NASTAVLJENO SUĐENJE

SVJEDOČILI MAJKA I OTAC UBOJICE Oliver Komšić: Pitao sam sina je li siguran da je Kristina trudna s njim? Pričalo se da je i s drugim dečkima...

- U petak je nastavljeno suđenje Davidu Komšiću (20) za ubojstvo Kristine Krupljan (18)- Djevojku, koja je bila i trudna, Komšić je 22. veljače 2017. godine napao nožem u automobilu ubovši je 73 puta, te zadavši joj 15 reznih rana po tijelu i glavi- Komšić je u četvrtak rekao da se ne osjeća krivim- Ovdje pratite nastavak suđenja koje se odvija u petak, a na kojem svjedoče majka (Olivera) i otac (Ivo) Davida Komšića
Ivo Komšić, otac osumnjičenog ubojice Davida Komšića i ubijena Kristina Krupljan
 Ronald Goršić / privatna arhiva / Hanza Media

U petak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Davidu Komšiću (20) za ubojstvo Kristine Krupljan. Tereti ga se za teško ubojstvo 18-godišnje Kristine koju je nezaposleni konobar izbo i porezao 88 puta. Djevojku, koja je bila i trudna, prema navodima optužnice 22. veljače 2017. godine napao je nožem u automobilu ubovši je 73 puta, te zadavši joj 15 reznih rana po tijelu i glavi. Komšić je jučer, podsjetimo, rekao da se ne osjeća krivim.

-----------------------------------------

12:45 I dalje svjedoči otac Davida Komšića, Ivo. Počeo je opisivati kobnu večer 22. veljače 2017. kad je David ubio Kristinu:

- Tu večer sam bio kod prijatelja u hotelu Nacional, upravo sam počeo piti kavu kad je zvao David i rekao: 'Tata molim te dođi brzo'. Odgovorio sam da sam tek počeo piti kavu da što je bilo, ali on je samo ponavljao molim te dođi. Kad sam došao kući zatekao sam Davida da plače, povraća samo je ponavljao: Zovi hitnu! Zovi hitnu! Kristina, Kristina!"

Ja sam ga pitao što se dogodilo, pa mi je on onda rekao da je ubo Kristinu! Zvao sam i Frana Olujića, odvjetnika, on mi je prijatelj i pitao ga što da radim i rekao mi je da ga odvezem na policiju i ja sam ga odvezao, a odvjetnik Olujić je rekao da će i on doći u policiju. U policiji je ostao cijelu noć - svjedočio je o kobnoj večeri Davidov otac Ivo Komšić.

I sve vrijeme njegova svjedočenja njegov sin David u sudnici je pogled spuštene glave slušao očev iskaz, dok je Davidova majka Olivera u publici maramicom brisala suze. Suznih očiju svjedočenje Ive Komšića pratila je i Vesna Krupljan majka ubijene Kristine Krupljan.

12:30 Svjedočenje Ive Komšića, oca Davida Komšića:

- Ja sam stigao 2002, ili 2003. godine u Zagreb, a supruga i djeca su ostali u Bosni. Ja sam ovdje gradio obiteljsku kuću i svaki vikend sam išao u Bosni. Oni su došli 2007. ili 2008. godine. Kristina i David su se tada upoznali i mi smo je zavoljeli kao svoje dijete. Više je bila kod nas nego tamo kod svoje majke. Krenuli su skupa u 7. ili 8. razred. Sjedio je s Kristinom u klupi i otada je počela ta ljubav. Bila je fino dijete, nema se što reći. Kad je David krenuo u srednju školu slabo je učio, imao je tih psihičkih problema, nismo to htjeli iznositi. David je rekao: "Tata meni ne ide škola ja neću dalje ići u školu!", Kristina je rekla kad neće David da neće ni ona ići u školu. Problemi su počeli kad se Kristina počela družiti s tom Ana Marijom, ona je krala neke stvari po trgovinama.

David se bio ljutio zbog toga. Počela je izlaziti i s drugim dečkima"; rekao je u početku svjedočenja Ivo Komšić. "Žao mi je i Kristine i njezinih roditelja, žao mi je nas, našeg djeteta, sve nas je to potreslo. Od tog događaja i ja idem kod psihijatra", rekao je Ivo Komšić.

"Njegovi prijatelji po kvartu su pričali da je Kristina s drugim dečkima. On je meni u 11 mjesecu prošle godine rekla da je Kristina trudna da bi se ženio. Rekao sam mu: "Pa sine kako ćeš se ženiti, jer ti znaš je li to dijete tvoje, priča se da je s drugim dečkima!", rekao je Ivo Komšić. "On je Kristinu volio i ona njega. Znam da Kristinina majka nije voljela Davida i da je govorila Kristini: Što će ti taj Cigo. Valjda zato što je on crn, mi smo došli iz Bosne, što ja znam. David je od 15-te godine radio kao konobar kod mene u kafiću. Položio je za konobara. Plati se pa se položi.

Pet tisuća kuna je plaćena škola. Išao je par puta na to polaganje, to je diploma koliko sam zapamtio. Ja sam mu rekao da ne može sjediti kući, da mora nešto raditi i on se tome nije protivio. Radio je! Povremeno je radio, inače su radile djevojke. Valjda nije smio raditi zbog inspekcije, a najviše vremena je provodio s Kristinom jer ona stanuje blizu nas, to je 150 metara zračne linije. Svaki dan su bili skupa, ili ona kod nas ili kad je njezina majka radila treću smjenu u Dukatu on je otišao kod nje prespavati - pričao je Ivo Komšić. "Je li izlazio osim s Kristinom? - pitala je sutkinja. "Je, mene je i Kristina znala nazvati da kad nije bio s njom, da je s nekim društvom. "Evo ga tamo, evo ga tu, puši travu!".

Prijavljivala ga je policiji. Znala se izgrebati pa ako neće biti s njom da ga prijavi policiji. Trebala bi samo jedna patrola za Kristinu. Ne znam ni sam koliko je bilo tih prijava. Bilo je dosta. Ja sam je vozio kad je išla povlačiti prijavu kad je rekla da živi s njim, da je trudna...Svi su problemi počeli kad je krenula s tim arhitektom. Tad su počeli problemi, svađe. Voljela je ona njega i on nju. I mi nismo imali ništa protiv te veze - svjedoči Ivo Komšić.

Ispred sebe je imao iskaz s tužiteljstva ga je sutkinja upozorila da ga okrene. Rekao i to kako je Kristina prijavila Davida da mu je uzeo mobitel i sat....

"Vi Bosanci ste bahati, ovakvi onakvi. Kristina je izašla iza auta i rekla mu "Jesam, varala sam te, s ovim, onim", nabrojala je neka tri imena. Rekla mu je "Majmune!"

Bilo je tih prijava sto. Rekla mi je jedna djevojka u lokalu da mu je Kristina jednom prilikom udarila šamar. Bilo je i nekakvih prijetećih poruka s njegove strane. Prijetila je i ona njemu. Valjda su zbog tih poruka bili na sudu. Ne znam ja što je pisalo u tim porukama. Mi nikad nismo prijavili ništa policiji. Oni se ujutro posvađaju, navečer se pomire. Ja kad bi mu nešto rekao on bi se naljutio na mene. Ja sam mu govorio: "Prekini, vidiš da ne ide!". Ali on valjda nije mogao, volio ju je", svjedoči Ivo Komšić o odnosu svog sina s Kristinom Krupljan.

I u nastavku suđenja u publici su i Davidova majka ali i Kristinina majka Vesna. Potom je počeo pričati o toj kobnoj večeri 22. veljače.

-----------------------------------------

12:15 Nakon sat vremena pauze u 12.10 sati nastavljeno je suđenje optuženom Davidu Komšiću i počeo je svjedočiti njegov otac Ivo Komšić. Davidova sestra Matea neće biti danas ispitana zbog dugotrajnosti rasprave već će svjedočiti 16. veljače u 9 sati.

Prije nego je počeo svjedočiti predsjednica vijeća upozorila je Ivu Komšića da se njegov iskaz može koristiti tijekom daljnjeg postupka.

-----------------------------------------

10:30 "David je moje najmlađe dijete, a imam još tri starije kćeri. S našim preseljenjem iz Kiseljaka u Zagreb, prije osam devet godina, David je krenuo u 8. razred i tu je upoznao Kristinu i tu je krenula njihova veza koja je trajala. Bila je to u početku simpatija, ljubav dječja. Onda je to bilo nešto ozbiljnije. Kristina je dolazila k nama u kuću. Bila je kao član naše obitelji. Dolazila je za Božić, Uskrs, Novu godinu. Sjećam se da je negdje oko Uskrsa 2014. godine došla i rekla da je napravila abortus i teretila Davida da joj podmiri troškove. Ja sam njemu od dnevnice odbijala taj trošak. Onda se dogodila i ta druga trudnoća. Onda je Kristina rekla da je to bila samo priča za Davida i tu se poljuljalo moje povjerenje u Kristinu... Ljubomora među njima je bila obostrana. Kad bi on izišao s prijateljima ona bi dolazila u lokal i pravila ljubomorne scene, ali i kad bi ona izašla s prijateljicama... Moram reći i to da sam ja Davida odgajala onako kako sam najbolje znala i ponovit ću to da on nije monstrum kako ga se prikazuje", rekla je među ostalim majka Davida Komšića, Olivera Komšić.

Gušeći se od plača i jedva razumljivo govoreći svjedočila je o večeri kad je David ubio Kristinu.

- Ja sam bila kod kuće i sjećam se kako mi dolazi nećakinja na vrata i govori da je Davidu loše i da mu treba čaša vode. Ništa mi nije bilo jasno. Potrčala sam po stepenicama izvan kuće. Naišla sam na Davida koji je samo stajao i povraćao. Ništa mi nije bilo jasno. Bila sam sva izvan sebe. David je samo ponavljao "Kristina, Kristina! Zovite hitnu!". Zvala sam i supruga koji je već bio na putu kući i kad je došao stavio je Davida u auto i odveo ga u policijsku postaju. Moj suprug je poslao moju sestru ispred Kristinine zgrade da vidi što se dogodilo... Ja sam pravu istinu saznala tek od svoga supruga između tri i četiri sata ujutro kad mi jer rekao: "David je ubio Kristinu!". Počeli su u našu kuću dolaziti ljudi, policija, policija u civilu...

Ponavljam ne znam kako bi objasnila taj njegov čin. Prošla je godina dana i prepuštam Vama da mi sud objasni što se dogodilo - rekla je Olivera Komšić.

Njezin sin David sve vrijeme je pognute glave i pogleda uperenog u pod slušao njezin iskaz. Olivera Komšić prilikom svjedočenja u tužiteljstvu je rekla da se David nije liječio od bilo kakve psihičke bolesti ili da je imao takvih problema, a danas je rekla da je uzimao neke tablete i da mu ih je ona davala, pa je to objasnila ovako.

"Mi nismo to htjeli iznositi da se ne bi krivo shvatilo Davida, da ne bi naštetilo ili dovelo u sramotu mene ili nekoga mog. Ja tada nisam ništa rekla zamjenici tužitelja, ali kad su mi odvjetnici rekli da sve kažem odlučila sam to reći. Zapravo hoću reći da je David imao psihičkih tegoba i od njih se liječio", rekla je Olivera Komšić. "Opišite nam te psihičke probleme?" - pitala ju je predsjednica vijeća.

"Imao je strahove, priviđenja u sumrak. Umjesto da vidi jednu sliku, vidio je dvije. To mu je stvaralo nervozu, utjecalo na njegovu koncentraciju, gubio je interes, ne znam kako bi vam to opisala. Odlutao bi u priči"; rekla je Olivera Komšić. "Gdje se liječio? - pitala ju je sutkinja. "Vodio ga je muž u Bosnu, obzirom da je muž odande. Liječio se u Kiseljaku, Kreševu, Bugojnu. Išli smo privatno kod doktora. Ne znam kako se zovu. Nikad ja nisam išla nego muž. Tako smo se raspodijelili, uvijek je netko morao ostati tu zbog djece i posla", odgovorila je Olivera Komšić na pitanje predsjednice vijeća. "Kako to da niste otišli u Zagrebu, nisu to neki simptomi zbog kojih niste mogli otići kod prvog liječnika u Zagrebu?" - pitala ju je sutkinja. "Pa eto nismo. Nismo htjeli da se zna da ide k psihijatru.

Mi smo iz konzervativne obitelji. Nisu ni kćeri znale. Znala je od muža sestra - svjedočila je Olivera Komšić.

-----------------------------------------

10:00 - Moj sin nije monstrum. David nije planirao ovo ubojstvo. Iskreno mi je žao zbog ovog što se dogodilo i nikad neću moći prežaliti Kristinu. I kad liježem i kad ustajem prva misao mi je Kristinina majka kojoj sam pokušala prići na sve moguće načine. Mislila sam da sam uspjela - rekla je u petak kroz suze Olivera Komšić, majka optuženog 20-godišnjeg Davida.

Svoj iskaz Olivera Komšić počela je o tome kako se obitelj preselila iz Kiseljaka prije osam-devet godina.

Bio je kao i svaki običan dječak, volio je društvo, izlaziti. Kad je završio osnovnu školu, izrazio je želju da radi s ocem u kafiću. David nije volio učiti, Iva je završila arhitekturu, ali mi smo to prihvatili s manjim trzavicama. David je radio u kafiću s ocem, bavio se sportom, kao dječak odredio se. Imao je povredu oka 2008. godine i liječenje je bilo baš traumatično. Kad smo živjeli u Kiseljaku bili smo u bolnicama po Bosni, pa smo došli u Zagreb. Od ozljede do operacije koja je izvedena u 10 dana jaku smo štetu napravili ali drugačije se nije moglo. Sve vezano s tim smo priložili sudu. Razumijete me - rekla je Olivera Komšić predsjednici vijeća Sanji Mazalin.

- Ne - odgovorila joj je sutkinja. Na to je Olivera Komšić ponovila da je imao ozljedu oka. Nastavila je o odnosu Davida s Kristinom i da je smatrala da je i previše vremena provodio s Kristinom i da je nastojala razdvojiti tu vezu.

- Rentala je stari auto i došla do Baške Vode sama gdje ljetujemo. Bio je to stari auto. Pitala sam ju "Kristina što kaže tvoja mama na ovo?". Ali, ona je rekla da ide s Davidom. Ne znam što više reći i kako. Ima situacija za ispričati....

"Je li Kristina do kraja dolazila kod Vas?- pitala ju je sutkinja.

"Do kraja? - odgovorila je Olivera Komšić.

Njihova svaka svađa trajala je dva dana, i kad ga je prijavljivala policiji to je trajalo dva dana. Moj David je obožavao Kristinu i pokazivao je to. Kupovao joj je poklone, vodio ju je na neka mjesta na kojima ja nikad nisam bila. Kako bi bili skupa četiri godine da ju je tukao i maltretirao. Ali, da je bilo turbulentno jest. To je samo moje mišljenje - govorila je Olivera Komšić i nastavila:

- Kad god ja i muž ne bi bili kod kuće bila bi došla policija da je Kristina prijavila Davida. Jednom prilikom je bilo društvo i David joj nije dozvolio da uđe. Kristina je zvala policiju. Ozlijedila se, napravila je sve što je trebala napraviti. Mislim da je to djetinje postupanje. Tako je bilo svaki put, uvijek je bio neki razlog. To me sprečavalo da priđem Vesni. Nikad nisu htjeli neki kontakt. Svaku našu pogrešnu riječ upućenu su prijavljivali policiji - rekla je drhtavim glasom majka optuženom Davida Komšića.

Suđenje prati i majka ubijene Kristine

Suđenje prati i majka ubijene Kristine Vesna Krupljan i najbliža rodbina ubijene.

"Je li ikad bio kakav postupak pred sudom? - pitala je sutkinja Mazalin Oliveru Komšić.

- Je, neki postupak ima kad je imao zabranu. Ja sumnjam da je David ozlijedio Kristinu, Jer, sve se desilo pred našim kafićem. Ona je njemu udarila šamar jer mu je prišla naša konobarica. S Davidom sam razgovarala o takvim slučajevima. Kristina me često tražila samo novac. O tim stvarima nije htjela pričati. Rekla je da će to njih dvoje riješiti, da njih dvoje imaju vezu i odnos. Nije htjela na tu temu razgovarati. Nikad - rekla je drhtavim glasom Olivera Komšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 18:55