SUĐENJE

Svjedok obrane Marko Kryžanovski: 'Vrlja nam je pomogao oko lokacija za naše benzinske pumpe Petrol u Hrvatskoj'

Miro Vrlja
 Damjan Tadić / CROPIX

- Miro Vrlja pomagao nam je s lokacijama za naše benzinske pumpe po Hrvatskoj i u ishođenju građevinskih dozvola za terene gdje će se graditi pumpe. Za nas interesantne lokacije bile su u Vodicama, Splitu...- rekao je u utorak bivši predsjednik Uprave slovenske naftne kompanije Petrol Marko Kryžanovski, svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu na suđenju vlasniku Kvaternik Plazze Miri Vrlji, optuženome da je između ostaloga jahtu svoje tvrtke Tutus koristio za privatne potrebe.

Kryžanovski je dodao da dok je bio predsjednik Uprave slovenskog Petrola, Vrljina tvrtka Tutus u Hrvatskoj je imala stotinjak lokacija, a ‘najteža’ lokacija bila im je u Zagrebu.

- I sam predsjednik Mesić nam je pomogao kod tog posla, a za ishođenje dozvole angažirali smo Tutus odnosno Vrlju - dodao je Kryžanovski. Kryžanovski, koji je čelni čovjek Petrola bio između 2005. i 2009., kao svjedok obrane u utorak je rekao da se prilikom svojih poslovnih sastanaka s Vrljom družio upravo na jahti koja se zvala kao i Vrljina tvrtka - Tutus.

Kryžanovski je rekao da je trenutačno zaposlen u jednoj tvrtki u Čileu, a na upit tužiteljice rekao je da je trenutačno i direktor u hrvatskoj tvrtki Printax Beta, dok je direktor bio i u drugoj tvrtki sličnoga imena, Printax Beta. Na to ga je tužiteljica upitala radi li Miro Vrlja ili je radio za ijednu od tih dviju tvrtki, na što je Kryžanovski odgovorio negativno. Međutim, tužiteljica ga je potom pitala radi li s njime u tim tvrtkama Filip Vrlja (sin Mire Vrlje op. a.), na što je Kryžanovski odgovorio da radi. Osim Kryžanovskoga na raspravi u utorak je svjedočio i Ivica Bilandžić, bivši direktor u tvrtki kćeri nekad moćne slovenske građevinske tvrtke Vegrad.

Bilandžić je rekao da je Vegrad radio razne građevinske projekte s Vrljinim Tutusom, a najpoznatiji od njih bila je gradnja Kvaternik Plazze. I on je pak potvrdio da je dio poslovnih razgovora vođen na jahti Tutus, i to nekoliko ljeta zaredom. Zbog nedolaska na raspravu sutkinja je iznosom od 2000 kuna kaznila odvjetnika Davora Galetovića koji je također trebao svjedočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:49