AFERA DNEVNICE

SVJEDOČIO BIVŠI ZAMJENIK PREDSTOJNIKA PREMIJEROVOG UREDA 'Saucha je zbog bolova često kombinirao lijekove i viski, a njegova tajnica je plakala'

 
Tomislav Saucha
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Nekadašnji zamjenik predstojnika premijerovog ureda, Dalibor Dvorny, posvjedočio je na suđenju u tzv. aferi dnevnice na zagrebačkom Županijskom sudu da je njegov bivši nadređeni Tomislav Saucha tajnicama znao davati upute za izradu putnih naloga.

''Putne naloge je u pravilu potpisivao Saucha, a ponekada sam ih i ja potpisivao. Saucha je potpisivao putne naloge za moja putovanja, a ja bih potpisivao za njegova putovanja. Saucha, koji je uvijek putovao u pratnji tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, znao je davati upute tajnicama za izradu putnih naloga'', kazao je Dvorny.

Dodao je da je Sauchina tajnica Sandra Zeljko, koja s njim u ovom slučaju dijeli optuženičku klupu, izrađivala putne naloge za njega i Sauchu, ali i za sve zaposlenike Ureda predsjednika Vlade RH.

'Odnosi Sauche i Zeljko znali biti narušeni'

Dvorny je, govoreći o odnosima Sauche i Zeljko, kazao da je njegov bivši nadređeni pretjerivao u svojim zahtjevima prema svojoj tajnici te da su njihovi odnosi znali biti narušeni. Zbog toga je Zeljko znala plakati, dodao je.

''Saucha je zbog bolova u kralježnici često kombinirao lijekove i viski pa bi znao poslati Zeljko po lijekove u ljekarnu. Zeljko mi se jednom prilikom požalila na odnose sa Sauchom na osobnoj razini te da on učestalo ne potpisuje službenu poštu. Očito je da su se događale neke stvari za koje ja nisam znao'', ispričao je Dvorny. Opisujući rad Sandre Zeljko, Dvorny je istaknuo da je riječ o ''izvrsnoj tajnici koja nikada nije uzimala pauze''.

''Zeljko je radila besprijekorno, ali je bila vrlo traumatizirana osoba jer je prošla rat u Vukovaru. Poznato mi je da je imala poseban odnos prema mlađoj sestri prema kojoj je imala zaštitnički odnos, dok s drugima nije razvijala prijateljske odnose. Jednom se požalila na bivšu premijerku Jadranku Kosor i njezinu tadašnju tajnicu'', ispričao je Dvorny dodajući da na Zeljko nije primijetio ''neke imovinske promjene''.

Zagreb, 120919.
Zupanijski sud. Trg Nikole Subica Zrinskog 5.
Na Zupanijskom sudu citanjem optuznice zapocelo sudjenje Tomislavu Sauchi i njegovoj tajnici Sandri Zeljko u aferi Dnevnice.
Na fotografiji: Sandra Zeljko.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Dvorny je nadodao da mu nije jasno kako je 2014. i 2015. ostalo neprimijećeno da se veliki dio proračuna premijerovog ureda troši na skupa putovanja, ali i da mu se Zeljko nije požalila da je imala problema s putnim nalozima. ''Zeljko je imala autoritet pa kada bi nekome nešto naložila, to je imalo snagu kao da je naložio Saucha'', zaključio je Dvorny.

Sestra optužene iskoristila blagodat nesvjedočenja

Na raspravi u četvrtak trebala je svjedočiti i sestra okrivljene, Andreja Zeljko, ali je ona to odbila iskoristivši blagodat nesvjedočenja.

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili kako nisu krivi za lažiranje putnih naloga čime su, prema Uskokovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna. Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

No, istraga je postala pravomoćnom tek u kolovozu 2017. kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage, koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra financija Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao, čime je spasio Vladu Andreja Plenkovića.

Saucha je kasnije odbacio sumnje da ga je netko "kupio", tvrdeći da je odluku o opozivu Marića promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2022 03:24