StoryEditor
OZLIJEĐENA 131 OSOBA

Tijekom vikenda na hrvatskim prometnicima 99 prometnih nesreća i troje poginulih

Od petka do nedjelje utvrdili su ukupno 5900 prometnih prekršaja, od kojih se 508 odnosi na vožnju pod utjecajem alkohola
 Robert Fajt/Cropix

Policija je tijekom proteklog vikenda na hrvatskim prometnicima zabilježila ukupno 99 prometnih nesreća, među kojima su tri nesreće u kojima su poginule tri osobe, dok je u ostalim nesrećama ozlijeđena 131 osoba. 

Policajci svih policijski uprava od petka do nedjelje utvrdili su ukupno 5900 prometnih prekršaja, od kojih se 508 odnosi na vožnju pod utjecajem alkohola, 2479 na prekoračenje dopuštene brzine, 833 na nekorištenje sigurnosnog pojasa i 295 na nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje.

U nadzoru prometa policija je svoje aktivnosti posebno usmjerila prema ponavljačima teških prekršaja u prometu. Policija je tijekom vikenda zatekla 28 recidivista koji su počinili 34 teška prekršaja, od čega 18 vezanih za alkoholiziranost i osam slučajeva upravljanja prije stjecanja prava. U četiri slučaja su za volanom zatečeni vozači kojima je ranije izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom.

Devet vozača je zadržano u posebnim prostorijama, dok je protiv 13 vozača proveden žurni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni, preciziralo je Ravnateljstvo policije.

Najveća koncentracija alkohola od 3,7 promila izmjerena je na području PU karlovačke, dok je najveći broj prekršaja vezanih za alkohol, njih 63, zabilježen na splitsko-dalmatinskom području. Najmanji broj takvih prekršaja, njih sedam, zabilježeno je na ličko-senjskom i zadarskom području.

Policija je istaknula da su najveći broj prekršaja pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobi od 18 do 24 godine. U zabilježenih 128 takvih slučajeva najčešća koncentracija alkohola iznosila je 0,7 promila.      

Najveća prekoračena brzina od 252 kilometara na sat izmjerena je na području PU brodsko-posavske, dok je rekorder po broju prekršaja PU splitsko-dalmatinska s 373 prekršaja. Najmanji broj prekršaja prekoračenja brzine, njih 26, zabilježeno je na području PU šibensko-kninskoj, dodaje Ravnateljstvo policije.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko - dalmatinske gdje je zabilježeno 174 takvih prekršaja. U toj je županiji zabilježen i najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje, njih 54.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2020 16:03