NAIVNI FRANJO

Tatarka se udala za umirovljenika i ukrala mu 142.000 eura ušteđevine

Marko Todorov/EPH
 Marko Todorov/EPH

Tatarka iz Ruske Federacije, Narija Kordić Sambol (61) završila je pod lupom tužiteljstva jer je svom vremešnom suprugu Franji Sambolu (83) iz Vojnovca Loborskog ukrala za vrijeme osmomjesečnog braka 142.000 eura ušteđevine s kojom je pobjegla.

Kad je raskrinkana, vratila mu je 41.000 eura, dok je ostatak sakrila pa se u slučaj prevare osim policije umiješalo i Državno odvjetništvo koje je protiv Ruskinje s hrvatskim dokumentima podignulo optužnicu zbog utaje, sprečavanja dokazivanja te ostavljanja bliske osobe u teškom položaju.

Pokušaj diskreditacije

Za razliku od Narije koja tvrdi da je od, sad već bivšeg supruga uzela samo 41.000 eura koje mu je vratila nakon što je pozvao policiju, dok o ostataku iznosa od 101.000 eura ne zna ništa, umirovljenik Sambolec, koji je mirovinu zaradio kao gastarbajter u Njemačkoj, ogorčen je na njezin lopovluk. Naime, vidjevši da je ‘raskrinkana’, Franju je pokušala diskreditirati prijavivši ga za niz kaznenih djela.

Ostao je bez supruge te sina i kćeri, a Narija mu je preko noći, sredinom 2014. godine, postala životni oslonac i uživala njegovo povjerenje.

- Nakon smrti supruge, postao sam usamljen. I trebao mi je netko da mi pomaže u starim danima. Jedan dan sam gledao oglase po novinama u potrazi za ženskom osobom koja bi sa mnom štela živjeti. I videl sam njezin oglas u kojem nudi pomoć starijoj muškoj osobi. Zval sam ju i rekel joj direktno: ‘Dođi, budi z menom’. Ostala je i vjenčali smo se 28. lipnja 2014. Tad sam joj pokazao kofer u kojoj držim svoju penziju. Krajem siječnja prošle godine samo je nestala s mojim novcem. Znate, uvjeren sam da je ona bila mafijašica prije nego je došla u Hrvatsku. Na desnoj ruci ima odsječen mali prst, a dok sam radio u Njemačkoj, Poljaci su mi govorili da mafija u Rusiji kad im se ne da novac, odsječe prste – govori nam u dahu miroljubivi Franjo Sambol koji je Nariji, ističe, “bio treći, a možda i četvrti muž”. O Nariji ne zna više što da misli. Kaže da su trenutno u fazi parničnog postupka. Od svojih 101.000 eura koje je ušparao tijekom 27 godina rada u Njemačkoj u tvornici koja je za Amerikance radila rakete daljnjeg dometa, odustati neće. Narija nije, ističe, zaslužila ni jednog centa.

Opozvao oporuku

Na Sambolov odabir sredovječne mlade, najviše je ostao ogorčen njegov unuk Anđelko.

- Unuk mi je rekao: ‘Deda, kakvu si to ženu doma dopeljal? Jednog muža je pokopala, drugog zamalo ubila. Kaj buš s njom?’ Narija nije krasotica već osrednjeg izgleda. Doživjel sam ju ko siroticu koja me na kraju pokrala. Sačinio sam oporuku da nakon moje smrti sve njoj ostane, ali sam ju nedavno stornirao. Unatoč svim njezinim brakovima, ona je i dalje bez ičega. Kad smo se ženili u matičnom uredu u Loboru, bilo me malo sram, priznajem. Nemamo slike za uspomenu s vjenčanja ni iz zajedničkog života. Osramotila me ovim činom. Zbog nje sam proveo dva dana u pritvoru. Htjela me se riješiti pod svaku cijenu prijavivši da imam pištolj doma. Na početku braka mi je, dok smo se vozili nizbrodo i kada nije htjela povući ručnu pa smo odletjeli u grmlje autom, objasnila da me odmah po stupanju u brak, mislila i opljačkati – prisjeća se još za Jutarnji list pokradeni loborski umirovljenik koji je već nakon prva dva tjedna bračne idile Nariju “smjestio u odvojenu sobu u kući kako s njom ne bi imao nikakva posla pa ni ‘onog’ bračnog”.

Traži novu družicu

Od dana bijega iz njegove kuće Narija više nema što tražiti u njegovom životu. Na kojoj lokaciji točno živi ne zna niti ga zanima. Ostao je osupnut kada mu se, dodaje, htjela opet vratiti nakon što je vidjela da ju je prijavio institucijama. Za njega će ta priča, govori nam, biti završena kad mu vrati do zadnje lipe njegove životne ušteđevine.

Unatoč proživljenim nedaćama i propalom braku, Franjo Sambol ne odustaje od potrage za družicom koja će mu olakšati starost i podariti nesebičnu pažnju. Posebnih preferenci nema osim da ima manje od 70 godina, da mu kuha, brine o imanju i životinjama te da ima vozačku dozvolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:06