NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Taksistu koji je opljačkao Konzum 2 i pol godine zatvora: ‘Ublažena vam je kazna, nemojte nas razočarati‘

Predsjednica sudskog vijeća je navela da se počinitelj iskreno pokajao, a kazna je upozorenje da više ne čini kaznena djela

Veljko C. na izricanju presude

 Damjan Tadic/Cropix

Posrnuli zagorski taksist Veljko C. (37) nepravomoćno je osuđen danas na Županijskom sudu u Zagrebu na dvije i pol godine zatvora zbog razbojništva u Konzumu, ali i zbog posjedovanje oružja. U izrečenu kaznu će mu biti uračunato proteklih pet mjeseci provedenih iza remetinečkih rešetaka, a pištolj domaće izrade kalibra 32 s drvenom drškom u kojem je bila jedna patrona crvene boje natpisa Fiocchi s kojim je odradio razbojništvo, mu je trajno oduzet i bit će pohranjen u Muzeju policije. Konzumu, pak, prema odluci suda mora vratiti 880,65 ukradenih eura.

- Točno je da sam opljačkao Konzum i da mi je policija pronašla pištolj. Želim pojasniti i da mi je otac umro 2013. godine i ostavio dug od 20.000 kuna. Moju majku je, pak, 2014. udario auto i od tada je invalid a ja se za nju brinem. Brinuo sam se sve do odlaska u istražni zatvor u studenom 2022. Sve navedeno su razlozi zbog čega sam se zadužio. Našao sam se u teškoj financijskoj situaciji i nisam mogao vraćati dugove. Ispričao bih se djelatnicima Konzuma zbog straha i štete koju su pretrpjeli. Nisam nikome htio nauditi, a ni moj pištolj tom prilikom nije bio napunjen – priznao je emotivno u svoju obranu optuženi Veljko C. Odgovarajući na pitanja branitelja dodao je još i da je imao teško djetinjstvo, da mu je otac proveo Domovinski rat na ratištu a kasnije je uslijedio i razvod roditelja.

- Otac je konzumirao alkohol, tukao je moju majku i svoju mamu, a jednom je udario i mene pa sam iščašio rame. Taj pištolj je bio kućne izrade, star i izvan funkcije tako da se iz njega uopće nije moglo pucati. Žao mi je radi svega. Kajem se i nikada više to ne bih ponovio – zaključio je optuženi.

image

Veljko C. na izricanju presude

Damjan Tadic/Cropix

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu ga tereti da je 8. studenog 2022. oko 19.40 sati ušao u Konzum na Trgu hrvatske kraljice Jelene u Svetom Križu Začretje. Došao je do blagajne, a kad je djelatnica otvorila blagajnu on je u nju uperio crni pištolj držeći ga u desnoj ruci dok je lijevom rukom na kojoj je imao rukavicu uzeo novac iz blagajne. Djelatnica ga je pokušala spriječiti gurajući ladicu s ciljem da je zatvori, a kad je primijetila pištolj od straha se odmaknula a lopov se potom poslužio novcem točnije sa 6635 kuna s kojima je pobjegao u nepoznato. S odmakom od mjesec i pol, policija mu je ušla u trag te su u pretresu njegove klijeti u Proseniku Začretskom policajci pronašli i oduzeli pištolj domaće izrade kalibra 32 s drvenom drškom u kojem je bila jedna patrona crvene boje natpisa Fiocchi.

‘Nemojte nas razočarati‘

- Od početka postupka priznali ste počinjenje razbojništva kao i da ste držali oružje koje je pronađeno u pretrazi vaše kuće. Zadatak ovog vijeća je bio utvrditi koja kazna će biti primjerena općoj i specijalnoj prevenciji odnosno da se odvrati bilo tko od činjenja kaznenih djela kao i da vi ubuduće ne činite kaznena djela. Za razbojništvo je zapriječeno od tri do 12 godina, no vijeće vam je kaznu ublažilo. Mi vas ne vidimo kao kriminalca koji čini kaznena djela na dnevnoj bazi već je ovo bio izolirani slučaj. Neosuđivani ste do sada bili i ovo djelo ste u startu priznali i to vidimo kao iskreno postupanje čovjeka koji se suočio s tim što je napravio i koji stvarno žali i kaje se. Možda sam u krivu, ali mislim da ste se odmah pokajali zbog učinjenog. Međutim, okolnosti ne mogu opravdati vaša djela, a izrečena kazna je upozorenje da ne činite nova. Nemojte nas razočarati odnosno nemojte razočarati samog sebe – rekla je obrazlažući presudu predsjednica sudskog vijeća Renata Pražetina Kaleb. Upozorila je pritom optuženog, koji je skamenjeno i pomno slušao svaku njezinu izrečenu riječ, da idući puta, u slučaju da počini novo kazneno djelo, sud više neće biti blagonaklon.

Što se, pak, istražnog zatvora tiče sudsko vijeće je posrnulom taksisti produljilo pritvor.

- Period od pet mjeseci koje ste do sad proveli u istražnom zatvoru nije dovoljan da bi vas odvratio da na slobodi ne počinite novo kazneno djelo. Tek kad odslužite cijelu kaznu, ovo vijeće smatra da će se ispuniti i svrha ove kazne – zaključila je sutkinja objasnivši optuženom da ima pravo žalbe na presudu i na produljenje pritvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:05