BORBA ZA TRON

Tko će biti novi kralj prevrućeg splitskog asfalta

Splitski asfalt ponovno se užario nakon što je Leo Paurević, stari policijski znanac s podebljim dosjeom i vezama u podzemlju, propucan s tri hica u svom Jaguaru. Baš kao i braća Ahmeti, Svalina ili Dokić, i Paurević je čest gost splitske crne kronike.

Družio se sa pljačkašima, obračunavao sa osuđenim ubojicama i bio redar u brojnim noćnim klubovima.

Iza svih njih su brojne kaznene prijave, zatvorski staž, ali i brojne prijetnje, tučnjave, podmetanje bombi i šverc droge. U Splitu možda ne postoji službeni narkobos, ali isti klanovi već godinama vode biznis sa heroinom i kokainom po gradskim kvartovima.

Zbog žestoke borbe za teritorij, osveta i sve jačeg policijskog pritiska, neki od aktera su i sami postali metama napada, a neki su krvavo skončali život. Splitska narkohobotnica navodno seže i u Njemačku, Austriju i Italiju, ali jedno je sigurno - bili iza rešetaka ili na slobodi, oni su pravi vladari splitskih ulica.

BRAĆA SVALINA

Svaline su navodno još 2004. godinepreuzeli splitsko narko-tržište.

Braća Goran, Joško i Jurica pali su u policijskoj akciji Parangal kojom je razbijen splitski kartel. Goran i Joško do tada su zaredali već brojne kaznene prijave.

Jurica je do Parangala jedini bio “čist”. Kasnije si je prerezao si je žile na vratu i rukama u splitskom zatvoru Bilice.

BRAĆA AHMETI

Braća Ahmeti dugo su na glasu kao strah i trepet grada, a obitelj je poznata upravo po svojoj klanskoj povezanosti, ali i angažiranju drugih za rješavanje obračuna. U policijskoj akciji Parangal 2008. kao dio narkolanca pali su Ferdi i Mehdi Ahmeti. Najpouzdaniji su poslovni partneri braće Svalina.

BRAĆA DOKIĆ

Još jedan bratski klan koji je vladao ulicama Splita. Igor i Branko poznati su po zloporabi droga, tučnjavama, iznudama, pljačkama. Stariji brat Igor također je uhićen u akciji Parangal, zajedno sa Svalinama i Ahmetijima. Dokići se nisu smirivali ni u zatvoru, izazivali su tučnjave, rezali se žiletima i vodili pobune.

LOVEL MATKOVIĆ

Ubijen je 2007. godine na parkiralištu u Vinkovačkoj ulici u Splitu. Matković je bio navodno vođa klana suprotstavljenog Ahmetijevima, a i stric braće Ahmeti, Sadat, dovodio se u vezu s njegovim ubojstvom, no, nikada nije optužen. Matkovića i Marina Vukšića kraj kafića Pamela ubio je Mate Vukušić.

MATE VUKUŠIĆ

Pravomoćno je osuđen na 22 godine zatvora zbog dvostrukog ubojstva Lovela Matkovića i Marina Vukšića. Na Audi u kojem su bili ispucao je cijeli okvir kalašnjikova. Postoje saznanja da su ga za likvidaciju obučavali upravo Ahmetijevi. Za pomaganje Vukušiću osuđen je i Goran Stanković koji ga je dovezao na kobno parkiralište.

BRANKO ČIPČIĆ

Bio je pripadnik klana Lovela Matkovića. Uhićen je 2008. godine zbog sumnje da je pucao u Ferdija Ahmetija koji je sjedio u svom BMW-ua. promašio je.- Ahmeti je ispričao da su se već sukobljavali i ranije.

Čipčić je nekoliko mjeseci kasnije preminuo u zatvoru od infarkta.

MIRO PIVAC VLAJ

U travnju 2008. pred njegov kafić Mania bačena je eksplozivna naprava. Ovaj osuđivani diler, koji je početkom devedestih bio uhićen s kilogramom heroina, stao je na žulj bandi Gorana Svaline. Bombu su pred njegov kafić, a po nalogu Svaline, bacila braća Ahmeti.

HRVOJE PEŠUT GUZA

Jedan od najpoznatijih splitskih dilera, medijsku je slavu stekao još 1998. godine kada je skočio s trećeg kata PU splitsko-dalmatinske, pokušavajući pobjeći inspektorima za narkotike.

Zbog udruživanja s Kristijanom Stojanovićem 2007. godine osuđen je na tri i pol godine zatvora.

KRISTIJAN STOJANOVIĆ

Kristijan Stojanović Kiki do nedavno je služio zatvorsku kaznu zbog dilanja 600 grama heroina. Iako mu je kazna trebala isteći tek početkom srpnja ove godine, Vrhovni sud mu je smanjio kaznu od pet godina za četiri mjeseca i pustio ga van.

Nije dugo bio na slobodi, a već je policija opet tragala za njim. U svibnju je u narodnjač-kom klubu Paganini, iz pištolja ranio Marinka M.

Iza sebe ima i presudu za pokušaj ubojstva Gorana Matijevića Surle.

ALEN RADIĆ MAJOR

Prije više od desetljeća, među vodećim splitskim bandama bila je Majorova skupina. Major je 1998. u diskoteci Metropolis pokušao ubiti Gorana Matijevića Surlu. Surla je u samoobrani uzvratio paljbom i teško ranio Majora koji je u bolnici preminuo. Pripadnici “Majorove skupine” Robert Širinić Japanac i Dalibro Sablić Sablja ubijeni su mjesec dana kasnije. (Mila Batinica)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 05:41