NESREĆA KOD VELIKOG ALANA

TEŠKO OZLIJEĐENA PLANINARKA SATIMA NA VELEBITU ČEKALA HELIKOPTER, HGSS-ovci OGORČENI 'Bilo je to izgubljeno vrijeme'

 
 HGSS

Nedaleko Velikog Alana na sjevernom Velebitu u subotu poslijepodne se odvijala dramatična situacija - jedna je planinarka pala sa stijene visoke 4 metra i zadobila ozljede glave, te krvarenje iz nosa, objavio je na svojim stranicama HGSS.

Dojavu o nesreći HGSS-ovci iz Gospića dobili su u 15.40 sati. Dojavitelj je opisao stanje unesrećene vrlo ozbiljnim, a žena se žalila da ne vidi na lijevo oko, te da ima jake bolove u vratu.

S obzirom na okolnosti nastanka nesreće, simptome i opće stanje unesrećene procijenjeno je da situacija zahtijeva najviši stupanj hitnosti kako bi se ozlijeđenoj čim prije pružila medicinska pomoć.

Odmah po dojavi pokreće se akcija spašavanja, objavio je HGSS. S obzirom na hitnost i udaljenost (60-ak km od Gospića) te dodatnih 40-ak minuta hoda do unesrećene, istovremeno se upućuje i poziv za helikopter, dok u akciju spašavanja zemaljskim putem kreće 14 spašavatelja.

HGSS

U 17.20 spašavatelji dolaze do unesrećene koja je bila u vrlo lošem stanju i nekontaktibilna. Nakon zbrinjavanja, premještena je na obližnju livadu kako bi se helikopter mogao spustiti i transportirati ju do bolnice.

No, helikopter sa timom letača spašavatelja dolazi na lokaciju tek u 19 sati. Preuzimaju unesrećenu i nastavljaju transport prema zračnoj luci Zemunik gdje je žena predana timu Hitne medicinske pomoći i zbrinuta u Općoj bolnici Zadar.

"Bila je ovo još jedna vrlo zahtjevna akcija spašavanja u kojoj je sudjelovalo 20 spašavatelja, osim članova Stanice Gospić sudjelovali su i spašavatelji iz Stanice Novska, Split i Rijeka. Ono što u ovoj akciji, ali i u nekim koje su se odvijale proteklih godina ne možemo ocijeniti zadovoljavajućim je dostupnost helikoptera. Nadamo se da to „izgubljeno“ vrijeme ovaj put neće uzrokovati i veće posljedice za unesrećenu od već nastalih, ali možda već sutra nekom drugom „čekanje“ bude prekasno", poručili su iz HGSS-a Gospić.

HGSS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:12