HOROR U KIJEVU

'TKO JE NA INTERVENCIJU POSLAO GRANIČNE POLICAJCE?' Sindikat traži da se za ubojice policajaca uvede doživotni zatvor

Stjepan Cerovšek, okrutni nasilnik otprije poznat policiji po brutalnosti i mještanin Kijeva u koje se doselio nakon što je predhodno iz Hrvatskog Zagorja doselio u selo Žagrović kraj Knina i potom se preselio u Kijevo gdje živi sa suprugom Mladenkom i troje djece, ubio je sinoć nožem u svojoj kući nešto iza 20 sati policajca na dužnosti Antu G. dok je njegovog kolegu Joška G.teško ranio.
 Niksa Stipanicev / CROPIX

NOVO 13:09 - Povodom ubojstva i ranjavanja policajaca koji su jučer u Kijevu intervenirali u slučaju obiteljskog nasilja, Sindikat policije Hrvatske zahtijeva hitnu izmjenu propisa o policijskom postupanju, uvođenje doživotnog zatvora za obojstvo policajca te upozoravaju da policajaca nema dovoljno, da nisu dovoljno obučeni niti adekvatno opremljeni.

Sindikat traži odgovornost zbog toga što su na intervenciju obiteljskog nasilja poslani granični policajci.

"Još jednom postavljamo pitanje: koliko je ranjenih i mrtvih policajaca potrebno da bi se nešto konačno pokrenulo na bolje?", kaže se u današnjem priopćenju Sindikata policije.

"Zahtijevamo da se u najkraćem roku zaposle stotine policijskih vježbenika koji su na čekanju, ispune obećanja o opremanju svih policijskih službenika sprejevima s nadražujućim sredstvima te da se sve policijske patrole opreme elektro-šokerima i električnim 'teaserima'", ističe Sindikat.

Najavljuje da će se u okviru europskih udruženja policijskih sindikata boriti se za to "da i Europa shvati da su se okolnosti promijenile te da ideali koji su vodili ka zabrani smrtne kazne više ne vrijede, okolnosti su se promijenile" i navode da su u SAD-u to shvatili i da je "vrijeme da mi to shvatimo".

Policijski propisi koji reguliraju uporabu sredstava prisile manjkavi su i treba ih mijenjati, navodi Sindikat policije i ističe da ih mijenjati trebaju stručne osobe s iskustvom u takvim poslovima.

Policajci su nedostatno osposobljeni za stresne i pogibeljne situacije, upozorava Sindikat, pa tako "obična" intervencija smirivanja nasilnika u kući može završiti smrću i ranjavanjem policajaca. Netko je procijenio da je dva puta na godinu dvadesetak ispaljenih metaka sasvim dovoljan trening za takve situacije, pa je stradavanje policajaca logična posljedica, navodi Sindikat.

---------------------------

UŽAS KOD KNINA Pomahnitali obiteljski nasilnik nožem usmrtio policajca koji se javio na intervenciju, ranio drugog

Stjepan Cerovšek, okrutni nasilnik otprije poznat policiji po brutalnosti i mještanin Kijeva u koje se doselio nakon što je predhodno iz Hrvatskog Zagorja doselio u selo Žagrović kraj Knina i potom se preselio u Kijevo gdje živi sa suprugom Mladenkom i troje djece, ubio je večeras nožem u svojoj kući nešto iza 20 sati policajca na dužnosti Antu G. dok je njegovog kolegu Joška G.teško ranio.

Iako se policija još nije službeno oglasila, iz dobro obaviještenih izvora se doznaje kako su policajci krenuli u intervenciju na poziv u svezi obiteljskog nasilja. Ulaskom u kuću, monstrum Cerovšek mučki je i iznenada potegnuo nož na policajca i zario mu ga u prsa od čega je nesretni policajac na mjestu preminuo.

Također neslužbeno se doznaje da je potom krenuo na njegovog mlađeg kolegu kojemu je zadao više ubodnih rana po rukama.

Primarni izvori neslužbeno tvrde kako se Cerovečki potom dao u bijeg i da ga je ranjeni policajac unatoč zadobivenim teškim tjelesnim ozljedama ipak uspio zakačiti ispaljenim metkom iz pištolja.

Nakon dojave o smrtnom stradavanju policajca i ranjavanju njegovog kolege,kninska policija se doslovno u trenutku odigla na noge, te se doznaje kako se ubojica nakon što je shavtio da je opkoljen ubrzo sam predao.

Preminuli Ante G.bio je uzoran policijski službenik, suprug i otac troje djece.Rodom je iz Kosora kod Vrlike a službovao je u Kninu u tamošnjoj postaji. Bio je učesnik Domovinskog rata bez mrlje u svojoj karijeri.

Njegov mlađi kolega također je bio učesnik Domovinskog rata kao vojnik, te potom jednako tako uzoran policajac.

Ubojica Cerovšek prema prvim informacijama više puta je prijavljivan i kazneno, te prekršajno sankcioniran u svezi nasilništva poglavito u obitelji, dok se drži da je čak zaveden i u zatvoreničku evidenciju.

Zbog ovog tragičnog događaja kninska gradonačelnica Josipa Rimac odlučila je otkazati centralnu proslavu na glavnom gradskom trgu povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

- Ova tragedija sve nas je pogodila s obzirom da su obojica policajaca od Oluje u službi, s obiteljima žive u Kninu, a preminuli policajac otac je troje djece, odlučili smo otkazati proslavu. To je velik dan za Hrvatsku koji smo čekali više od 20 godina, ali moramo se solidarizirati s obitelji stradalog policajca koja tuguje, kazala je kninska gradonačelnica, javlja Šibenski portal.

Ranko Ostojić izrazio sućut obitelji poginulog policajca

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izrazio je danas sućut obitelji poginulog policajca Ante Grabića koji je noćas stradao intervenirajući u slučaju obiteljskog nasilja u Kijevu.

Govoreći u Zračnoj luci Pleso nakon puta u Rusiju i na današnjem predstavljanju dva nova stožerna vozila MUP-a Ostojić je kazao da se sve okolnosti pogibije tog policajca još utvrđuju.

Naglasio je da je pogibija Ante Grabića veliki gubitak obitelji ubijenog policajca ali i MUP-u.

"Uvijek kada policajac izgubi život to je veliki gubitak za naše ministarstvo, posebice za Ravnateljstvo policije", dodao je.

Kazao je da će slučaj moći detaljnije komentirati tek kada mu budu prenesene sve okolnosti događaja te utvrđene sve činjenice.

Ministra su novinari pitali i da prokomentira priopćenje Sindikata policije kao i tvrdnje da i treba poraditi na zaštiti policajaca na što je Ostojić kazao da će se "sada pojaviti priča koliko imamo balističkih prsluka (tzv. pancirki) i je li policajac bio opremljen ili ne".

"Dopustite da završi ispitivanje i utvrditi će se da li je taktika postupanja bila precizna. Policajac je sigurno bio opremljen opremom neophodnom za takvo postupanje i situaciju. Mi smo prošle godine nabavili dvostuko više balističkih prsluka nego što je napravljeno u dugogodišnjem razdoblju prije toga", naglasio je Ostojić.

Na upit je li poginuli policajac bio granični policajac ili ne Ostojić je rekao da ne vidi razliku između graničnih i drugih policajaca. "Čovjek je bio 20 godina u službi", naglasio je i dodao da "zna da je policijskom sindikatu teško". (Hina)

Načelnik šibenske policije izrazio sućut obitelji: 'Mi u policiji smo kao jedna velika obitelj i ovo nas je itekako dojmilo i potreslo'

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić danas je izrazio sućut obitelji policajca kojega je sinoć u Kijevu nožem ubio 61-godišnjak, protiv kojega je u tijeku kriminalističko istraživanje pod sumnjom da je počinio teško ubojstvo i pokušaj teškog ubojstva.

Kostanić je na konferenciji za novinare u Šibeniku zaželio brz oporavak drugom policajcu, kojega je osumnjičeni sinoć teško ozlijedio, ali je izvan životne opasnosti. Sinoć oko 20 sati u Kijevu je na dvojicu policajaca, koji su intervenirali u njegovoj kući zbog dojave o obiteljskom nasilju, nasrnuo 61-godišnjak i pritom ih izbo nožem. Jedan je preminuo na putu do bolnice, dok su drugome liječnici konstatirali teške ozljede.

"Mi u policiji smo kao jedna velika obitelj i ovo nas je itekako dojmilo i potreslo. Znamo da je ovo stresan, težak i opasan posao, ali ovo je velika tragedija i gubitak za policiju. Tragedija je tim veća što se radi o uzornom i dobrom policajcu koji je za sobom ostavio majku, ženu i troje djece", rekao je Kostanić. Budući da se okolnosti tog tragičnog događaja još utvrđuju, medije je zamolio za strpljenje, rekavši da je očevid na mjestu događaja, uz policiju, obavio nadležni državni.

Osumnjičeni 61-godišnjak tereti se za kaznena djela teškog ubojstva i teškog ubojstva u pokušaju te se nalazi na kriminalističkom istraživanju koje je u tijeku. Kostanić je opovrgnuo informacije da je sinoć prilikom pucnjave osumnjičeni ranjen, te potvrdio kako je riječ o obiteljskom nasilniku koji je od ranije poznat policiji. Naglasio je kako je ovakvu tragediju PU šibensko-kninska u mirnodopskom razdoblju ne pamti.

Slučaj je preuzelo šibensko Županijsko državno odvjetništvo koje bi osumnjičenika, po završetku kriminalističkog istraživanja, tijekom dana ili sutra ujutro trebalo privesti u istražni zatvor. Zbog tragedije koja je potresla kninsku okolicu, gradonačelnica grada Knina Josipa Rimac donijela je odluku da se u nedjelju, 30. lipnja otkaže proslava prilikom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji na Trgu Ante Starčevića u Kninu. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:18