UŠETAO U REMETINEC

Tko je šef Zemunskog klana: Vučić tvrdi da je on organizirao dolazak splitskih huligana u Srbiju

Filip Korać trenutno je jedan od sigurnosno najrizičnijih pritvorenika u hrvatskim zatvorima

Vučić tvrdi da je Korać osoba koja je 2017. organizirala dolazak Splićana koji su sudjelovali u neredima na utakmici Partizana i Crvene zvezde

 MUP Srbije, AFP

Filip Korać, osoba iz srbijanskoga krim-miljea, kojega su mediji prozivali kao jednoga od čelnika srbijanskoga zemunskoga klana te osobu povezanu s vrhom crnogorskog škaljarskog klana, trenutno je jedan od sigurnosno najrizičnijih pritvorenika u hrvatskim zatvorima.

Riječ je o čovjeku koji je najtraženija meta klana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, a od utorka je u zagrebačkom zatvoru Remetinec. "Dobar dan, ja sam Filip Korać, za mnom je raspisana tjeralica i došao sam se javiti!" rekao je Korać u utorak 26. travnja kad je pokucao na vrata zatvora u Remetincu.

Obračun klanova

Njegov dolazak bio je i najavljen za taj dan putem podneska njegova odvjetnika Državnom odvjetništvu, tako da Korać nije bježao niti je uhićen. Došao je u Hrvatsku sa svojim ispravama. Odvjetnik će podastrijeti da on u Srbiji nije osuđivana osoba. Hrvatska je za njim bila raspisala tjeralicu i europski uhidben nalog i određen mu je istražni zatvor.

Korać je osoba koja je punila stupce medija u susjednima zemljama u kontekstu obračuna dvaju crnogorskih klanova, tzv. škaljara i kavčana, u kojima je do sada širom svijeta likvidirano više desetaka osoba.

Inače, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić javno je rekao da je upravo Korać bio osoba koja je u siječnju organizirala dolazak Splićana Stjepana Mihovilovića, Ante Firića i Damira Tovarovića na utakmicu Partizana i Crvene zvezde u Beograd u siječnju 2017., kad su Splićani u sukobu sa suprotstavljenim navijačkim frakcijama i policijom izvukli deblji kraj.

image

Neredi na utakmici Partizana i Crvene zvezde 2017.” godine

Pedja Milosavljevic/AFP/Profimedia
image

Neredi na utakmici Partizana i Crvene zvezde 2017.” godine

Pedja Milosavljevic/AFP
image

Neredi na utakmici Partizana i Crvene zvezde 2017.” godine

Pedja Milosavljevic/AFP

Mihovilović, Firić i Tovarović navodno su bili angažirani upravo kako bi u sukobu na tribinama bili tjelohranitelji Koraću. "Oni koji su se skinuli goli, a neki su veći ubijeni, ta banda mafijaša i narkodilera došla je zavoditi red po nalogu Koraća, za kojeg ovi znaju da nije kriv. Zašto je dovodio te ljude? Da postavi svoju mrežu narkodilera. Zašto bi to itko radio kad je pošten?" rekao je u jednoj TV emisiji Vučić osvrćući se na pretučene Splićane.

Kada je Firić u listopadu 2018. smrtno stradao u prometnoj nesreći na autocesti, Korać te još nekoliko osoba objavili su mu osmrtnicu u srbijanskim Večernjim novostima. "Počivaj u miru, veliki brate", pisalo je u osmrtnici koju su potpisali "Kimi, Rade, Goksi i Korać".

Premda je u Srbiji protiv Koraća bio pokrenut postupak zbog poticanja na ubojstvo, on je obustavljen zbog nedostatka dokaza, tako da je postupak zbog krivotvorenja hrvatske putovnice jedini aktualni postupak koji se protiv Koraća vodi.

Bojovićeva desna ruka

Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, vođa kriminalne organizacije kojoj se na teret stavljaju najteža kaznena djela, ispričao je pred tužiteljstvom 7. veljače da je Filip Korać dio grupe koja sada surađuje s državom, odnosno s BIA-om (Bezbednosno-informativnom agencijom), i Interpolom i da je dio tzv. škaljarskog klana. Korać je, prema pisanju medija u Srbiji, od najbližeg suradnika jednog od vođa tamošnjeg podzemlja postao najtraženija meta klana Belivuk. Korać je navodno, nakon što su Belivuk i njegova "ekipa" završli iza rešetaka, preuzeo njegove poslove.

Koliko su Belivuk i njegovi ljudi mrzili Koraća, najbolje pokazuje izjava Bojana Hrvatina, jednog od dvojice svjedoka suradnika, koji je ispričao u tužiteljstvu da su članovi Belivukova klana slali Koraću fotografije masakriranih tijela.

Filip Korać glasi za desnu ruku Luke Bojovića, koji trenutno služi kaznu u Španjolskoj, a označen je i kao osoba bliska škaljarskom klanu, koji je u dugogodišnjem sukobu s kavačkim klanom, iza kojeg stoji Radoje Zvicer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:55