NASILJE NA RIVI

Svjedokinja brutalnog napada u Splitu: ‘Doslovno ih je premlatio. Mlađoj je lice bilo potpuno izobličeno, krvi je bilo svuda‘

Napadnute su Anamarija Stanić i njezina teta, ugledna splitska ginekologinja Marija Divić

Anamarija Stanić (u krugu)

 Slobodna Dalmacija

Dvije žene razgovarale su za stolom na terasi kafića Veneranda na splitskoj rivi kad im je u subotu ujutro prišao muškarac koji je sjedio pored njih, za susjednim stolom, i izmlatio ih. To je ukratko opis stravičnog napada koji se dogodio pred brojnim očevicima.

Ispričali su da je muškarac slušao njihov razgovor te je počeo lupati i bacati boce prema nesretnim ženama. Neki od svjedoka vidjeli su da je na žene nasrnuo šakama, ali i bacao boce prema njima.

- Bila sam nekoliko metara od njih kad sam začula strašan prasak. Taj čovjek srednjih godina doslovno je premlatio mlađu ženu. Udario ju je svom snagom u lice. To nije netko bez veze, nego obučen za takve stvari. Lice joj je, poslije svega, bilo sasvim izobličeno i natečeno. Krvi je bilo posvuda. Stariju je gospođu onda udario s leđa. Došla je hitna pomoć i odvela ih je obje - ispričala nam je Vladimira Mascareli, članica inicijative Javno je dobro, koja je toga jutra bila na štandu na rivi za predizbornu kampanju.

Ozlijeđene žene dobile su liječničku pomoć u splitskom KBC-u.

Napadnute su Anamarija Stanić, koja se predstavila kao specijalistica za nacionalnu sigurnost, i njezina teta, ugledna splitska ginekologinja Marija Divić.

image
Slobodna Dalmacija

Cijeli je incident počeo, kako su ispričale novinaru Slobodne Dalmacije koji se tamo našao, zbog - politike. Njih dvije razgovarale su među sobom o ženama u politici i spomenule su Karolinu Vidović Krišto u negativnom kontekstu, što je očito iznerviralo muškarca koji je taj razgovor prisluškivao.

- Nakon toga došao je do mene i rekao da mi treba tableta za smirenje. Rekla sam mu da nema pravo petljati se u naš razgovor, što ga je još više iznerviralo i bio je jako neugodan. Vrlo brzo je ustao, unio mi se u facu, a ja sam od straha prema njemu bacila čašu. Nakon toga on je mene boksačkim zamahom udario, zamantalo mi se, a onda je moja hrabra teta stala između nas, međutim onda je i nju udario, i to perfidno, s leđa - ispričala je Slobodnoj Dalmaciji još u šoku.

Napadač je pobjegao

Toliko se sve brzo odvilo da se građani koji su bili okolo nisu uspjeli snaći da ga onemoguće. Svi su bili šokirani brutalnošću napadača. Za to vrijeme u blizini je bilo dvadesetak štandova na kojima su bili zbog predizborne kampanje.

Kako nam je potvrdila i gospođa Vladimira, dvije žene su sjedile mirno i razgovarale, a napadač i dvojica muškaraca bili su na barskim stolcima u blizini.

image
Slobodna Dalmacija

- Njemu se nije sviđalo što govore o ženama u politici. I onda ih je on premlatio. Da su bili muškarci, ne bi to napravio. Ne znam u koje zakone to spada. To je tragično - rekla je.

Nakon toga napadač je pobjegao Marmontovom ulicom u smjeru Prokurativa, a dvojica koja su sjedila s njim su također nestala.

Za njim se zaletjelo i nekoliko građana, no bio je brži i pobjegao im. Vrlo brzo stigli su policija i hitna pomoć.

Završila na šivanju

- Marija je aktivistica i radila je akcije za Javno je dobro kao i ja, tako da je poznajem. Ona uvijek govori što misli, ali prestrašno je da čovjek više ne smije niti slobodno govoriti što želi u svojim razgovorima. Nadam se da će obje biti dobro - rekla nam je Vladimira, koja se s Marijom nakon svega čula.

- Rekla mi je da joj je bilo mučno. Ona je liječnica, svjesna je da će sutra sve biti još bolnije. Njezinu nećakinju morali su šivati - prepričala nam je.

Srećom, netko od građana prepoznao je nasilnika i policiji rekao njegov identitet, pa je ubrzo uhićen i priveden u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.

image
Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:09