HRVATSKI PINK PANTHER

TKO JE PLJAČKAŠ ZAGREBAČKE ELITE 'Mučile su ga žene, a novac je trošio na prostitutke'

Nije ga mučio novac, njega su jedino mučile cure, otkriva provalnikov brat. Inače se vozio biciklom, a ulovljen je nakon što je jedan jedini put išao u izvid u vlastitom automobilu, što je registrirala nadzorna kamera

ZAGREB - Okorjeli, nejverojatno hrabni provalnik iz ivanićgradskog kraja Ivan Benko (44) kojeg policija trenutno tereti za 27 provala u kuće dobrostojećih građana metropole (15 je ostalo na pokušaju), krao je iz „bunta, mučile su ga žene i bio je ponosni pripadnik Tigrova nepunih pet godina!“.

PLJAČKAŠ ELITE ‘Krao sam po kućama zagrebačkih bogataša i mahao nadzornim kamerama’

- Molim? Čak 27 kaznenih djela? Šteta tolika? Pa valjda bi nešto novca donio i doma, zar ne? Nije promijenio stil života. Živio je jednako kao i sve ove godine. Pazio je na sebe i na ono što jede. Krumpir nikad nije jeo sa kruhom. Iako visok 174cm i težak oko 60 kg, bio je pun snage. Izdržljivost mu je bila osobina. Kao pubertetlija je dizao utege a da li još uvijek nešto vježba ne znam. Kad su ga uhitili, Ivan je svoj 'jocker zovi' ispucao uzaludno jer sam zabunom pritisnuo na mobitelu krivu tipku. Zvao sam povratno na mobitel, ali je već bio ugašen. Nakon toga me policajac nazvao i rekao da mi je polubrat uhićen i da je u Heinzelovoj - ispričao nam je Benkov polubrat Slavko Lisjak napominjući da su brata jedino istinski mučile žene.

Upravo je na dame, posebno na prodavačice ljubavi, Ivan Benko godinama trošio novac. Dio je toga, od 90 tisuća kuna pričinjene štete u provalama, akrobat Benko osim na restorane i provod, 'ulupao' na žensko društvo.

- Nije ga mučio novac. U posjedu je zemljišta koje je dobio kao branitelj, a za koje mu nude 600 tisuća kuna. Znate, njega su jedino mučile cure. Došao je u godine kad se gledaju one koje ne gledaju više njega i njegovu dob. Vidio sam ga zadnji put 4.rujna kad ga je u lisicama policija dovela u moju kuću na pretres. Našli su malokalibarsku pušku. Hrđavu i neispravnu. Bila je od našeg oca. Ivan se inače vozio biciklom, a svoju 15 godina staru Ladu parkirao je u mom dvorištu jer je manje sigurno tamo gdje je on u drugoj kući koju je izgradio vlastitim rukama - dodaje još brat serijskog provalnika prisjetivši se još jedne u nizu obiteljskih tragedija kada su u nesretnom slučaju (za)malo izgubili oca.

Snimak nadzorne kamere

Ivan Benko uhićen je u blizini svog novog doma. I to sasvim slučajno, u rano jutro na željezničkoj postaji Sesvetski Kraljevac početkom tjedna dok je vlakom, kao i svaki puta do sada odlazio na 'posao' točnije do još jedne u nizu kuća koju je imao namjere 'isprazniti'.

OTKRIVAMO Policija lovi bandu koja pljačka domove zagrebačke elite

Ne opirući se, mirno je s policajcima otišao u postaju, a kod njega u torbi pronađen je provalnički alat poput poluge te odjeća za provalničku akciju kao i fantomka. U pretresu, pak, dvije obiteljske kuće (od polubrata i njegovu) i automobila, policija je pronašla više ukradenih novčanika, torbi, malokalibarsku pušku... Provale je uglavnom besramno odrađivao po noći i to u vrijeme dok su vlasnici domova pretežito bili kod kuće. U jednom se trenutku čak i fizički sukobio sa vlasnikom koji ga je zatekao na djelu a bilo je i trenutaka kad je, nakon akcije, mahnuo u kameru i otrčao.

Mjesecima je tako Benko uspješno zadavao glavobolje istražiteljima jer je u višemjesečnim izvidima odabranih 'meta' a zatim i u provalama bio vrlo pedantan i vješt. Rukavice, fantomka i vojničke hlače bile su mu radna odjeća. Povezuje ga se još sa 22 provale od kojih je 15 na području Ivanić Grada, a sedam na području drugih policijskih uprava no na prikupljanju dokaza policija još uvijek radi. Zanimljivo je da su policiji pomogle snimke nadzornih kamera, ali i građani očevici od žrtava do susjeda koji su, kad je upaljeni alarm znao otjerati Benka niz ulicu, rekli im niz korisnih informacija. Ukradene kartice koje su bile u novčanicima, nikada nije koristio nego je svu dokumentaciju odbacivao.

- Za Ivana Benka vrijedi ona 'kakav otac takav sin'. Čula sam da je uhićen. Otkad sam se doselila u ulicu, kod njega i obitelji je vječito policija. Zadnji put kad sam ga vidjela bilo je prije godinu dana. Bio je odjeven skromno i vozio je bicikl. Odselio se iz ulice, nekoliko kilometara dalje uz željezničku postaju. Na ratnoj nozi bio je i sa ocem koji se zapalio prije nekih desetak godina. A njegovog oca ja do smrti neću zaboraviti. Pokušao me ubiti. Govorio mi je 'Šta si se doselila iz Bosne?' Ganjao me po kući šipkom. Jedva sam se uspjela spasiti i pozvati policiju - prisjetila se jedna od Benkovih susjeda, inače izbjeglica iz Bosne, dodavši kako Ivan i njegov polubrat u selu s nikim ne razgovaraju, pa ni međusobno.

Iako nezaposlen, u kriminalnom poslu je pogriješio zapravo tek nedavno jer mu je u izvidima promakla jedna od nadzornih kamera koja je osim unutrašnjost vile, snimala i ulicu kojom je došao i otišao, i to jedan jedini put u vlastitom automobilu.

Predmeti pronađeni pretragom kuće i automobila, a za koje policija sumnja da potječu od provala

Na 'piku' ivanićgradskog fantoma, kako smo već pisali, našao se tako viceguverner HNB-a Damir Odak koji je ostao bez laptopa .

Osim Odaka, Benko je, prema vlastitom priznanju, pokušao je provaliti i u kuću vlasnika najveće hrvatske zaštitarske agencije Sokol Marić, Zlatku Mariću, a uprovalio je poznatom odvjetniku Peri Lozici kojem je ukrao samo ključeve vozila, bivšemu premijeru Ivi Sanaderu, vlasniku koncerna Agram Dubravku Grgiću, sinu umirovljenoga generala Ivana Čermaka, Hrvoju, Ivanu Ergoviću iz Nexe Grupe, jednome stranome diplomatu i mnogim drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:03