NATRAG U ZATVOR

Tek pušten iz Remetinca pa opet uhićen: ‘Izašao sam. Daj pare, inače ću te masakrirati!‘

U sklopu Tebre bio je uhićen u srpnju 2019. te je sve do 6. prosinca ove godine bio u zatvoru

Tomislav Sabljo

 Cropix/Facebook

Tomislav Sabljo (39), kojega USKOK optužnicom u akciji Tebra tereti da je bio šef kriminalne grupe koja je u Hrvatsku prokrijumčarila 15,7 tona marihuane, kao i da je organizirao paljenje automobila te pripremao fizičke napade na čelnike Dinama i druge osobe, na slobodi je ostao samo četiri dana.

Naime, Sabljo je u sklopu Tebre bio uhićen u srpnju 2019. te je sve do 6. prosinca ove godine bio u istražnome zatvoru. Svi ostali okrivljenici iz Tebre, uključujući Tomislava Sučića i Đorđa Vuletića u međuvremenu su pušteni, a Sabljo je na kraju pušten jer mu je zapravo bio istjecao maksimalni istražni zatvor od dvije i pol godine. Četiri dana nakon puštanja na dugo očekivanu slobodu, policija ga je uhitila zbog pokušaja iznude nad 77-godišnjim Z. G.

Sablji je sutkinja istrage u nedjelju odredila istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, a sudeći po Sabljinoj kaznenoj evidenciji, iz Remetinca neće izaći baš lako. Najluđe u čitavoj priči je da je Sabljo istoga dana kada je izašao iz istražnoga zatvora počinio iznudu, nazvavši Z. G. koji mu duguje novac.

"Izašao sam iz zatvora, daj mi pare, inače ću te izmasakrirati", navodno su, tvrdi Z. G., bile riječi kojima mu se Sabljo obratio telefonom. Kada mu je uzvratio da novca nema te da se ne mogu naći jer ima covid te je u izolaciji do 10. prosinca, Sabljo mu je, tvrdi Z. G., rekao da će ga izmasakrirati te da će mu uzeti kuću na području Samobora. Sabljo ga je nastavio zvati te mu prijetiti, a kada je Z. H. izašao iz samoizolacije 10. prosinca, otišao je u Heinzelovu, te prijavio iznudu.

Rekao je kako je od Sablje još prije uhićenja posudio veći novčani iznos te mu je svaki mjesec plaćao kamatu od 6%, međutim, da je u srpnju ove godine upao u financijske probleme, ostao bez novca te više nije mogao plaćati Sablji. Premda su Sablju i ostale zbog krijumčarenja marihuane uhitili prije dvije i pol godine, optužnica protiv njih još nije potvrđena.

Nedavno je Visoki kazneni sud ukinuo odluku optužnoga vijeća kojom je odbijen prijedlog obrane za izdvajanjem tajno snimljenih razgovora pa će optužno vijeće morati o tome prijedlogu ponovno odlučivati. U međuvremenu je zbog proteka rokova deblokirana i imovina okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 18:25