RATNI ZLOČIN IZ 1991.

Tko je Neđad Fetić, ubojica iz Siska? Bio je ključni svjedok u slučaju strijeljanja srpskog civila

Fetić je u subotu navečer ubio Ivanu J. (45), i teško ranio četiri osobe te spalio tri kuće i dva automobila

Mjesto zločina u Sisku

 /Cropix

Ono što o ubojici iz Siska, 52-godišnjem Neđadu Fetiću zvanom Bracan, nitko ne govori, a, kako smo provjerili, svi u Sisku znaju, jest da je on prije desetak godina bio ključni svjedok tužiteljstva, prema nekim izvorima i prijavitelj slučaja ratnog zločina protiv srpskoga civila iz 1991. Radilo se o ubojstvu Rade Španovića, kojega su hrvatski vojnici, među kojima je bio i Fetić, 6. rujna 1991. odvezli iz njegove kuće u Capragu, a zatim s 25 metaka izrešetali pored groblja u Komarevu.

Za taj zločin osuđeni su Fetićevi suborci Haso Mahmutagić i Mirko Šašo na osam, odnosno šest godina zatvora. Fetić je na suđenju ispričao kako je on zapravo uočio da Španović, kojeg je poznavao od djetinjstva, "špijunira" njihove položaje te na to upozorio svoje suborce, koji su s njime onda krenuli po Španovića. No, rekao je Fetić koji se s njima vozio u autu, Španovića su trebali predati u zapovjedništvo, da bi zatim Mahmutagić i Šašo zaustavili auto kod groblja, izveli Španovića iz auta, a ubrzo su se iz njihova smjera začuli rafali.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Mahmutagić je, pak, u svojoj obrani sve pokušao prebaciti na Fetića i Šašu, rekavši kako je Fetić isplanirao da ubiju Španovića, ali sud je ovakve navode odbacio kao neistinite i osudio Mahmutagića i Šašu. Jesu li ovi događaji također igrali ulogu u Fetićevoj glavi kada se odlučio na ovakav bezumni čin, možda se nikada neće saznati.

Fetić je u subotu navečer krenuo u krvavi pohod po susjedstvu u Capraškim Poljanama u Sisku čiji je epilog jedna mrtva osoba, 45-godišnja Ivana J., dvije u kritičnom stanju na respiratoru, još dvoje ranjenih s prostrelnim ranama udova, tri spaljene kuće i dva automobila. Fetić je bio naoružan s dvije vojne puške, ručnim bombama i molotovljevim koktelima.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Iako kaznena prijava u nedjelju poslijepodne još nije bila podnesena, kako se neslužbeno doznaje, Fetića će policija prijaviti za niz kaznenih djela. Jedno od njih svakako će biti ubojstvo 45-godišnje Ivane J., koje će možda čak biti okvalificirano kao teško ubojstvo.

Također, teretit će ga se za još najmanje dva pokušaja ubojstva, zatim dovođenje u opasnost života ljudi općeopasnim radnjama i posjedovanje ilegalnog oružja i eksplozivnih sredstava. Nije bilo moguće doznati kako se Fetić branio u policiji, a budući da je uhićen u subotu oko jedan sat ujutro, u roku od 24 sata trebao bi uz kaznenu prijavu biti prepraćen pritvorskom nadzorniku sisačkog Županijskog državnog odvjetništva.

image
Damir Krajac/Cropix
image

Policijski očevid nakon krvavog pohoda u Sisku

Damir Krajac/Cropix

Nakon ponovljenog ispitivanja pred državnim odvjetništvom bit će priveden istražnome sucu s prijedlogom da mu se odredi istražni zatvor, između ostaloga, zbog opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom na to da je već ranije bio prekršajno kažnjen zbog posjedovanja pištolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:54