RIJEŠEN SLUČAJ IZ 2005.

Tko je plaćenik kojeg terete za pokušaj ubojstva tajkuna: Bio je krunski svjedok u megaaferi...

Pred izlazak iz sudnice, nakon pokajničkog svjedočenja, jednom od optuženika je šapnuo: "Mrtav si"
Ljubomir Gladović (u krugu lijevo), Milan Reljić (desno)
 Arhiva Jutarnji List, Slobodan Vasković/Youtube, MUP Republike Srpske

Osoba koju je policija osumnjičila za 16 godina star pokušaj likvidacije Ljubomira Gladovića u Novome Zagrebu, je Banjalučanin Milan Reljić (52), osoba poznata čitateljima crnih kronika u susjednoj BiH.

Reljić je 2017. najprije bio uhićen, da bi ubrzo postao svjedok pokajnik tužiteljstva Republike Srpske u tzv. slučaju trezor, suđenju skupini razbojnika iz RS koji su od 2004. do 2011. počinili niz oružanih prepada na novčarske ustanove u BiH otuđivši ukupno oko milijun eura.

Zanimljivo je da je tijekom njegova svjedočenja u tome postupku 2018., jedan od optuženika, Siniša Straživuk, inače također kriminalac zastrašujuće reputacije, sudu za Reljića rekao: "Gospodin je učestvovao u plaćenim ubojstvima i teškim ubojstvima u Zagrebu i Banjaluci".

No, pred izlazak iz sudnice, barem kako je Straživuk prijavio sudu, Reljić mu je samo šapnuo "Mrtav si".

U svome svjedočkome iskazu Reljić je teško teretio optuženike rekavši kako je s njima sudjelovao u nizu oružanih prepada na dostavna vozila za prijevoz novca te novčarske institucije.

Kao što smo izvijestili, zagrebačka policija je u nedjelju izdala priopćenje o rješenju ovog 'hladnog slučaja'.

- Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Velikoj Gorici, a u suradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije iz Ravnateljstva policije te uz međunarodnu policijsku suradnju s policijskim službenicima Savezne Republike Njemačke te Bosne i Hercegovine, dovršili su višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine te 61-godišnjim državljaninom Republike Slovenije zbog sumnje da su počinili kazneno djelo “Ubojstvo” u pokušaju na štetu 60-godišnjaka prije 16 godina.

Sumnja se da su 6. srpnja 2005. godine oko 8 sati u Zagrebu u Ulici Vajdin Vijenac, zajedno i dogovorno prema unaprijed stvorenoj namjeri da usmrte 60-godišnjaka, došli ispred stana na šestom katu stambene zgrade, u kojem je oštećeni u to vrijeme stanovao, čekajući trenutak njegovog izlaska. Nakon što su dočekali taj trenutak, uz uporabu tjelesne snage i uz prijetnju vatrenim oružjem, osumnjičeni su oštećenog ugurali natrag u stan, srušili na tlo i udarali ga rukama i nogama po tijelu. Potom je, sumnja se, osumnjičeni 52-godišnjak najvjerojatnije iz automatskog pištolja s prigušivačem, ispalio jedan hitac u glavu oštećenog i teško ga ozlijedio te su se dali u bijeg odnoseći, ujedno, sa sobom i torbicu oštećenog u kojoj se nalazio novac uz dokumente.

Osumnjičeni 52-godišnjak već je ranije, početkom rujna ove godine, izručen u Saveznu Republiku Njemačku gdje je osumnjičen zbog drugog teškog kaznenog djela, dok je osumnjičeni slovenski državljanin trenutno nedostupan. Protiv njih je podneseno posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, navodi se u polcijskom priopćenju.

Gladović koji trenutno živi na Rabu, 2014. je dao intervju novinaru Slobodanu Vaskoviću, u kojemu je dataljno opisao kako je izgledan pokušaj njegove likvidacije u Novom Zagrebu, ali i poslovne događaje u Republici Srpksoj koji su mu prethodili.

- Stavio sam torbicu s dokumentima na rame. Bilo je i nekih 1500 maraka, možda ako se pretvori u eure taj iznos. Krenuo sam napraviti servis na autu. Po izlasku iz stana, izašao sam normalno, a na 3 metra su me čekala dvojica naoružanih ljudi s pištoljima i prigušivačem. I oni su tada nešto viknuli na mene što nije trebalo. Ja sam pokušao pobjeći u stan, ali oni su išli za mnom. Nogom me jedan gurnuo i pravad do kuhinje. Prošao sam hodnik, došao u kuhinju i u momentu sam se našao na koljenima. Oči u oči sa plaćenim ubojicom koji mi je pucao u glavu. Pucano je jedanput i krv se razlila po cijelome tijelu. Ubojica je mislio da sam ja mrtav. Metak mi je ušao iznad gornje usne, izbio mi pet zuba, prošao kroz jezik i zadržao se na vratu. Jezik mi je bio rascijepljen, dijelom mi je i grlo bilo zahvaćeno. I imao sam sreću da sam tada bio u Zagrebu i odvezen sam na Hitnu pa dalje u bolnicu Dubrava gdje sam zahvaljujući vrhunskim stručnjacima prošao dobro – ispričao je Gladović poznatom bosanskohercegovačkom novinaru Slobodanu Vaskoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 07:50