NEPRAVOMOĆNO

Tajnik škole u Dalmaciji osuđen jer je čistačici pokazivao spolovilo: ‘Ona je zločeste naravi, a nije ni lijepa!‘

Osuđen je na uvjetnih osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje. Ujedno mora podmiriti i 464 eura sudskih troškova‘

Ilustrativna fotografija

 Arne Trautmann/Panthermedia/Profimedia/Arne Trautmann/panthermedia/profimedia

Kad je prije četiri i pol godine u javnost procurila informacija o neprimjerenom ponašanju seksualne prirode tajnika jedne otočke osnovne škole u Dalmaciji, žitelji otoka ostali su zaprepašteni, ali i zabrinuti, pitajući se kome to povjeravaju svoju djecu. Slučaj je dospio do policije, izvidi su se zahuktali, državno odvjetništvo je nakon provedene istrage podignulo optužnicu, a slučaj je nedavno doživio i prvostupanjsku presudu koja glasi - trenutno suspendirani 64-godišnji tajnik i računovođa navedene škole proglašen je krivim te osuđen na uvjetnih osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje zbog spolnog uznemiravanja. Ujedno mora podmiriti i 464 eura sudskih troškova.

Prema optužnici, njegov seksualni krimen prema spremačici škole, koju poznaje više od dva desetljeća, trajao je od 1. siječnja 2013. do 24. srpnja 2018. Tužiteljstvo je tvrdilo da je koristio trenutke dok su bili nasamo kako bi vadio i pokazivao ženi spolovilo. Pritom se i dirao, a sredinom srpnja 2018. u školskom atriju u jednom trenutku spremačici je ukazao da izgleda umorno te da bi je trebalo izmasirati po intimnim dijelovima i ne samo to. I opet joj je, prema optužnici, pokazao spolovilo uz napomenu da muškarci trebaju redovito provjeravati svoje testise. Prestravljena žena počela se udaljavati, a on ju je sustigao, moleći je da mu dopusti da izmjeri njezin struk. Ujedno joj je upućivao neprimjerena pitanja o seksualnom životu između nje i dečka, pritom sebe stavljajući u prvi plan kao iskusnijeg i produktivnijeg...

Optuženi djelatnik škole od početka negira krivnju, tvrdeći da s tom ženom nema nikakvih dodirnih točaka te da je smatra radnom kolegicom koju nikad nije dotaknuo s nekom spolnom namjerom.

- U proteklih deset godina s tom ženom proveo sam ukupno sat vremena. Znali smo se zezati na temu kakav je bio seks za vikend, ali nije istina da sam joj pokazivao spolovilo i nudio da ga dira. Ona je osoba zločeste naravi i s njom sam izbjegavao razgovor. Inzistirala je na tome da ode prva na godišnji s kojeg se vraćala u vrijeme baš kad sam ja sam u školi. Znali smo se našaliti na temu da ona ima mali struk i možda sam je pitao da joj ga izmjerim i vidim, ali bez ikakvih pretenzija. Ona za mene nije lijepa. A sve te ružne stvari koje je rekla o meni izazvale su lavinu u mjestu i pokrenule linč te mi narušile dostojanstvo - pravdao se optuženi, trenutno suspendirani tajnik škole.

Osvrnuo se usput i na razgovor o pregledu testisa, navodeći kako se to dogodilo pred više kolegica, a ne samo pred čistačicom, jer se u tom periodu na televiziji često pojavljivala reklama o potrebi samopregleda testisa.

- Nisam si nikad zavlačio ruke u hlače i izvlačio ga van. Ona je sve ono što ja kod žena ne volim. I ima protiv mene nešto još otkad je došla raditi u školu, a doznao sam i da se liječila na psihijatriji - rekao je još optuženi.

Prema nalazu vještaka psihijatra, optuženi je u inkriminiranom periodu zbog smetnji na psihičkom planu bio u blažoj mjeri smanjeno ubrojiv te slabije procjene značenja svog postupanja. Optuženikovu obranu sud nije prihvatio te ju smatra neuvjerljivom i usmjerenom isključivo na izbjegavanje kaznene odgovornosti te smatra da je oštećenu odlučio diskreditirati, i to nakon što ju je svojim dugogodišnjim ponašanjem doveo u krajnje neugodan i ponižavajući položaj.

Inače, osim te kaznene nepravomoćne presude, 64-godišnjak se prije dvije godine suočio s pravomoćnom presudom iz prekršajne nadležnosti zbog kršenja članka 32. st. 1. Zakona o ravnopravnosti spolova na štetu dvije profesorice iste škole, a za što je kažnjen novčano s ukupno 15.000 kuna.

Prema presudi, nemile scene spolnog uznemiravanja odvijale su se u srpnju 2018. u školskoj knjižnici - jednoj je profesorici komentirao fizički izgled govoreći joj da se bio napalio na dodjeli svjedodžbi kad ju je vidio u bijeloj haljini... Iako ga je upozoravala da prestane, on je nastavio još nametljivije - rukama joj je počeo pipati mekoću kože te ju pozivati da mu barem pogleda spolovilo. Druga profesorica nosi pak traume iz istog perioda, ali iz njegova ureda dok je ispisivala dokumente, a on joj je prišao i pokušao dignuti suknju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:51