PREBILI IH NEVINE

TALIJANSKI POLICAJCI BRUTALNO PRETUKLI SRBINA I HRVATA 'Držali su uperene pištolje u nas, skinuli nas gole i deset minuta cipelarili'

Football soccer - Italy v Spain - International friendly match - Friuli stadium , Udine, Italy - 24/03/16 Stewards perform security checks as police officers watch before the start of the match. REUTERS/Alessandro Garofalo
 ALESSANDRO GAROFALO/Reuters

Nikola Rodić (28), Hrvat s bosanskom putovnicom, i Marko Jovović (25), Srbin s crnogorskom putovnicom, tužit će Italiju jer su ih u nedjelju pretukli talijanski policajci.

Naime, talijanska policija ih je greškom pomiješala s drugom dvojicom koje traže zbog više provala koje su se jesenas dogodile u Ravenni.

- Ruka i lijeva strana lica su mi natečene. Bilo je i modrica na trbuhu, ali su već prošle. Prebili su nas bez razloga i zato ćemo ih tužiti - ispričao je Nikola Rodić za Blic.

Talijanska policija im je, kad je shvatila da je napravila grešku, pokušala podmetnuti da su lopovi.

- Sve se desilo u nedjelju navečer, oko 23 sata. Vozili smo se po Vicenci. Bilo je kasno i krenuli smo tražiti aparat za piće i stigli smo do naselja Duvil. Kada smo ušli u naselje, primijetili smo da nas jedan bijeli automobil prati kroz dvije ulice koje smo prošli. Istog trenutka smo se okrenuli i uputili nazad ka Vicenci. Taj vozač nije odustajao i mi smo ukucali u navigaciju 'Zagreb', samo da izađemo na autoput jer smo se uplašili što nas prati. Nije blinkao za nama, samo nas je pratio. Kada smo došli na naplatnu rampu Vicenca-istok, tu nas je presreo policijski auto s rotacijom i uperenim pištoljima u nas. Mi smo stali i podigli ruke. Taj što nas je pratio otvorio je moja, tj. suvozačeva vrata i počeo me brutalno tući bez ijednog pitanja i riječi - ispričao je Nikola i dodao da je taj čovjek, za koga su kasnije utvrdili da je inspektor, samo govorio 'Serbo merda' (srpska govna).

- Otkopčao mi je sigurnosni pojas, i bacio me na asfalt. Onda me počeo šutirati. Nakon jedno 10 minuta, taj inspektor je prešao i na Marka Jovovića, koji je već davao dokumente i putovnice uniformiranim policajcima koji su nas dočekali s pištoljima. Dvojica drugih policajaca su mu govorila da nas prestane tući, ali se on na to nije obazirao.

Nakon 15 minuta, koliko ih je inspektor tukao, prebacili su ih u glavnu policijsku stanicu u Vicenci, gdje su ih poskidali gole. Isti policajac je nastavio brutalno šutirati.

- Stavili su nas u ćeliju do jutra, a ujutro su nam vadili otiske - objašnjava Nikola.

Ujutro ih je istražni sudac pustio na slobodu jer nije bilo elemenata za uhićenje i zadržavanje.

- Dobili smo odvjetnika po službenoj dužnosti, ali ćemo angažirati novog, jer ćemo tužiti policiju za napad. Dobili smo svu medicinsku dokumentaciju o ozljedama. U međuvremenu, policajac u civilu koji nas je tukao, da bi opravdao batine, izmislio je priču da smo ukrali neki automobil. Dokazat ćemo sve na sudu 15. travnja - zaključio je Rodić za Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:56