SUĐENJE U SPLITU

Svjedok prepričao dramatični poziv uoči masakra: ‘Urlikao je ‘aaaaaaa, ne znam di sam!‘‘

Jedan svjedok potvrdio da je Zavadlav imao kalašnjikov još prošle godine, te da je vježbao pucanje negdje kraj Trogira
Filip Zavadlav
 Vojko Bašić/Cropix

Na splitskom Županijskom sudu jutros je, saslušanjem šest od sedam predviđenih svjedoka, nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu (25) za trostruko ubojstvo u Splitu iz siječnja ove godine kada je hicima iz kalašnjikova ubio Juricu Torlaka (38), Marina Ožića Paića (25) i Marina Bobana (25), piše Slobodna Dalmacija.

Pred peteročlanim sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Višnja Strinić prvo se pojavio njegov otac Ante Zavadlav koji je iskoristio zakonsku mogućnost da ne svjedoči obzirom da je bliski srodnik okrivljenog. Potom je, srdačno pozdravivši sve prisutne, u veliku sudnicu nonšalantno ušetao Stanislav Zavadlav, Filipov brat koji je također iskoristio istu mogućnost nesvjedočenja kao i njegov otac uz napomenu da će se možda u budućnosti, tijekom postupka, predomisliti pa će td svjedočiti. Na izlasku je od sutkinje tražio da mu dopusti da, nakon kraja rasprave, popriča par minuta s bratom "u kontroliranim uvjetima", a Filip mu je tad rekao da ostane u komune, t da ga je pazio dok je bio vani, ali da je sada pod ključem.

image
Filip Zavadlav u sudnici
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix

Potom na stolicu za svjedoke sjeda 25-godišnji R.K. (molio da mu se zbog djece ne spominje puno ime), Filipov prijatelj koji je kazao da ga je ovaj zvao tog 11. siječnja i da je bio jako histeričan i da se derao i ispuštao neartikulirane zvukove.

image
Vojko Basic/Cropix

- Vika je aaaaaa...pita san ga šta ti je, di je, a reka mi je da ne zna di je. Pričali smo oko 35 minuta od čega sam ja 33 minute govorija, zateka me, pripa san se, reka san mu da se smiri, da duboko diše, pita san ga je li se drogira ili opija. To su bili strašni urlici, ne mogu to opisati, zvučalo je baš bolesno. Reka mi je da sam ja jedini koji mu mogu pomoći. Malo nakon što samo prekinuli razgovor sam ga zvao dva puta, ali se nije javlja, a onda je on mene nazva. I opet isto, histerija. Opet ga pitan di je, je li u Varoši ili na Skalicama, da mi kaže šta mu je...Ništa mi nije reka, samo je bila histerija. Ja sam otišao doma i spustija se sa ženom i dicom u Borsalina popiti kavu i otvorija sam Facebook i prvo šta san vidija je vijest da policija zaustavlja aute da je bila neka pucnjava. Odma san osjetija nelagodu, a onda san vidija snimak i šokira san se, nisam moga virovati da je to on, pripozna san ga po hodu. Popeja san se doma uzeti dječju autosjedalicu i vidin zvoni mi mobitel i piše Fićo. Nisam zna oću li se javiti, hoće li mi se ubiti na slušalicu, jel to misli pa sam mu ja zadnji kojeg oće čuti. Nisan se javija ni tad niti na novi poziv. Užas, nakon ovoga nisan noćima moga spavati, otiša sam kod psihijatra - kazao je svjedok. Dodao je kako Filipa zna iz srednje škole, da su "prošli sito i rešeto", da je bio odličan učenik i da mu je bio san ići na brod. Kazao je da je znao za probleme u obitelji Zavdlav, da su ga oni sputavali i da se znao svađati s braćom, prenosi Slobodna Dalmacija.

image
Vojko Basic/Cropix

- Poznavao sam Ožića Paića, družili smo se u školi, a drugu dvojicu nisam znao. Filip mi nikad nije govorio o nikakvim problemima s njima. Dok je bija na brodu govorija je o par cura, ali mi nije reka ništa o bilo kakvoj ozbiljnijoj vezi, mislija san da nije tip za to. Nije mi spominjao niti bilo kakvo oružje - kazao je svjedok i na izlasku iz sudnice prijatelju dobacio: "Drži se Fićo!"

Potom u sudnicu ulazi zaštitar Mario Bašić (36), također Zavdlavovo prijatelj koji je kazao da mu se ovaj požalio u jednom razgovoru da ga maltretiraju neki momci te da je znao spominjati da ima problema sa bratom Stanislavom, ali bez detalja.

- Reka mi je jednom kad smo pili kavu da su ga neka trojica od 30-ak godina napali nožem, ali nisam na njemu vidio nikakve ozljede i tada pokazao mi je taj nož kad sam ga odbacio u iznajmljeni stan. Nije mi govorio da ima oružje i da ga misli nabaviti.

Još jedan Filipov prijatelj, prodavač Marko Alilović rekao je da se znaju skoro od rođenja i da je Filip uvijek bio spreman pomoći.

- Znao sam da je prekinija sa curom, negdi u 12 mjesecu i bio je vrlo tužan i rastresen. Probleme s članovima obitelji i drugim osobama nije spominjao - kazao je Alilović prvo rekavši da mu nije spominjao oružje. No, na pitanje Žarka Štrbca, zamjenika ŽDO, odjednom se prisjetio da je ipak znao da Zavadlav posjeduje kalašnjikov i da mu je za njega rekao u studenom ili prosincu 2019. godine.

- Reka mi je da ga je nabavija za obranu, ali ne i od koga. Pita me je hoću li s njim ići pucati jednom. Premišlja san se, ali sam onda prista. Sve je organizirao i njegovim crnim golfom otišli smo negdi iza Trogira na neko nenaseljeno podruje. Ispalili smo šaržer, šaržer i po, nekih 40 do 45 metaka u bačve. Je, on je sve to snimija mobitelom. Meni je to bija prvi put da pucam iz puške, a ne znam je li i njemu - rekao je. Na pitanje Filipa Zavdlava odgovorio je:

- Negdje polovicom prosinca me je zvao da se nađemo u pizzeriji Velo misto na Marjanu i tad je bio rastresen, neispavan, nije bija svoj i reka je da čita molitve i Bibliju. Tad je reka da je prekinija sa curom, a ja sam mislio da je to jedini razlog njegovog takvog stanja - odgovorio je Alilović.

I svjedok Tomislav Ivković istaknuo je kako mu je Zavadlav kazao da ima problem s nekim momcima, ali da se ne može sjetiti je li mu rekao koji su to problemi.

- Znao sam da je u nekoj vezi, ali sam osta šokiran kad sam u medijima pročitao da je ona iz Beograda. Nije on nikada pio niti se drogirao, zano sam da su mu odnosi doma zamršeni i da se on želi osamostaliti. Znao sam da mu brat Stanislav ima ovisničkih problema i da njegov neuredan život utječe na Filipa. Jednom mi je rekao i pokazao automatsku pušku, ali se ne mogu sjetiti kada mi je to rekao i kad mi je pokazao jer sam tad bio pod utjecajem alkohola. Nije govorio kad ju je nabavio i zašto, a ja nisam iz nje nikada pucao - rekao je Ivković. Na pitanje tužitelja Štrbca odgovorio je da su se te prigode možda on i Filip i fotografirali s tom puškom, no da se točno ne sjeća i da nema tu fotografiju u svom mobitelu.

Suđenje se nastavlja u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:48