MARKO SUDAC

Tko je bjegunac kojeg je policija tražila i helikopterom? Povezuju ga s nizom pljački i notornom bandom Pink Panther

Marko Sudac je osoba koja se do sada u niz navrata pojavljivala u evidencijama policija nekoliko zemalja

Marko Sudac (fotografija iz 2020.), policijski helikopter i Ilija Jerković kojeg policajci odvode s ispitivanja u Državnom odvjetništvu u Selskoj

 Matija Djanješić/Željko Puhovski/Boris Kovačev/Cropix/

Marko Sudac (42), inače poznat policiji zbog niza imovinskih kaznenih djela, a kojega se između ostaloga povezivalo s međunarodnom bandom Pink Panther, osoba je koju policija sumnjiči da je u noći na ponedjeljak u Mihovljanu u Zagorju sudjelovao u pokušaju pljačke bankomata, Štoviše, u ponedjeljak je za njim pokrenuta velika potjera za koju je angažiran i policijski helikopter.

Također, radi se o osobi koju policija sumnjiči da je pri pokušaju bijega svojim automobilom udario interventnoga policajca koji je bio u zasjedi pored bankomata, nakon čega su policajci zapucali prema automobilu, no počinitelj je vozilom ipak uspio pobjeći.

Drugi muškarac kojega policija dovodi u vezu s miniranjem bankomata u Mihovljanu je Ilija Jerković (37) iz Sesveta. On je, kako smo doznali, uhićen i protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog pokušaja krađe.

Premda niti policija niti državno odvjetništvo nisu davali nikakve nove informacije o događaju koji je uznemirio stanovnike Zagorja, a zbog kojeg je u tijeku velika policijska potraga, neslužbeno se doznaje da policija i državno odvjetništvo Marka Suca zbog gaženja policajca namjeravaju osumnjičiti i za pokušaj teškoga ubojstva policijskoga službenika pri obavljanju dužnosti.

Nedugo nakon događaja u Mihovljanu policija je pretražila Sučevu kuću u Zagrebu, ali nisu ga pronašli. Hoće li se ove optužbe protiv Suca na kraju konkretizirati i pokretanjem kaznenoga postupka od strane nadležnoga državnoga odvjetništva, tek ostaje za vidjeti. Naime, za sada još nije poznato kakve dokaze imaju policija i državno odvjetništvo da je upravo Marko Sudac bio osoba iza volana automobila kojim su se pljačkaši koristili.

Kako neslužbeno doznajemo, korištena je ranije ukradena Škoda Octavia, kojoj policija još uvijek nije ušla u trag. Također, navodno su pljačkaši, a tako i onaj u automobilu, bili maskirani.

Inače, Marko Sudac je osoba koja se do sada u niz navrata pojavljivala u evidencijama policija nekoliko zemalja te je protiv njega pokrenut niz postupaka od kojih su neki pravomoćno okončani, a neki još traju. Gotovo svi se vode zbog tzv. imovinskih kaznenih djela. Posljednji od njih pokrenut je krajem svibnja 2020. upravo zbog serije miniranja bankomata, a s njime je tada bio osumnjičen upravo Ilija Jerković (37) koji je u noći na ponedjeljak uhićen pored raznesenog bankomata u Mihovljanu.

Suca, Jerkovića te još trojicu okrivljenika tada se teretilo za niz napada na bankomate na području Zagreba, Zagorja, Primorja i Istre. Nekoliko godina ranije, o Sucu su pisali i strani mediji nakon što je u listopadu 2016. spektakularno uspio pobjeći iz švicarskoga zatvora u St. Gallenu, gdje je završio zbog optužbi švicarske policije da je kao član bande Pink Panther planirao opljačkati draguljarnicu u tome mjestu. Dvije godine prije toga Suca je Uskok osumnjičio kao predvodnika bande kradljivaca automobila s područja Zagreba, a među žrtvama krađa bila je Dijana Sušac, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, kojoj je ukraden Golf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:08