POČELO SUĐENJE

Tko je pucao u uglednu HDZ-ovku?

Taradi je optužen da je htio ubiti kćeri Alojzija Sobočanca s kojim je M. Crnčec bio u zavadi
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Suđenje Marku Taradiju (31), optuženom za dvostruki pokušaj ubojstva utjecajne međimurske HDZ-ovke Nikoline Babić i njezine sestre Ane Marije Sobočanec, inače obje kćeri Alojzija Sobočanca, međimurskog poduzetnika i predsjednika uprave tvrtke Međimurjeplet, počelo je jučer na Županijskom sudu u Varaždinu.

Suđenje je na traženje tužitelja zatvoreno za javnost uz obrazloženje da bi izvještaji sa suđenja mogli naštetiti malodobnom sinu Nikoline Babić. Riječ je o jednom od najsloženijih slučajeva u povijesti međimurske policije.

Taradi je optužen da je početkom svibnja 2008. u večernjim satima u Ulici Mate Lovraka u Čakovcu iz pištolja ispalio dva metka u automobil kojim je upravljala Babić, a u kojem se nalazio i njezin tada trogodišnji sin. Jedan metak probio je staklo na vratima vozačice i ušao u kabinu, a drugi je probio prednji blatobran vozila.

Nikolina Babić i dijete su srećom prošli bez ozljeda. Drugi pokušaj ubojstva dogodio se sredinom studenog 2013. Taradi je optužen da je u dvorištu kuće Ane Marije Sobočanec u Ulici Mate Lovraka u ukrasnu živicu pokraj terase postavio ručnu bombu. Bomba je sredinom studenog eksplodirala i teško ozlijedila muškarca (38) kojeg su vlasnici kuće unajmili da uredi živicu.

DNK trag u krošnji

Taradi je uhićen u lipnju prošle godine nakon što je vještačenjem metka pronađenog u braniku auta Nikoline Babić nakon pokušaja atentata u svibnju 2008. godine i DNK traga pronađenog na pištolju koji je nekoliko dana nakon atentata u krošnji jednog drveta u Ulici Mate Lovraka u Čakovcu pronašao susjed, utvrđeno da je upravo on pucao na automobil Nikoline Babić. Također, vještačenjem prijetećih poruka koje su dolazile obitelji Nikoline Babić, nakon pokušaja atentata 2013., utvrđeno je da su napisane Taradijevim rukopisom.

Pištolj stavio u vrećicu

Iako ga se u optužnici nigdje ne navodi kao naručitelja ubojstva ili poticatelja na ubojstvo, sumnja se da je Taradi kćeri utjecajnog međimurskog poduzetnika Alojzija Sobočanca pokušao ubiti na nagovor međimurskog poduzetnika Miljenka Crnčeca s kojim je gajio prijateljske odnose. Crnčec se ubio dva dana nakon Taradijeva uhićenja u lipnju prošle godine ispred kuće Nikoline Babić. Crnčec je navodno bio u dugogodišnjoj zavadi s obitelji Sobočanec i sumnja se da je upravo to bio razlog što je nagovorio prijatelja Taradija da pokuša ubiti kćeri Alojzija Sobočanca.

U sklopu istrage Taradi je istaknuo da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret te je upravo Crnčeca optužio da mu je sve namjestio. Ustvrdio je da mu je Crnčec na streljani dao pištolj da opali nekoliko hitaca te ga zatim spakirao u vrećicu. Što se tiče rukopisa, Taradi je istražiteljima rekao da mu je Crnčec davao da za njega na razne papire ispisuje određene riječi.

I Nikolina Babić i njezina obitelj također su sumnjali da je upravo Crnčec osoba koja stoji iza pokušaja napada na nju i članove njezine obitelji budući da su to nekoliko puta prijavljivali policiji. Istražitelji su čak postavljali klopke i pokušavali ga tajno snimiti kako prijeti HDZ-ovki. Međutim, Crnčec bi se nekako uvijek izvukao. Crnčec je jednom prigodom čak i priveden, no pušten je zbog nedostatka dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 11:06