MLADIĆI S DOSJEIMA

TATINI SINOVI U PROBLEMIMA SA ZAKONOM Zlatna mladež godinama puni zatvore: 'Ima tu i genetike'

 Arhiva/CROPIX

Pritvaranje Marija Koradea ponovno je skrenulo pozornost javnosti na problematičnost dijela tzv. zlatne mladeži. Korade je okrivljen za prijetnju, protupravno oduzimanje slobode i nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, a istražni mu je zatvor određen samo kako ne bi utjecao na svjedoke, ali ne i zbog opasnosti od ponavljanja djela, premda je i prije dolazio u sukob sa zakonom zbog nasilništva te je bio i pritvaran, piše Slobodna Dalmacija.

On je 15. siječnja, u 9.30, u šumi u Novom Golubovcu trojici muškaraca i članovima njihove obitelji uperenim pištoljem zaprijetio ubojstvom. Nakon toga je uzeo motornu pilu koju je pokušavao upaliti i rekao da će im odrezati noge. Naredio im je da legnu na zemlju i tukao ih drškom pištolja.

Nogama im je gurao glavu u blato te ih je gazio. Zatim im je zaprijetio ubojstvom ako o događaju obavijeste policiju, a onda ih je pustio da odu kući. Nakon toga je nazvao jednog od njih i ponovno mu zaprijetio. Motiv ovog njegova divljanja je, navodno, to što je jedno drvo, tijekom sječe, palo na njegov posjed.

Policajci su u potkrovlju Marijeve obiteljske kuće u Novom Golubovcu pronašli i zaplijenili više komada puščanog i pištoljskog streljiva.

Mladi Đakići

Njegov je otac, general Ivan Korade, podsjetimo, 2008. usmrtio pet osoba (među kojima i policajca), nakon čega se ubio.

Prisjetimo se, vezano uz ovu temu, i kako je Novica Petrač, skupa s ocem – “kontroverznim” poduzetnikom Hrvojem – pravomoćno osuđen (i “odslužio” zatvorsku kaznu) zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca.

Njemu je na sudu lažni alibi dao odvjetnik Fran Olujić, koji je svojedobno u Zadru bio uhićen zbog posjedovanja 7,3 grama kokaina. Petrač mlađi je, dalje, zajedno sa Sinišom Šošom bio nepravomoćno osuđen zbog premlaćivanja Damira Rovišana u kasinu u Zagrebu gdje je ovaj radio kao redar, no taj je predmet na kraju završio u zastari.

Javnost se prije nekoliko godina učestalo bavila nasilništvom i “ustašovanjem” dijela tadašnje karlovačke mladeži HDZ-a, u čemu su, prema novinskim napisima, prednjačili Željko Goršić (sin istoimenog bivšeg državnog tajnika u MORH-u), Danijel Trupković, Vladimir Vogrinc i Ivan Turković.

Mediji su navodili i kako je Tomislav Šimara, sin bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i vlasnika Slatinske banke Ante Šimare, 2011., skupa s prijateljima, “divljao” i razbijao po Slatini, a na kraju izudarao i teško ozlijedio jednog mještanina.

Hrvoje Đakić, sin saborskog zastupnika HDZ-a i čelnika Hvidre Josipa Đakića, početkom 2010. je u trajektnom pristaništu Preko na otoku Ugljanu, u alkoholiziranom stanju, renaultom kangoo naletio na P.V.

Tom je događaju prethodila svađa ispred diskoteke, nakon čega je Hrvoje krenuo za suparnikom i autom se zaletio u njega. On je, dalje, tijekom novogodišnje noći (2007.) u lokalu u Pitomači pretukao jednu djevojku. U povodu toga je na tiskovnoj konferenciji Demokratskog centra bilo govora o “zataškavanju tog slučaja”. Đakićev drugi sin Marko je u Pitomači napao i ozlijedio umirovljenika P.Š., nakon što su se, prethodno, sudarili vozilima.

Djeca bogatih

Godine 2005. su četvorica mladića, među kojima su bili Vladimir Arlović (sin nekadašnjeg “viđenijeg” SDP-ovca, a sadašnjeg ustavnog suca Mate Arlovića) i Igor Jordanić (sin Branka Jordanića, nekadašnjeg glavnog državnog inspektora), sudjelovala u fizičkom obračunu ispred jednog zagrebačkog ugostiteljskog objekta. Potukli su se sa zaštitarima koji ih, pijane, nisu pustili u klub. Nakon toga su skakali i mokrili po jednom automobilu u kome su se nalazile djevojke.

Arlović mlađi je u “sukobu sa zakonom” bio i 2002., kada je kao malodobnik udario policajca koji je došao na intervenciju po pozivu stanara zbog narušavanja javnog reda i mira u dvorištu kvartovske osnovne škole.

Spomenimo i kako je Ivan Gembačev Kolja, unuk Josipa Manolića, pucao ispred narodnjačkog kluba u Zagrebu, zatim kako je Maro Kljunak, sin bivšeg dubrovačkog dogradonačelnika i saborskog zastupnika (sada pokojnog) Srećka Kljunka, prijavljivan zbog nasilja, te kako su pripadnici vodičke “zlatne mladeži” aktivirali eksplozivnu napravu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu...

Navedimo, dalje, tragične primjere divljanja luksuznim automobilima pojedinih sinova. Jedan od medijski najeksponiranijih slučajeva zbio se u kolovozu 2007., kada je Hrvoje Žužić, sin tajkuna Željka Žužića, pod utjecajem alkohola, u Velikoj Gorici BMW-om prouzročio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradala 19-godišnja djevojka, a teže ozlijeđen njezin dečko.

Osuđen je na pet godina zatvora, a prije ovog događaja je imao 20-ak prometnih prekršaja. On je, inače, u kolovozu lani razbijao inventar jednog vodičkog kafića i potukao se s vlasnikom. Godine 2006. je, pak, skupa s ocem demolirao kafić u Glini i prijetio policajcima.

Ivan Primorac, sin tajkuna Marijana Primorca, 2002. je u Makarskoj, upravljajući BMW-om bez dozvole, na nogostupu usmrtio dvije 16-godišnjakinje. Prvotno je bio osuđen na dvije i pol godine zatvora, a kazna mu je, zatim, u žalbenom postupku umanjena za pola godine s “čuvenim” obrazloženjem jedne od olakotnih okolnosti – kako je on iz obitelji društveno prihvatljivog ponašanja.

Nakon “izdržana” 22 mjeseca u kaznionici otvorenog tripa u Valturi (kod Pule) pušten je na slobodu, te je otišao na školovanje u švicarski Luzern, piše Slobodna Dalmacija.

Branko Šerić: Ima tu i genetike

Poznati zagrebački odvjetnik Branko Šerić, nekadašnji splitski sudac, ističe kako na nečije devijantno ponašanje utječe niz faktora, poput obiteljskog odgoja, sredine u kojoj se osoba kreće i razvija, škole, mikrosocijalnog momenta, individualnog psihološkog profila...

– Ne bih isključio ni genetske sklonosti. Ponašanje roditelja, također, utječe na dijete, koje ih u ranijoj dobi imitira. Ako je, na primjer, djetetu otac “pojam”, bez dileme će prihvatiti njegov model ponašanja – navodi naš sugovornik.

Dodajmo tome kako su Šerićeva djeca pozitivan primjer “zlatne mladeži”. Uskoro će od njega preuzeti odvjetnički ured, a sin Aljoša je uz to i uspješan glazbenik.

Tko su ‘poznati’?

KORADE – pok. Ivan i sin Marijo

PETRAČ – Hrvoje i sin Novica

ŠIMARA – Ante i sin Tomislav

ĐAKIĆ – Josip i sinovi Tomislav i Marko

ARLOVIĆ – Mato i sin Vladimir

JORDANIĆ – Branko i sin Igor

MANOLIĆ – Josip i unuk Ivan Gembačev Kolja

KLJUNAK – pok. Srećko i sin Maro

ŽUŽIĆ – Željko i sin Hrvoje

PRIMORAC – Marijan i sin Ivan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:56