SHOW U REMETINCU

Tattoo majstor Filip (23) s ocem je izmlatio ZET-ovca, a sada se potukao sa zatvorenicima: Bačen je u samicu!

Filip Miljević priznao je krivnju, a tijekom cijelog suđenja svako malo je zijevao

Filip Miljević

 /Cropix

Filip Miljević (23), tattoo majstor koji se već 13 mjeseci nalazi u istražnom zatvoru zbog sumnje da je s ocem Vedranom i prijateljem orobio vozača ZET-a B.B. (64) i demolirao mu auto, prije nastavka suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu prisustvovao je stegovnom postupku. Naime, Miljević junior se već otprilike mjesec i pol nalazi u samici nakon što se u remetinečkoj ćeliji potukao s pritvorenim sustanarima, pa mu je određena zabrana dopisivanja i posjeta narednih mjesec dana.

A s početkom suđenja, i to pred novim sudskim vijećem, otac i sin Miljević te suoptuženi prijatelj suočili su se i s promijenjenim činjeničnim opisom kaznenih djela, a u kojem je zamjenica Županijskog državnog odvjetnika izostavila trećeoptuženog Roberta K. radi nedostatka dokaza tako da je sud protiv njega obustavio kazneni postupak, a sudski troškovi i trošak branitelja platit će se iz proračuna.

No tu nije kraj novostima, jer tužiteljstvo više ne tereti ni Vedrana Miljevića za oštećenje tuđe stvari tako da je predsjednica sudskog vijeća ponovno upitala optužene Miljeviće kakav stav zauzimaju o krivnji. Obojica se terete za razbojničku krađu, 23-godišnjak i za oštećenje tuđe stvari, a oštećeni B.B. je postavio imovinsko-pravni zahtjev težak 10.000 eura.

image

Suđenje Filipu Miljeviću i drugima za razbojništvo

Damjan Tadic/Cropix

Razumijem optužnicu i imovinsko pravni zahtjev. I smatram se krivim. No poričem imovinskopravni zahtjev – rekao je Filip Miljević. Njegov otac Vedran na isto pitanje je, pak, rekao da se ne smatra krivim te dodao da "on i sin nisu imali nikakve dogovore tu noć".

- Vidim da zijevate okrivljeni. Je l‘ vam dosadno? - upitala je sutkinja Filipa Miljevića koji je tijekom cijelog suđenja, svako malo zijevao. Na to joj je odgovorio da mu nije dosadno, te je odlučio uz savjetovanje s odvjetnikom, obranu iznijeti na kraju.

Tužiteljstvo je potom predložilo produljenje istražnog zatvora, čemu se Filipov odvjetnik usprotivio podsjetivši da se na prošlom ročištu njegov branjenik ispričao oštećenom i da je danas priznao krivnju.

- Evidentno je na sve i da je mom klijentu loše zdravstveno stanje koje se neće poboljšati u istražnom zatvoru. U spis smo priložili potvrdu da ga čeka mjesto u zajednici za odvikavanje od ovisnosti kako bi se mogao liječiti po izlasku na slobodu. Vezano za kriminalnu količinu koju spominje tužiteljica, na današnjoj raspravi smo svjedočili izmjeni činjeničnog opisa, zakonskog i prema kvalifikaciji. Sad ga se tereti za blaže kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora do 10 godina, a prvooptuženi je u pritvoru više od godine dana. Vezano za korist ostvarenu kaznenim djelom, radi se o svega 20 do 30 eura štete, a što se ozljeda tiče koje je zadobio oštećeni, iste su lake prirode – rekao je Jure Šakić, odvjetnik prvooptuženog mladića.

image

Suđenje Filipu Miljeviću i drugima za razbojništvo

Damjan Tadic/Cropix

Unatoč svemu nabrojanom, sudsko vijeće je odlučilo Filipa Miljevića i dalje držati iza rešetaka, a njegovom ocu su produljene mjere opreza javljanja svakog prvog ponedjeljka u mjesecu u policijsku postaju.

Na prošlom ročištu pretučeni B.B., koji se umirovio nakon stravičnog incidenta, ispričao je vrlo emotivno i kroz suze kritične trenutke s kraja listopada 2022. Od napada ima noćne more, teško je hodao a na desno uho slabije čuje. Njegova 22 godine stara Renault Laguna pretrpjela je, pak, totalnu štetu pa je vozilo na kraju, zbog neisplativosti popravka, odjavio.

"Toga dana vraćao sam se kući s posla. Radio sam noćnu smjenu u ZET-u te sam dolaskom na parkiralište tražio parking pred zgradom. Netko mi je pokucao na prozor. Otvorio sam i mislio da ta osoba traži neku pomoć, da bi mi na kraju uzela torbicu koja se nalazila na mjestu suvozača i bila zakačena na naslonjač. Unutra su bili svi moji dokumenti, ključevi i nešto sitno novca. Molio sam čovjeka da mi vrati stvari kad sam izašao iz svoga auta i stao kraj njihova. A kako je bilo mračno, nisam vidio koliko je osoba u vozilu. Zatim su tim autom udarili u moj. Pitao sam ih zašto su to napravili. Sjećam se da sam dobio po glavi, ali ne znam čime. Bio sam napadnut i bio sam na podu, a kasnije, kad je došla policajka i ispitivala me kako se zovem, od muke ni to nisam znao. Bio sam u nekoj nesvijesti. Ne znam ni koliko me osoba tuklo niti tko mi je razbio auto" – opisao je kroz suze prepun emocija B. B.

image

Suđenje Filipu Miljeviću i drugima za razbojništvo

Damjan Tadic/Cropix

Tužiteljstvo mu je tijekom svjedočenja predočilo njegov raniji iskaz u kojem je naveo da je, među ostalim, napadnut nekakvom palicom. Oštećeni B. B. pojasnio je da je moguće da je tako bilo, ali on se toga ne sjeća. Dodao je dalje i da ga je muškarac, koji ga je napao, to morao napraviti nečime jer je imao šavove po glavi. A kazao je i da osobno nije vidio da su mu auto razbili palicom, iako se sve odvijalo u neposrednoj blizini njega i sve je to snimio jedan stanar zgrade mobitelom čija je snimka vrlo brzo postala viralna i užasnula javnost.

- Kajem se iz sveg srca. I ispričavam se gospodinu B. B. - izustio je Filip Miljević, na što mu je umirovljeni vozač ZET-a odgovorio: "Ispriku prihvaćam. I to mi je očito bila nagrada što sam u prvom mjesecu 2023. (dva mjeseca nakon nemilog događaja o.pa) otišao u mirovinu".

Prema izmijenjenoj optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, optuženi dvojac imao je za cilj se, zajednički i dogovorno, nepripadno materijalno okoristiti prisvajanjem tuđih stvari. Na sporni parking u Prečkom došli su bijelom Renault Lagunom koju je Filip zaustavio iza plave Renault Lagune u kojoj je sjedio B. B. Potom se Miljević mlađi čovjeku kroz djelomično otvoreni prozor provukao u unutrašnjost vozila kako bi mu sa suvozačeva sjedišta ukrao torbicu s novcem, dokumentima i drugim stvarima. S ukradenim predmetima udaljili su se prema svome vozilu do kojeg je svojom Lagunom došao, pak, pokradeni čovjek i koji je izašao iz auta i tražio svoje stvari nazad. Odbili su mu ih vratiti pa im je B. B. svojim autom blokirao izlaz s parkirališta te rekao da se neće maknuti dok ne dođe policija i ne vrate mu stvari. Zatim su Miljevići, prema optužbi, izašli zajedno iz vozila van te fizički napali oštećenog. Odnosno stariji ga je udario u prsa, a mlađi šakom u glavu u lijevu stranu lica nakon čega je iz auta uzeo metalnu bejzbol palicu dužine 71 cm i njome porazbijao vjetrobranska stakla i farove B.B.-ova auta na kojem je napravio i niz udubljenja i ogrebotina.

Vidjevši policiju, krenuli su bježati u noć odnoseći sa sobom žrtvinu torbu. A nesretni B. B., kad je došla policija, skljokao se na pločnik. Vozilom Hitne prevezen je u KBC Sestre milosrdnice gdje su mu utvrđene tjelesne ozljede u vidu rane otvorenog vlasišta te višestruke površinske ozljede glave.

Inače, nakon što je uznemirujuća snimka tog divljaštva i nasilja preplavila medijski prostor, stanari zgrade, koji su promatrali nemile scene i zvali policiju, nisu bili raspoloženi razgovarati. Jer kako su nam tad neki otkrili, osjećali su strah od ponavljanja i povratka nasilnika s obzirom na to da su stanari, dok se sve odvijalo na parkiralištu, vikali na napadače s prozora da ostave čovjeka na miru i da su zvali policiju, a napadači su im na to uzvraćali: "Samo zovite policiju. Vratit ćemo se mi, znamo gdje stanujete".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:56