoru, a ona na slobodi i da je on apsolutno sve preuzeo na sebe da nju zaštiti. Ponižavajuće je da mi roditelji do svoga sina ne možemo doprijeti. Vedrana ga je očito uvukla u nešto okultno i već se tri godine pitam čime ga ona to drži - zaključila je Sivrina majka koja živi za dan da ponovno zagrli sina kao nekad.

Kriminalisti su, kako smo već pisali, mjesec dana prije uhićenja počeli oko njega stezati obruč. Sivro pritom nije znao da ga njegovi bivši kolege tajno nadziru. Pa se tako iz posebnih dokaznih radnji može iščitati sadržaj telefonskog razgovora kad kaže: "Ništa nisam napravio. Vozim se. Imam ono sa sobom i napravit ću što treba. Ali ne treba forsirat‘, jer po gradu je sve puno murije". Na kraju se ipak odvažio, među ostalim, s pištoljem u ruci ušetati u posljednju, 19. metu, Kent banku na Radničkoj cesti, ali nakon toga nije daleko stigao. Jer mu je policija pokucala na vrata stana, točnije Služba općeg kriminaliteta sa specijalcima iz ATJ Lučko jer su znali da je Sivro opasan, vičan rukovanju oružjem i dobro naoružan s obzirom na to da je zaštitarima, prilikom pljački, otimao pištolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:47