UHVAĆENI NA DJELU

Talijanski ribari uhićeni dok su ilegalno lovili ribu nadomak Splita, prijeti im velika kazna

Na ribarici su policajci pronašli te oduzeli šest kašeta sa 20,4 kilograma razne vrste ribe
Brod Pomorske policije u akciji / Ilustracija
 Matija Djanjesic/Cropix

Tijekom praćenja podsustava za nadzor državne granice unutar teritorijalnog mora RH, u srijedu nešto prije podneva Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka uočio je talijansku ribaricu. Odmah su tu informaciju proslijedili najbližem policijskom plovilu splitske pomorske policije čiji su djelatnici u svega 20-ak minuta došli do ribarice. Uočili su da ribarica obavlja gospodarski ribolov uz uporabu koče, no daljnje akcije talijanskih ribara su pomrsili, kažu iz PU splitsko-dalmatinske, "uzaptivši ribaricu".

- Izdana je zapovijed da se zaustavi daljnje ribarenje, da podignu ribolovne alate i mrežu iz mora. To su i učinili i potom su policijski službenici utvrdili da su na brodu dva talijanska državljana koji su uhićeni te im je izdana zapovijed da plove prema Splitu. Uz pratnju službenog policijskog plovila uplovila je u luku. Provedeno je kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je utvrđeno kako su 25-godišnjak i 35-godišnjak ostvarili obilježja prekršaja iz čl.5 Schengenskog zakonika i čl. 3 st..1 t.a Uredbe Vijeća EZ 1005/2008, kažnjivo po članku 77 st.4, u svezi st.1 t.5 Zakona o morskom ribarstvu - kažu iz splitske policije.

Protiv dvojice Talijana uslijedio je optužni prijedlog proslijeđen Općinskom prekršajnom sudu u Splitu jer su nedozvoljeno prešli granicu i obavljali ribolov bez povlastice unutar teritorijalnog mora RH.

Inače, na ribarici su policajci pronašli te oduzeli šest kašeta sa 20,4 kilograma razne vrste ribe pa će radi toga posla imati i ribarski inspektor kako bi se izrekla sankcija odnosno izračunala naknada štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:01