AFERA SIBINJ

TAJNE SNIMKE 'Ponudi im onu moju zemlju. Tamo imam cijevi. Zbog toga sam je i kupio, a to nitko ne zna"

Od Općine Sibinj Ivan Rimac je kupio zemljište za pet eura po kvadratu, zbog čega mu se sada sudi na Županijskom sudu u Osijeku, kao i još petorici optuženih
Osijek, 130911.Ivan Rimac najveci pojedinacni dionicar Hajduka danas je nakon gotovo dva mjeseca pritvora izasao iz osjeckog zatvora gdje je bio zbog optuzbe za mesetarenje zemljistem u opcini Sibinj kod Slavonskog Broda. Rimac je priveden zajedno s generalom Mladenom Kruljcem koji je nedavno pusten iz pritvora. Rimac je za izlazak iz osjeckog zatvora dao polog od milijun kuna u kesu i 4,2 milijuna kuna zaduznica za svoje nekretnine.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Audio zapisi koje je USKOK u istrazi afere Sibinj snimio prisluškujući telefonske razgovore osumnjičenih otkrili su i razgovor četvrtooptuženog Ivana Rimca s jednim agentom za promet nekretninama, koji u Slavonskom Brodu nekim ruskim poduzetnicima pokazuje zemljišta za njihov projekt. Rimac mu tada predlaže da im ponudi njegovu zemlju, a pretpostavlja se da je riječ o zemlji koju je kupio od Općine Sibinj za pet eura po kvadratu, zbog čega mu se sada sudi na Županijskom sudu u Osijeku, kao i još petorici optuženih.

Naime, ispod Rimčeve zemlje su položene cijevi za naftovod koje se spojene s Rafinerijom u Bosanskom Brodu još prije Domovinskog rata.

Rimac: Ponudi im tu moju zemlju tamo za terminal. Oni svakako nikad neće dobiti prolaz za naftu, a ja imam. Tamo stoje cijevi koje idu od Rafinerije do tu. Cijenim to oko 80 eura.

Agent: Ja ću im to pokazati.

Rimac: To nije neka velika cijena. Ta cijev od Janafa jedino tuda prolazi, a drugo ne može dobiti suglasnost da prijeđe ispod Save. Ona završava točno na mom zemljištu. To je 130 tisuća kvadrata. Zbog toga sam ja to i kupovao. Za to nitko ne zna.

Agent: Dobro.

Rimac: Ceste su nasute, sve je razvedeno, struja, voda, plin…

Ovaj je razgovor zanimljiv i u kontekstu ranije emitirane snimke na kojoj razgovaraju prvooptuženi Ivica Batinić i šestooptuženi Zdravko Sočković, kada Batinić prepričava svoj razgovor s tadašnjim predsjednikom uprave Janafa Antom Markovim, pri čemu napominje Sočkoviću „nije plin, nego nafta.“ U jednom trenutku Batinić je Markovu rekao kako imaju problem, jer je to privatno.

Batinić: On se nasmijao i kaže to je još bolje što je privatno, a ovaj izgleda kurton u Zagrebu sve to znao… Jedina solucija je ovo naše jer ima cijevi već položene.

Sočković: Čekaj stari. Šta ćete vi dobit za to?

Batinić: Nismo o tome pričali, nismo se toga dotakli.

Sočković: E, k…. malog.

Batinić: Pa, hvala Bogu. Nema nešto za ništa.

Emitiran je i razgovor trećeoptuženog generala Mladena Kruljca s potčinjenim vojnikom, koji ga izvještava da je i jedan časnik u mirovini bio na obavijesnom razgovoru vezano za radove u Općini Sibinj, na što mu Kruljac govori da ga pita "jesu ga pitali za Slobodnicu i jesu pitali šta za mene. I šta je odgovorio."

Na marginama svih ovih razgovora mogu se čuti i druge teme poput namještanja nogometnih utakmica u nižerazrednim ligama, koliko se, kako su govorili sudionici razgovora, plaćalo sucima da sude u njihovom interesu. Također se moglo čuti i kako su se planirala preuzimanja građevinskih radova koje financirala država, na način da tvrtka koja je dobila posao to prepusti nekoj drugoj u zamjenu za 10 posto ugovorene vrijednosti radova…

Osim audio zapisa prikazani su i tajno snimljeni video zapisi na kojima se vide sastanci optuženih na nekoliko lokacija. Dražen Matijević, odvjetnik prvooptuženog Batinića na kraju je uložio prigovor na dokazne materijale tražeći da se svi audio zapisi izuzmu iz spisa, smatrajaći da su pribavljeni protuzakonito, odnosno da nema naloga suca istrage da se osumnjičeni smiju tajno snimati. S njime su se složili i odvjetnici ostalih optuženika, koji su imali i primjedbe na to da se ne zna kada su snimke sačinjene, tko na njima razgovara i o čemu je sadržajno u tim razgovorima riječ. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić odgovorila je da primjedbe nisu na mjestu te da su svi zapisi pribavljeni temeljem nalog suca istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:20