SMRT SLIJEPE ŽENE

TKO JE KRIV ZA BUNAR SMRTI? Šef prozvane tvrtke: 'Mi samo održavamo površinu oko njega'

Zadar, 040314.Obala kneza Trpimira.Prekjucer je zivot izgubila Marija Peleskei (75) koja je pala u mali bunar u blizini Doma za starije i nemocne osobe Zadar, cijeg je Marica sticenica.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Mišković / CROPIX

Taj upojni bunar nije u našoj nadležnosti. Mi održavamo zelenu površinu na tom području, ali za taj objekt nismo odgovorni - kazao je kratko Lenko Ugrinić, direktor zadarske tvrtke “Nasadi”, nakon što je Dragica Božin izjavila da upojne bunare povezane sa retencijskim bazenom u uvali Maestral na Obali kneza Trpimira godinama održavaju zadarski “Nasadi”, piše Slobodna Dalmacija .

Božin je reagirala nakon što je u ponedjeljak ujutro u upojnom bunaru tik pokraj kuće pronašla tijelo Ružice Peleškei, 76-godišnjice korisnice obližnjeg Doma za stare i nemoćne osobe u uvali Maestral. Tijelo je pronašla dok je vodila šestogodišnjeg unuka u vrtić.

- Živimo ovdje više od 40 godina i ti su bunari kao i bazen oduvijek tu. Koliko znam, održava ih gradska tvrtka “Nasadi” i upravo su oni nedavno i postavili ovaj kameni vijenac uokolo bunara. Strašno je to što se dogodilo i da je riječ o nekome iz moje obitelji doslovno bi poludjela – navela je dan prije Dragica Božin dodajući kako je cijelo područje vrlo opasno i za djecu i za umirovljenike jer nema rasvjete ni ograde, a bazen je nezaštićen jednako kao i bunar u koji je upala nesretna umirovljenica.

Iako je u padu zadobila ozljedu glave, obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastupila zbog gušenja sadržajem bunara, a policiji su kazali kako će eventualnu odgovornost utvrditi Državno odvjetništvo nakon završetka kriminalističke obrade.

- Kriminalistička obrada još uvijek traje - kazao je jučer Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, nakon što su u Gradu potvrdili da je zemlja njihova, ali ne i bunar, jednako kao i u zadarskoj Odvodnji koja brine o retencijskom bazenu.

Iako odbijaju odgovornost, Zakon o komunalnom gospodarstvu, prema kojem komunalnu djelatnost predstavlja i održavanje javnih površina (pod čime se naročito podrazumijeva održavanje javnih zelenih površina, pješačkih staza, pješačkih zona, otvorenih odvodnih kanala, trgova, parkova, dječjih igrališta i javnih prometnih površina, osim javnih cesta) govori suprotno.

Prema tom zakonu, obavljanje komunalne djelatnosti u djelokrugu je jedinica lokalne samouprave koje su dužne osigurati da se komunalna djelatnost obavlja tako da se spriječi uzrokovanje i nanošenje štete građanima.

Obitelj stradale 76-godišnjakinje nije htjela razgovarati s novinarima, a neslužbeno doznajemo da još ne razmišljaju o tužbi protiv odgovornih za njezinu smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:09