BOMBE POD PORSCHEOM

Tko je uhićeni Ante Roso: Sudilo mu se kao organizatoru krvave pljačke Fine, ali je oslobođen

Policija Rosu sumnjiči da je postavio dvije eksplozivne naprave u Porsche poduzetnika Darija B.
Ante Roso
 Bruno Konjević/Cropix

Pola godine nakon što je poduzetnik Dario B. (43) u bizarnom raspletu događaja otkrio kako su mu u Porsche bile postavljene ne jedna, nego dvije eksplozivne naprave, s daljinskim aktiviranjem, policija je zbog pokušaja atentata na njega osumnjičila Antu Rosu (51), poznatoga iz slučaja tzv. krvave pljačke Fine.

Roso, koji je za Finu 2015. bio pravomoćno oslobođen, uhićen je u četvrtak te je policija protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog pokušaja teškoga ubojstva Darija B. Rosin navodni pomagač, Zoran Margetić (42), nalazi se u bijegu te policija za njime traga. Čitava priča počela je u svibnju ove godine kada je Dario B. tijekom vožnje čuo da u motoru njegova Porschea nešto klapa, pa je auto odvezao na servis u Jankomir.

Vojni eksploziv

Kada su mehaničari otvorili haubu skrivenu u motoru, pronašli su eksplozivnu napravu velike razorne moći koja se sastojala od oko kilograma vojnoga eksploziva povezanoga na mobitel koji je trebao poslužiti kao detonator. Odmah je evakuiran prostor oko vozila te je pozvana policija čiji je protueksplozijski odjel deaktivirao napravu. No, tu iznenađenjima nije bio kraj. Naime, daljnjim pregledom vozila, još dublje skrivenu u motoru policajci su pronašli drugu, gotovo identičnu eksplozivnu napravu, koja je tu bila otprije.

Započeta je tajna policijska istraga pri kojoj su policajci analizirali bazne stanice mobitela, samu napravu te GPS uređaj koji je na nju bio spojen, skidali desetine sati snimki raznih nadzornih kamera, da bi u četvrtak, kada su zaključili da imaju dovoljno dokaza za podnošenje prijave, uhitili Rosu.

"Sumnja se da su osumnjičenici zajedno s još najmanje jednim zasad nepoznatim supočiniteljem, tijekom ožujka započeli s pribavljanjem dijelova eksplozivne naprave, odnosno GPS uređaja, mobilnih uređaja i eksploziva kako bi izradili eksplozivnu napravu koja se aktivira na daljinu.

GPS uređaj

Nakon sastavljanja eksplozivne naprave posložene od mobilnog uređaja, elektro-detonatorske kapisle i eksploziva, sredinom travnja ove godine postavili su je u prostor u području prednjeg dijela vozila kojim se koristio oštećeni, a pored nje su postavili i GPS uređaj kojim su pratili aktualnu lokaciju kretanja. Tako su, prateći njegovo kretanje putem GPS lokacija, upravo u prilici kada je vozilo bilo u pokretu, pokušavali aktivirati eksplozivnu napravu, ali zbog propusta u sastavljanju eksplozivne naprave nije došlo do aktivacije", priopćila je danas zagrebačka policija.

Međutim, kada nisu uspjeli prvi put, u svibnju su pokušali ponovno, sastavivši gotovo identičnu napravu s GPS lokatorom, no kada su je htjeli detonirati, i ona je iz nepoznatih razloga zatajila.

Slabi dokazi protiv Rose

Roso se na popisu optuženika za krvavu pljačku Fine 2005. godine našao nakon što je policija otkrila kako ga njegov tadašnji tjelohranitelj Ivan Boršić pokušava likvidirati.

Policajci su uhitili Boršića, ali on je na policiji ispričao kako je godinama sudjelovao u nizu pljački koje je organizirao Roso te je prokazao sebe, ali i niz drugih kriminalaca. Dotad je policija smatrala da je za krvavu pljačku Fine odgovorna potpuno druga ekipa, koju su svojedobno za to i optužili, no na sudu su te optužbe propale.

Međutim, ovaj su se put dokazi poklopili za cijeli niz okrivljenika te je za ubojstvo dvojice zaštitara pravomoćno osuđen Dubravko Žugelj kojega je prokazao Boršić. Međutim, dokazi protiv Rose, za kojega je Boršić rekao da je bio organizator, bili su jako slabi te je Roso na ponovljenom suđenju bio pravomoćno oslobođen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2023 09:18