TAJNA LEŠA U ŠUMI

TKO JE I ZAŠTO UBIO MLADOG FRANCUZA? Eliot Charlet (24) je zadavljen. Ubojica je njegovo mrtvo tijelo odnio u šumu, polio benzinom i zapalio

Zapaljeno tijelo bilo je samo djelomično karbonizirano pa su patolozi utvrdili uzrok smrti, a policiji je uspjela identifikacija
 Luka Gerlanc / CROPIX

Ubijen je na nepoznatom mjestu, a onda ga je netko donio na livadu u šumi kod Gornjeg Jelenja do koje vodi samo šumski put kojim prolaze tek vozila Hrvatskih šuma ili rijetkih namjernika.

Za policiju je još uvijek zagonetka tko je i zašto ubio Eliota Charleta, 24-godišnjeg francuskog plivača rođenog 14. ožujka 1996. godine. Egzekutor je njegovo tijelo zapalio benzinom nadajući se da će izgorjeti, ali na njegovu nesreću tijelo je bilo samo djelomično karbonizirano i riječka policija ga je u suradnji s Europolom uspjela identificirati. Ono što ni policija zasad ne otkriva je da je mladić zadavljen, što su ustanovili na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku riječkog Medicinskog fakulteta, gdje se tijelo još uvijek vodi pod nepoznatim identitetom. Nalazi se u zalotanom limenom sanduku i čeka kad će ga netko od obitelji doći preuzeti, što nije nimalo jednostavno u situaciji kad je ograničeno kretanje zbog epidemije koronavirusa.

Nepoznat motiv

S obzirom na to da je tijelo nađeno na migrantskoj ruti, pojavile su se pretpostavke da bi se moglo raditi o obračunu krijumčara ljudi, ali zasad nema odgovora na pitanje što bi to mladog francuskog plivača uvuklo u međunarodni lanac krijumčarenja ljudi. Međutim, činjenica da je Francuz ubijen na nekom drugom mjestu možda i ne ide u prilog tvrdnji da se radi o nekom obračunu vezanom uz posao s migrantima.

U istrazi ovog misterioznog ubojstva, o kojem je policija dala tek nekoliko šturih informacija i u interesu istrage ne želi otkriti ništa više osim da su u suradnji s Europolom identificirali tijelo nađeno na području Gornjeg Jelenja, puno je neodgovorenih pitanja. Pokušali smo doći i do djelatnika riječke šumarije koji je nabasao na tijelo mladog Francuza, ali su nas odgovorni uputili na policiju rekavši da dok traje istraga, o tome ne mogu ništa govoriti, pa čak niti reći pobližu lokaciju na kojoj je tijelo otkriveno. Puno rječitiji nisu bili ni u riječkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku, osim što su nam potvrdili da su nedvojbeno ustanovili da je smrt na stupila nasilnim putem.

Nije neobično da na livadi gdje je nađeno tijelo mladog Francuza nije nađeno sredstvo izvršenja. Jer, prema nalazu obdukcije, bio je zadavljen, a zatim je tijelo dovezeno na livadu i zapaljeno. Najvjerojatnije se egzekutoru žurilo jer nije računao da će neke nepredviđene okolnosti dovesti do toga da izgori samo donji dio tijela. Da je kojim slučajem tijelo bilo potpuno karbonizirano, patolozi bi vjerojatno vrlo teško otkrili uzrok nastanka smrtonosnih ozljeda i bilo bi im otežano utvrđivanje identiteta. Kontaktirali smo i jednog poznatog fotografa koji je otkrio tijelo, ali nije želio ništa reći, nego nas je uputio na policiju, kojoj je i sam dao izjavu o okolnostima u kojima je našao tijelo.

Drugo tijelo

Osim tijela Eliota Charleta, u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku je i tijelo još jednog francuskog državljanina, koji je preminuo 2. ili 3. ožujka ove godine i čije je tijelo nađeno u šumi na predjelu Drenove. Već se počelo raspadati, a radi se o Pascalu Davidu Catayeu (41), grafičaru iz Nice, kraj kojeg je nađena i torba s flomasterima. I njegovo tijelo je pohranjeno u limenom sanduku jer je već bilo u fazi raspadanja, a dosad se još nitko nije javio radi njegova preuzimanja.

Pet neriješenih zločina: Ubijeni carinik, bivši Udbaš, lošinjski odvjetnik i njegov sin, umirovljenica...

Na području riječke policijske uprave još je pet neriješenih ubojstava, a neka do njih nisu riješena i duže od 17 godina:

veljača 2003. - tijelo carinika Tonija Glada (36), nađeno je u šumi na području Delnica, a bio je prethodno osuđen zbog sudjelovanja u švercu kave;

17. 9. 2004. - Branko Bijelić (72), kontroverzni riječki ugostitelj i navodno suradnik UDBE likvidiran je u automobilu ispred kuće na riječkom predjelu Costabella. Usmrćen je iz vatrenog oružja, na sjedalu je nađen pištolj, a najvjerojatnije se radi o profesionalno izvedenoj egzekuciji;

21.10. 2004. - na vrhu Martinšćica na području Kostrene nađen je 60-godišnji muškarac koji je nasmrt izudaran sjekirom ili nekim drugim predmetom i koji je nakon dva sata preminuo u riječkoj bolnici;

22. 10. 2006. - u lošinjskom selu Sv. Jakov na putu prema mjesnom groblju likvidirani su lošinjski odvjetnik Hrvoje Lešić (58) i njegov sin Domagoj (21) hicima iz vatrenog oružja.

13. 9. 2013. - umirovljenica Lidija Kukura (77) ubijena je u svom stanu na Podvežici tupotvrdim predmetom. Nije bilo znakova provale, a za informaciju o ubojici ponuđena je nagrada od 50.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 18:44