MONSTRUOZNO UBOJSTVO

Tajno snimljeni razgovori razotkrili stravičan zločin: ‘Kaj, ti si maknul Slavojku?; ‘Da, ali nemoj nikom reći‘

Čak 11 godina od ubojstva razriješen je zločin u Prečnom nadomak Ivanić Grada. Danas je počelo suđenje Damiru Keleminčiću (65)

Damir Keleminčić, početak suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu 

 Damjan Tadic/Cropix

Punih 13 godina od monstruoznog ubojstva Slavojke Senišin (76) čije je vezano tijelo i umotano u dva tepiha bacio u bunar i zatrpao u dvorištu svoje kuće u Prečnom nadomak Ivanić Grada te dvije godine od uhićenja, na optuženičku klupu Županijskog suda u Zagrebu sjeo je Damir Keleminčić (65).

Nesretnu umirovljenicu ubio je, prema optužbi, na osobito podmukao način iz koristoljublja, a osim zbog teškog ubojstva sudi mu se i za krivotvorenje službene isprave te ovjeravanje neistinitog sadržaja.

- Ne osjećam se krivim i ne priznajem imovinsko-pravni zahtjev koji je postavio sin pokojne – rekao je Keleminčić sudskom vijeću na upit kakav stav zauzima o krivnji i da li je razumio optužbu. Potom je dajući generalije otkrio da ima nadimak, ali i da nema nikakve imovine, kao niti bračnu družicu.

image

Damir Keleminčić u sudnici Županijskog suda u Zagrebu na početku suđenja

Damjan Tadic/Cropix

- U Zagrebu me zovu Are, a u Samoboru Dapa. Po zanimanju sam fotograf, profesionalni vozač i zapovjednik broda kratke polovidbe u RH i po Mediteranu. Završio sam fotografsku srednju školu i bio sam u izvanbračnoj zajednici sa Ivanom, no sve ovo joj je teško palo pa je naša zajednica prekinuta. Od imovine nemam ništa niti ikakve nekretnine. Imao sam dva auta koja sam prodao i nekretnine koja sam darovao, a što se tiče kuće za koju me se tereti u tom sam slučaju i dalje suvlasnik 21/96-ina - kazao je još vijeću optuženi.

Njegov branitelj Arnold Čada je, inače, na početku suđenja predložio da se sa cijele rasprave isključi javnost radi "zaštite integriteta obitelji jer optuženikovim sinovima s obitelji, ali i ocu od 96 godina" medijska pompa teško pada. Tužiteljstvo se tom prijedlogu usprotivilo, a i sud je u konačnici odbio prijedlog jer, među ostalim, isključenje javnosti je iznimka. Tijekom sudskog postupka biti će ispitano na desetke svjedoka pa i svi oni koji su koristili blagodat nesvjedočenja, a biti će saslušano i niz vještaka. Također, na prijedlog obrane biti će odrađeno i grafološko vještačenje kupoprodajnog ugovora kako bi se utvrdilo je li potpisnica istog doista davne 2005. godine bila pokojna žena.

image

Damir Keleminčić, privođenje u rujnu 2022. na ispitivanje u tužiteljstvo

Damir Krajac/cropix/

U istrazi se optuženi, inače, branio šutnjom, no u prilog mu ne idu snimljeni telefonski razgovori kroz posebne dokazne radnje i to nekoliko sati pred uhićenje, a koji će se također, kako je odlučilo sudsko vijeće, preslušavati u tijekom suđenja.

Naime, uz nalog za pretres na njegovo imanje 21. rujna 2022. stigla je gomila policajaca. Ogradili su dvorište a MORH-ov bager je pod budnim okom zamjenika zagrebačkog županijskog državnog odvjetništva prevrtao zemlju. I kopao sve dublje i dublje. Prvo su izrovali ostatke starog bunara kojeg je Keleminčić premijestio te podigao novi s novom krunom bunara 10 metara dalje.

Sve su bliže bili tajni koju je Keleminčić skrivao tada već punih 11 godina godine kada je susjeda Slavojka, s kojom je bio u svađi i lošim odnosima, naprasno nestala iz stana na zagrebačkoj Trešnjevci da bi se s odmakom vremena domogao tog stana čiji je kupoprodajni ugovor krivotvorio i upisao se u zemljišne knjige.

image

Vikend kuća i dvorište u Prečnom u kojemu je policija obavljala očevid i gdje su u zatrpanom bunaru pronađeni ostaci nesretne žene

Ronald Gorsic/Cropix

"Ja sam u Prečnom. Kopaju tu s bagerom. Vjerojatno budu našli Slavojku. Tako da, evo, oprosti za sve. Ja sam se od nje branio i to ti pričam tako da znaš"- rekao je 21. rujna 2022. u 14.39 sati Keleminčić svome ocu na telefon. U tom razgovoru koji je potrajao dvije minute, otac ga pita: ‘Kaj, ti si ju maknul?‘ na što mu optuženi ubrzano potvrdno odgovara: "Da, da, samo ne smiješ to nikom pričat. Sad oni kopaju tu cijelo dvorište."

"A budu ju našli, budu ju našli?" - zanimalo je šokiranog oca kojem okrivljeni Keleminčić samouvjereno odgovara: "Vjerojatno budu. Bila je to samoobrana. Mogu ti reći samo to, tako da neću doći doma tako brzo." I za kraj ocu poručuje da mu pozdravi sina, da mu oproste svi a otac u jednom trenutku skreće s teme i ukazuje mu da neće o tome govoriti ništa preko telefona.

image

Vikend kuća i dvorište u Prečnom u kojemu je policija obavljala očevid i gdje su u zatrpanom bunaru pronađeni ostaci nesretne žene

Ronald Gorsic/Cropix

"Nije mi to bila nikad ni namjera, znaj" - zaključi okrivljeni te prekida liniju da bi nedugo zatim ponovno okrenuo očev fiksni telefon i rekao mu: "Ali nisam ti ja ništa rekao tako da ti nemaš pojma ni o čemu."

Dok dalje gleda u dvorištu intenzivno kopanje bagera, opsadu policije i kako se obruč oko njega sve više steže, Keleminčić, inače umirovljeni skiper i vlasnik fotografske radnje, odlučuje nazvati na telefon i sina. Razgovor s njim traje nešto više od tri minute te sinu na početku poziva govori da je u Prečnom i da "oni kopaju tu bunar, valjda su sve ljude ispitivali pa je možda netko nešto rekao jer me zafrkavaju da je baba u bunaru".

- Pa to sam im ja rekao jer su me pitali za bunar - rekao je optuženom sin pojašnjavajući dalje da je to bila neka vrsta zafrkancija u birtiji jer da on ni ne može znati što je bilo zapravo a ako je to učinio njegov otacc, da je to onda bilo vrlo profesionalno. Sin okrivljenom još govori da nikada nije skužio ništa na njemu niti je išta primijetio pa mu optuženi odgovara:"Ali oni je budu našli. Znaš ona je mene napala s nožem."

-Da? - upitao ga je sin pa mu optuženi otac potvrđuje: "Da, Da. I odvjetnici su mi savjetovali da se branim šutnjom".

"Zvao sam ti djeda i objasnio mu. I sad, što bude, bude", pojasnio je još okrivljeni pokušavajući se pomiriti sa situacijom.

"Znači, napravio si to?" - sin ga direktno pita pa mu otac ponavlja: "Da, velim ti, kaj bu bilo, bu. Bilo je ili ona ili ja."

Svjestan ozbiljnosti situacije sin mu ukazuje: "Znači završit ćeš u zatvoru do kraja života" na što mu optuženi govori: ‘Neću, neću‘ pa mu sin dalje prigovara to što je napravio.

image

Vikend kuća i dvorište u Prečnom u kojemu je policija obavljala očevid i gdje su u zatrpanom bunaru pronađeni ostaci nesretne žene

Ronald Gorsic/Cropix

Keleminčić u revijalno-paničnom tonu nastavlja i sina i sebe uvjeravati da je susjeda ubijena u samoobrani, da nije htio da tako skonča, da se sve desilo stjecajem okolnosti i na kraju podsjeća i sina da mu on ništa nije rekao. Nekih 20-ak minuta od poziva oca, sin odlučuje okrenuti optuženikov broj pa ga ovaj odmah tješi "da se ne sekira, da je to bio nesretan slučaj".

-A što da kažem mami? - zanimalo je sina okrivljenog na što mu ovaj sugerira da joj veli da ga je susjeda napala pa da se on branio i da je sve bio nesretni slučaj.

-Jesi li siguran da će je naći? - zanimalo je dalje Keleminčića juniora kojem otac odgovara "Ha, a kraj bunara kopaju." Sin s nevjericom i grčom u glasu dalje mu govori: "Ne mogu vjerovati da si to napravio" pa ga optuženi otac tješi: "Nemoj se sad žalostiti, sve će biti OK". Gledajući u budućnost što ih kao obitelj čeka, sin optuženog zaključi tijekom tog telefonskog poziva: "Pa uzet će nam stanove, sve će nam uzeti." Posljednji, od značaja snimljeni poziv, bio je opet optuženikova sina dva i pol sata kasnije. Sin oca pita misli li se predati pa mu otac govori da je u autu s ljudima. Sin mu dalje govori da se preda jer da ne može sakriti to što je napravio, da to mora reći, da to ne može čuvati 11 godina. Optuženi na kraju pokušava smiriti vidno uznemirenog sina protupitanjem: "Zbog čega radiš sada cirkus?" te sina pozdravlja i prekida. Jer već je bio u pratnji policije i bile su to zadnje minute Damira Kelemičića na slobodi koji se otada nalazi u ćeliji remetinečkog zatvora.

image

Vikend kuća i dvorište u Prečnom u kojemu je policija obavljala očevid i gdje su u zatrpanom bunaru pronađeni ostaci nesretne žene

Ronald Gorsic/Cropix
image

Vikend kuća i dvorište u Prečnom u kojemu je policija obavljala očevid i gdje su u zatrpanom bunaru pronađeni ostaci nesretne žene

Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 13:31