SLUČAJ AGRAM

Svjedokinja: inspekcija nije utvrdila niti jedan prekršaj vezan za zapošljavanje

Milan Bandić optužen je u aferi Agram za zlouporabe i za nezakonita zapošljavanja
Milan Bandić
 Marko Todorov/Cropix

U 26 provedenih inspekcija Ministarstva uprave nije utvrđen niti jedan prekršaj vezan za zapošljavanje ili premještaj u gradskim službama od 2012. do 2019. godine, rekla je danas, svjedočeći na suđenju Milanu Bandiću u slučaju Agram, pročelnica Stručne službe zagrebačkoga gradonačelnika Andrea Šulentić.

Šulentić, čije je ispitivanje predložila Bandićeva obrana, također je rekla da je od katedre za radno i socijalno pravo Pravnoga fakulteta u Zagrebu zatražila mišljenje o potrebnim uvjetima za radno mjesto posebnoga savjetnika te je prema dobivenome mišljenju katedre za to mjesto bilo dovoljno ispunjavati jedan od uvjeta, a ne kumulativno sve uvjete. - Zaposlenik koji se premješta na više radno mjesto, osim stručne spreme, mora dvije godine uzastopno biti ocijenjen ocjenom vrlo dobar ili odličan - rekla je.

Na pitanje Bandićeve odvjetnice Jadranke Sloković o tome je li mijenjanje uvjeta Pravilnika o unutarnjem redu o rasporedu poslova bilo izuzetak, Šulentić je rekla da nije nego da su se pravilnici mijenjali pogotovo kad bi se otvaralo novo radno mjesto. Uskok naime tvrdi da su se pri zapošljavanju, koja inkriminiraju Bandiću i njegovim suradnicima kao ilegalna, prilagođavali uvjeti za zapošljavanje. Šulentić je, pak, to osporila danas.

Na pitanje odvjetnice rekla je da Sektor za upravljanjem ljudskim potencijalima Grada Zagreba ima svoju središnju bazu podataka o svim kadrovskim podacima koji su zaštićeni te niti jedan gradski pročelnik ne može ući u tu bazu podataka.

- Pročelnik može zatražiti uvid u dokumentaciju onoga zaposlenika koji radi u njegovu uredu - objasnila je Šulentić. Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković, svjedokinju je pak pitao kakve su onda šanse da gradonačelnik zna za premještaj pojedinoga zaposlenika.

- Nisam u poziciji odgovoriti na to pitanje jer je gradonačelnik odgovoran za svoj dio posla - rekla je svjedokinja dodajući da je gradonačelnik diplomirani politolog ''koji ima povjerenje u 3000 djelatnika koji rade za njega''. Svjedokinju su također ispitivali o njezinim saznanjima vezanim uz rad Zaklade za pomoć oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti, gdje se Bandića tereti da je predsjednicu zaklade Vidu Demarin poticao na davanje lažnog iskaza. Šulentić je rekla da je knjigovodstvo zaklade ''vođeno vrlo površno''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:27