NARKOSCENA

TKO SU SPLITSKE DILERICE? Zbog narkotika uhvaćene upravna referentica, mlada majka, studentica, arhitektonska tehničarka, kuharica...

 
 Aleksey Tugolukov / Alamy / Alamy / Profimedia

Devet ženskih osoba prijavljeno je prošle godine na području PU splitsko-dalmatinske zbog dilanja droge, od kojih šest iz Splita. Uglavnom se radi o djevojkama, ali nije pravilo jer najstarija među njima ima 49 godina. Različitih su profila: neke imaju legalne poslove, pojedine su majke, a ima i ovisnica te ponavljačica u kriminalnim poslovima. Njihovi dosjei otkrivaju pozadinu priča o "zločestim curama" koje konkuriraju muškim kolegama na narkotržištu, piše Slobodna Dalmacija.

Po količini nađene droge na vrhu liste je Josipa Bađun (33), upravna referentica iz Splita, optužena za držanje 5632 tablete ecstasyja radi prodaje, koje sadrže više od 2,2 kilograma MDMA, zatim 635 grama marihuane, 125 grama MDMA u prahu te 15,5 grama heroina.

Uhićena je početkom siječnja prošle godine kada je obavljena pretraga dvaju stanova, jednog u Ulici Slobode u Splitu u kojem je živjela i drugog u Kaštel Starom u kojem je bilo skladište opijata. Zajedno s njom uhićen je i cimer joj Pero Š. C. kod kojeg je u stanu u Splitu nađena manja količina kokaina i marihuane.

Odmah nakon uhićenja Josipa je sve preuzela na sebe.

- Pero nema nikakve veze s drogom koja je bila u zaključanoj sobi, ključ sam samo ja imala i predala sam ga policiji - rekla je tijekom ispitivanja na Općinskom državnom odvjetništvu.

Ispitana je i vlasnica stana u Kaštel Starom, koja je posvjedočila kako je upravo Josipa unajmila stan krajem 2018. godine. Ona je i otvorila stan i sobu u kojoj su bile tablete ecstasyja, skrivene u ormaru zajedno s ostalom drogom. Tablete ecstasyja bile su pakirane u 24 PVC vrećice, a na njima su bili utisnuti logotipi Supermana, Batmana i Bugattija. Nađena je i vaga s ostacima metamfetamina, MDMA tzv. čisti ecstasy i kokain.

Nakon istrage koja nije našla dokaze da je cimer uključen u posao s drogom, optužnica je podignuta samo protiv Josipe Bađun te je postala pravomoćna prošlog mjeseca. Od uhićenja se brani sa slobode, a sada joj predstoji suđenje na Općinskom sudu u Splitu. Tijekom uhićenja imala je legalan posao kao prodavačica u jednom od splitskih prodajnih centara.

I Sandra M. s Neslanovca se umjesto za posao za koji se školovala odlučila za ilegalnu rabotu koja je puno unosnija. Nezgodna nuspojava biznisa je uhićenje i optužnice za dilanje svake dvije godine. Ovu 29-godišnju majku malodobnog djeteta, po struci turističko-hotelijersku komercijalisticu, na Općinskom sudu u Splitu čekaju dva postupka za preprodaju amfetamina tzv. speeda i marihuane.

Uhićena je u lipnju prošle godine kad joj je u podstanarskom stanu na rubnom dijelu grada nađeno 248,94 grama marihuane raspoređene u 9 PVC vrećica. Osim "trave", imala je i 14 grama speeda u četiri vrećice, 37,7 g MDMA, šest grama hašiša i jednu stabljiku indijske konoplje. Uz drogu su nađene i dvije digitalne vage.

Nakon uhićenja određen joj je istražni zatvor, u kojem se nalazila dva i pol mjeseca nakon čega joj je određena mjera opreza javljanja u Prvu policijsku postaju svaka dva tjedna.

Tijekom istrage je negirala prodaju stimulansa i marihuane, tvrdeći da ih je čuvala za prijatelja te "pala" kao žrtva svoje naivnosti.

- Zove se Ivan, a nadimak mu je Pepi, ima apartmane na Šolti te me zamolio da mu pričuvam robu nekoliko dana dok je na otoku. Nisam znala o kolikoj količini i vrstama droge se radi, ali mi je poznato da je to on prodavao. I vage su njegove, on bi mogao sve ovo potvrditi, ali ne znam o njemu ništa osim imena i nadimka. Poruke kojima smo se dogovarali sam obrisala jer nisam htjela da mi dijete vidi nepoznati broj u mobitelu - izjavila je Sandra.

Tužiteljstvo joj nije povjerovalo zbog poruka nađenih u njezinu mobitelu, koje nije izbrisala, a koje su ukazivale da se bavi preprodajom. Nadalje, nad njom je već bio u tijeku jedan postupak zbog dilanja te je u kolovozu podignuta i ova druga optužnica, koja još nije pravomoćna.

Prvi optužni akt protiv nje datira iz 2017. godine kada je uhićena jer je prodavala MDMA u tabletama i marihuanu u kafićima u kojima je radila u Splitu. Prilikom uhićenja na radnom mjestu, u lokalu su nađene dvije vrećice s 30 tableta ecstasyja zelene boje, pola s logom Rolex, pola s logom Porschea. Imala je i 15 grama MDMA u smeđem kristalu te manje količine speeda i marihuane pakirane u paketićima.

Tada je optužena da je u pola godine prodala najmanje 140 grama marihuane po cijeni od 100 kuna za dva grama. Tom prilikom je Sandra M. priznala prodaju za dobavljača droge kojem je znala samo nadimak.

- Dok sam radila u kafiću u Velebitskoj ulici, početkom godine upoznala sam Zelu, za kojeg sam prodavala marihuanu gostima. Tjedno bih zaradila 300 do 400 kuna, odnosno oko 1000 kuna mjesečno. To sam radila jer sam imala malu plaću, a majka sam jednog djeteta. Nastavila sam prodavati drogu za njega i kada sam radila kao konobarica u Ulici Ruđera Boškovića, gdje me krajem srpnja uhitila policija. Našli su kod mene ono što sam te ture nabavila od Zele i trebala prodati za 4000 kuna - priznala je.

Osim poslova s drogom, u svojoj evidenciji ima i presudu za prijetnje za koje je 2014. godine dobila uvjetnu kaznu.

U mobilnom dućanu "bombona" kraj Poljuda polovicom rujna je dolijala studentica Marija P. (23). Uhićena je oko ponoći s 50 tableta ecstasyja, 4 grama marihuane i 5 paketića, ukupno 5,4 g speeda u Twingu. Zajedno s njom uhićena su još dva dilera, u automobilu je bio Branko M. (31) s još 41 tabletom ecstasyja i 8 grama speeda te Hrvoje T. (36) koji je neposredno prije prodao 10 ecstasyja Ivanu B. za 500 kuna. Kupac je uhićen u blizini Twinga u Ulici Sedam Kaštela. Marija je provela u istražnom zatvoru pet dana nakon čega je puštena da se brani sa slobode. Nakon uhićenja, branila se šutnjom i na policiji i na državnom odvjetništvu.

U roku od tri mjeseca svi troje su optuženi za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Njih dvojica su provela u istražnom zatvoru po mjesec dana nakon čega su pušteni uz mjeru opreza javljanja dva puta tjedno policiji.

Druga 23-godišnjakinja s popisa je Paula V., nakon što joj je nađena droga u stanu izjavila je da je to zaliha od njezine majke. Uhićena je u Solinu, polovicom kolovoza u večernjim satima, u Golfu kojim je upravljao Domagoj F. Kod nje je nađeno nekoliko grama marihuane, pa je izvršena pretraga stana njezine majke u kojem je privremeno živjela.

Tamo je nađeno još 14 grama marihuane i vaga te 25 PVC vrećica s logotipom lista marihuane. Vještačenje je poslije pokazalo da na vagi i vrećicama ima tragova amfetamina i tetrahidrokanabinola. Imala je i 100 eura te 1100 kuna za koje je u optužnici navedeno kako potječu od prodaje droge.

Mlada Paula je po zanimanju arhitektonska tehničarka, ali nije zaposlena. Imala je nesvakidašnju obranu, u kojoj nije štedjela najbližu obitelj.

- Droga koju ste našli kod mene je moja, a ova u stanu pripada mojoj majci - izjavila je.

Nije spominjala dečka koji je, prema pričama iz susjedstva, glavni uzrok njezina ulaska u narko-svijet. Tužiteljstvo traži da joj se nakon utvrđivanja krivnje za dilanje odredi i plaćanje troškova toksikološkog vještačenja od 3200 kuna te 600 kuna sudskog paušala.

Godinu dana starija od nje je frizerka Petra Š. (24) s Kmana, kojoj su u stanu našli 33,6 grama amfetamina te manje od gram i pol marihuane raspoređene u dva PVC paketića. Uz nedozvoljene tvari je imala i digitalnu vagu. Uhićena je krajem studenoga prošle godine po dojavi da se bavi preprodajom droge. Branila se šutnjom, ali joj nije puno pomoglo jer su na vagi nađeni tragovi amfetamina, što je ukazivalo da je vagala i pakirala "pizeve" za daljnju prodaju. Osim toga, u optužnici koja je protiv nje dignuta u manje od mjesec dana, navedeno je da je nezaposlena, a kod sebe je imala veću količinu speeda.

Najstarija predstavnica ženske kvote je Mirela J. (49), nezaposlena veterinarska tehničarka iz Kaštela, majka troje djece. Polovicom lipnja u obiteljskoj kući joj je nađeno 163,6 grama amfetamina raspoređenog u šest vrećica. Osim stimulativne droge, imala je i 1,7 g marihuane te u vrtu 12 stabljika indijske konoplje, koje su narasle do metra. Na policiji se branila šutnjom, ali je na državnom odvjetništvu progovorila.

- Drogu trošim otkad sam se izliječila od raka te je koristim u terapijske svrhe. Amfetamin i marihuanu posjedujem isključivo za potrebe vlastite konzumacije. Indijsku konoplju sam uzgajala za izradu ulja, za što mi je trebala i nađena vaga - izjavila je.

Međutim, vještačenje u Centru za forenzična ispitivanja pokazalo je kako na vagi ima tragova marihuane, ali i MDMA i amfetamina. Količina droge nadilazi osobne potrebe, što se može zaključiti i nestručnom procjenom, navedeno je u optužnici koje je tužiteljstvo podiglo protiv nje u roku od mjesec dana. Iako joj je to prva optužnica za zlouporabu opojne droge, operativno je poznata policiji otprije.

Jedna od rijetkih prodavačica heroina među dilericama sa šireg splitskog područja je Maja G. (38), koja je u studenom prošle godine uhićena na Trsteniku s 32,15 grama heroina i digitalnom vagom s vidljivim tragovima droge heroin. Heroinu je cijena 400 kuna po gramu, a kod prodaje na "pizeve" od 0,1 do 0,2 grama dođe 100 kuna te se od navedene količine može utržiti najmanje 12 tisuća kuna. Protiv nje još nije podignuta optužnica. Otprije je prijavljivana na splitskom, šibenskom i dubrovačkom području zbog posredovanja u prodaji iste droge, a ima i evidentirano neovlašteno posjedovanje opijata. Nije zaposlena.

U Makarskoj je krajem istog mjeseca uhićena Andrea Š. (41), kojoj je u kući pronađeno i oduzeto 704,6 grama marihuane i digitalna vaga za precizno mjerenje. Ima legalan posao u turizmu, a već je prijavljivana za posjedovanje droge. Postupak protiv nje još je u istražnoj fazi.

Posljednja koju ćemo navesti nije sa splitskog područja, ali je uhićena u Šestanovcu, krajem siječnja prošle godine, s kilogram i pol heroina. Kuharica iz studentskog doma u Trebinju Daliborka Đerić (37), ostavila je svekrvi bebu od godinu dana te unijela heroin s mužem Mirkom (44) u Hrvatsku, preko graničnog prijelaza "Nova Sela - Bijača" u Škodi Octaviji, vlasništvo taksi-tvrtke u kojoj je on zaposlen. Zaustavljeni su u blizini Šestanovca te je Daliborka iz jakne dobrovoljno izručila tri paketa, ukupno 1495 grama heroina.

Njihovo priznanje i kajanje sud je uzeo kao olakotnu okolnost te su dobili po dvije godine zatvora, ali im je izrečena djelomično uvjetna kazna. Polovicu kazne ne moraju odslužiti u zatvoru, ako ih se ne uhvati u ponovnom počinjenju kaznenog djela. Istom odlukom im je ukinut istražni zatvor te su se vratili kući pola godine nakon uhićenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:44