PITANJE POGODOVANJA

Svjedokinja u slučaju Žalac: ‘Ravnatelj mi je rekao da ne guram nos u stvari koje me se ne tiču i da ublažim komentare‘

Iskazi svjedoka, bliskih suradnika Gabrijele Žalac, kao i djelatnika SAFU-a, najvećim su dijelom ‘pokopali‘ njihove obrane

Gabrijela Žalac i Tomislav Petric

 Damir Krajac/Cropix/Cropix

Bivša ministrica Grabrijela Žalac u svojoj je obrani izjavila da je radila sve po zakonu, da nikome nije pogodovala niti na nekoga utjecala, te da nije ona određivala cijene, nego resorna uprava u suradnji s Glavnim tajništvom. Napomenula je da je SPUR odličan program, ali je potvrdila i da ga njezini nasljednici u Ministarstvu uopće nisu koristili.

Mladen Šimunac tvrdio je da uopće nije bio povezan s poslom koji je dobio njegov, kako tvrdi, tada već bivši suradnik Marko Jukić. Naglasio je da nije u nekim posebno dobrim odnosima s Gabrijelom Žalac.

No, iskazi svjedoka, mahom tadašnjih bliskih suradnika Gabrijele Žalac, kao i djelatnika SAFU-a, najvećim su dijelom "pokopali" njihove obrane. Oni su otkrili istražiteljima tko je donosio odluke, tko je određivao cijene i upravljao postupcima sporne nabave, ali i utjecao na to da kontrole SAFU-a ne dovedu do negativnih preporuka i komentara.

Niz svjedoka navelo je da su Žalac i Šimunac bili u vrlo bliskim odnosima, da je on često dolazio u Ministarstvo i u njezin ured te su isticali da je upravo Šimunac, zbog takvih odnosa s tadašnjom ministricom, imao otvorena sva vrata u Ministarstvu - i izravno sudjelovao u određivanju specifikacija i traženih uvjeta u postupku nabave spornog softvera. Istražitelji su dobili i fotografije s proslave 40. rođendana Gabrijele Žalac 2019. u restoranu Šarm u Zagrebu, a na kojima je ona u društvu Šimunca, ali i ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica.

- Ministrici je bilo važnije mišljenje Mladena Šimunca od mišljenja bilo koga drugoga u Ministarstvu - istaknula je jedna svjedokinja.

Suradnice bivše ministrice tvrde da su nadležne službe tražile da se ide u otvoreni postupak javne nabave, ali da to nije bilo moguće zato što je ministrica Žalac htjela upravo PLUR te je donijela "stratešku odluku" i dala odgovarajući nalog unatoč upozorenjima podređenih. Svjedok koji je radio na analizi tržišta za spornu nabavu izričito je naveo da su ga nadređeni tražili, pozivajući se pritom na nalog ministrice, da dokumentaciju prilagodi programu PLUR. Napomenuo je i kako ima saznanja da je postojeću dokumentaciju ispravljala ne samo nadležna službenica nego i osobno Mladen Šimunac. I "kontrolori" SAFU-a utvrdili su da nisu ispunjeni propisani uvjeti za pregovarački postupak samo s jednim subjektom, da za to nema opravdanja i da postoje određeni nedostaci u dokumentaciji, pa su na to upozorili ravnatelja.

- Ravnatelj Petric rekao mi je da ne guram nos u stvari koje me se ne tiču i da ublažim komentare - izjavila je istražiteljima jedna svjedokinja koja je radila na tom slučaju, opisavši detaljno kako su je nadređeni pritiskali da napiše da je sve korektno i "da se ne smije obazirati na činjenicu da pregovarački postupak bez prethodne objave nije ispravan".

- Tomislav Petric toga je bio svjestan. Ali ja sam ipak u službenim mailovima koje sam im poslala napisala kako takav postupak nije dopušten te da će posljedica biti novčana kazna. Nakon toga mi je Petric rekao da ne guram nos gdje mu nije mjesto i da se držim svog posla. Upravo zbog takvog odnosa doživjela sam burn out i otišla na bolovanje, a čim sam se vratila, Petric me pozvao u ured i degradirao - rekla je svjedokinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:00