LUSTER I SURADNICI

Svjedok na suđenju splitskoj zločinačkoj organizaciji: ‘Kokain je bio moj, ali ne znam odakle mi‘

‘Dodoju znam još iz 80-ih godina, dok smo bili Torcida, i ponekad se sretnemo u gradu. Markulića znam iz Domovinskog rata‘
Siniša Dodoja, Alen Markulić
 Duje Klarić/Cropix

Nakon što su u srijedu više sati preslušavali tonske i audio zapise tajno nadziranih komunikacija, u četvrtak je na splitskom sudu saslušanjem dvojice svjedoka nastavljeno suđenje zločinačkoj organizaciji, na čelu s Alenom Markulićem (46), zvanim Luster, piše Slobodna Dalmacija.

Osim njega, USKOK optužnicom tvrdi da su u udruženju još i Siniša Dodoja (58), zvan Šeki, te Tomislav Blažević (44), zvan Sova, Igor Sarić (52), zvan Buva, Darko Milišić (45), kao i Ivan Jerković (36), zvan Vladika.

USKOK ih tereti da su od 17. veljače 2020. do 27. svibnja 2020. godine zajedno i po prethodnom dogovoru, a radi kontinuirane nabave većih količina heroina i kokaina iz Albanije i Bosne i Hercegovine te krijumčarenja i daljnje preprodaje droge na području Hrvatske, "nabavljali i posredstvom za sada nepoznatih osoba u Hrvatsku krijumčarili po 5000 grama heroina i kokaina".

image
Mup

Procjenjuje se da ukupna vrijednost prokrijumčarenog heroina na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj iznosi najmanje dva milijuna kuna, a kokaina najmanje tri milijuna i 750 tisuća kuna.

Istražitelji PNUSKOK-a u akciji su kod Markulića u kući u Koprivnom pronašli 1,3 kilograma kokaina, dva kilograma heroina i nešto manje od dva i pol kilograma smjese za povećanje mase heroina, kao i šest kilograma smjese za povećanje mase kokaina.

image
Mup

Prije nego što je iskaz dao prvi svjedok, Dodojin odvjetnik Ivo Smrke izrecitirao je primjedbu sudskom vijeću, na čelu sa sutkinjom Ivonom Rupić, smatrajući da se preslušane snimke nikako ne mogu uzeti kao dokaz u postupku niti se na njima može temeljiti bilo kakva odluka s obzirom na to da su "nerazumljivi i nije moguće sa sigurnošću utvrditi tko kome i što govori".

- Svi smo slušali razgovore, netko s više, netko s manje interesa, a ovakvi su prigovori obrane očekivani, ali, naravno, potpuno neutemeljeni - odgovorila je Natalija Petković, zamjenica ravnateljice USKOK-a.

image
Odvođenje Alena Markulića "Lustera" i drugih sa suda
Vladimir Urukalo

- Dodoju znam još iz 80-ih godina, dok smo bili Torcida, i ponekad se sretnemo u gradu. Markulića znam iz Domovinskog rata i s njim nisam u kontaktu, a Blaževića sam upoznao prije nekoliko godina na plaži u Grljevcu i počeli smo se družiti. To što smo se učestalo čuli bilo je zbog druženja i pomaganja njemu u nekim radovima na njegovoj kući. Ne znam da on ima veze s drogom, nikad nismo o tome pričali i nikad ja nisam vidio nikakve primopredaje - kazao je svjedok Tonći P., a na pitanje sutkinje Rupić čija je droga nađena pretragom u njegovoj kući, a radi se o 20-ak grama kokaina, kazao je da je to za njegove osobne potrebe, da ne zna odakle mu ni koliko ju je platio niti s kim.

Za tu drogu USKOK smatra da mu ju je predao baš Blažević i da ju je on trebao dalje raspačavati.

Suđenje se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:34