OBITELJSKO NASILJE U SPLITU

Tko može zaustaviti nasilnika? Prije 10 pušten je iz zatvora, a u nedjelju je supruzi prerezao vrat

 Goran Mehkek / CROPIX

SPLIT - Tek što je napustio zatvorsku ćeliju na splitskim Bilicama u kojoj je mjesec dana odležao zbog obiteljskog nasilja, 46-godišnji Ž. B. prerezao je vrat svojoj 2 godine starijoj supruzi Ž. B. iziritiran sudskom odlukom o zabrani pristupa.

Nešto iza 13 sati, sačekao ju je pred zgradom u Krležinoj ulici i besćutno skalperom zarezao po vratu. Pobjegao je. Na stepenicama još kapljice krvi. U pomoć majci priskočio je 22–godišnji sin, najstariji od njihovo troje djece. Pozvao je Hitnu pomoć.

Nesretna žena prebačena je u splitski KBC. Na sreću njezine ozljede nisu opasne po život i nakon ukazane liječničke pomoći, puštena je na kućnu njegu.

-Tata je prije samo deset dana pušten iz zatvora. Tamo ga je i odvelo nasilničko ponašanje. To traje dugo, svega sam se nagledao, svašta od njega doživio, moj život više.... – potreseno guta riječi mladić, koji je umalo zbog nasilnika ostao bez majke.

Pored njega, obitelj ima još dva sina; četrnaestogodišnjaka, a najmlađi ima tek deset godina.

- Za mene više i nije važno, ali moram misliti na njih – ojađeno će mladić koga smo zatekli pred stanom na drugom katu zgrade.

- Mama je u teškom šoku, nastavlja, doveo sam je iz bolnice. Otac me nakon svega pokušavao dobiti na mobitel. Nisam se javljao, ali sve mu opraštam, jer ljudski je opraštati.... – kazuje nam mladić. Njegovi roditelji su u postupku razvoda. Živjeli su zajedno na istoj adresi sve dok nasilnom suprugu nije izrečena mjera zabrane približavanja.

Najstariji sin ne želi komentirati jesu li policija, sud i druge nadležne institucije mogle spriječiti ovaj pokušaj ubojstva koji pukom srećom nije završio tragedijom.

Pita se samo jedno – postoji li mjera kojom bi se nasilnik zaustavio? Policija i dalje traga za 46–godišnjakom koji u svom obilatom dosjeu ima čitav niz prijava za obiteljsko nasilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:20