TRAGIČNA SMRT DENISA TOTA

Tko zataškava pravu istinu? MUP: Nasmrt je pretučen; Bolnica: Nije bilo tragova nasilja

Policija je obavila pretrage, te prikupila niz dokaza i dostavila ih tužiteljstvu

Fotografija Denisa Tota pored dresa s njegovim brojem

 Jutarnji list

Dr. Bekim Sali, ministar zdravstva Sjeverne Makedonije povodom smrti hrvatskog rukometaša Denisa Tota u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenoj inspekciji pokrenuo je Državni sanitarno-zdravstveni inspektorat da provede izvanredni inspekcijski nadzor u postupku prijema i liječenja mladog rukometa hrvatskog rukometaša, objavio je danas makedonski Kurir.

Ministarstvo zdravstva Sjeverne Makedonije povodom smrti prerano preminulog hrvatskog rukometaša izrazilo je najdublju sućut obitelji i njegovim najbližima.

Policijska istraga koja još traje treba rasvijetliti sve okolnosti od četvrtka 7. travnja oko 3.30 sati ispred popularne skopske diskoteke i narodnjačkog kluba "Privilege" gdje je nasmrt pretučen rukometaš skopskog Butela. Makedonski mediji sve su više fokusirani i na to kako je moguće da su liječnici priopćili da na Denisu Totu nema tragova nasilja, iako je bio brutalno udaran ispred kluba rukama i nogama, a navodno čak i bokserom.

Izjavu da nema tragova nasilja dala je voditeljica Kliničkog centra "Majka Tereza" Maja Toteva, koja je takvu informaciju prenijela i hrvatskoj veleposlanici u Skoplju Nives Tiganj. Međutim, sve informacije koje su liječnici u početku prenosili i obitelji, predstavnicima policije i diplomatskim predstavnicima RH bile su da je stanje Denisa Tota teško i kritično, ali nigdje nije spominjano da je imao tragove ozljeda. Stoga je i Boris Tot, brat stradalog rukometaša koji je golman u jednom nizozemskom klubu, prozvao medije i novinare da objavljuju neprovjerene informacije. Međutim, nakon što je u petak obavljena obdukcija i nakon što je policija pregledala snimke nadzornih kamera vidjelo se da je Denis Tot napadnut od tri osobe.

Razgovori s više osoba

Makedonski MUP u subotu je priopćio da su A. Lj. (28) K. L. (19) i A. K. (22), svi iz Skoplja, napali i udarali Denisa Tota u glavu, pri čemu je on pao, glavom udario u asfalt i izgubio svijest. Prethodno je, prema snimci nadzornih kamera, Denis Tot zaustavio taksi, iz kojeg su izašle navedene osobe, ali na snimci se vidi samo nekakva gestikulacija te udarci nakon kojih Denis Tot pada na tlo. Hitnu pomoć koja je hrvatskog rukometaša prevezla na Odjel intenzivne skrbi skopskog medicinskog centra pozvala je konobarica, a Tot je nađen u lokvi krvi i bez svijesti.

Iz Medicinskog centra priopćili su da je doživio infarkt i da mu je prilikom dolaska pružena liječnička pomoć uz reanimaciju, stavljen je na respirator i bio je u kritičnom stanju te je preminuo u petak nešto iza podneva. O događaju je osim policije bio obaviješten i dežurni državni tužitelj iz Osnovnog državnog odvjetništva u Skoplju po čijem je nalogu obavljena obdukcija, a istovremeno su dostavljeni i videozapisi s gradskih nadzornih kamera i kamera noćnog kluba.

Policija je sve predmete koje je kod sebe imao Denis Tot poslala na vještačenje, a vrlo brzo u petak je pronašla i ispitala uz nazočnost branitelja i dvoje osumnjičenih te pokupila predmete od pokojnika koji će biti predani OKTIV-u u MUP-u na vještačenje. Obdukcijom koja je provedena u Kliničkom centru ustanovljeno je da u tijelu Denisa Tota nije utvrđena prisutnost alkohola i psihoaktivnih tvari. Policija je već u petak u prostorijama u Policijskoj upravi Skoplje, u nazočnosti branitelja, obavila razgovore s više osoba, među kojima i dvoje osumnjičenih, 19-godišnjom K. L. i 22-godišnjim A. K.

Racije u Skoplju

Prema snimci, 19-godišnjakinja je "cipelarila" Denisa Tota dok je on bespomoćno ležao na zemlji. Umjesto da pruže pomoć teško ozlijeđenom - sve troje je pobjeglo s mjesta događaja. Prvoosumnjičeni 28-godišnjak A. G. i dalje je u bijegu i za njim je raspisana tjeralica. Policija je obavila pretrage, te prikupila niz dokaza i dostavila ih tužiteljstvu.

Kako smo neslužbeno doznali, sada se istražuje tko je i zašto pokušao zataškati stanje Denisa Tota, te plasirao informacije da na tijelu nema tragova nasilja. Neslužbeno, spominju se veze vlasnika noćnog kluba i rukovoditelja Medicinskog centra. Sada će cijeli protokol od trenutka kad je pozvana Hitna pomoć do tretmana Denisa Tota biti predmet nadzora Ministarstva zdravstva Sjeverne Makedonije. I dok policija traga za prvoosumnjičenim, makedonski MUP je u nedjelju priopćio da su od subote u 21.30 sati do nedjelje u 3 sata ujutro pripadnici Jedinice za suzbijanje zlouporaba droga potpomognuti interventnim policajcima skopske policijske uprave kontrolirali veći broj ugostiteljskih objekata, osoba i putničkih vozila.

Pritom su kod sedam osoba našli marihuanu, kokain i ecstasy, a te su osobe uhićene. Šest osoba uhićeno je u Skoplju, jedna na području Ohrida, a osoba koja je bila uhićena u Ohridu bila je na tjeralici i privedena je u ohridski sud zbog postupka koji je u tijeku, priopćio je MUP Sjeverne Makedonije.

Svučilišna klinika: Nije bilo vidljivih tragova nasilja, najoštrije osuđujemo sva nagađanja

Nakon što je Ministarstvo zdravstva Sjeverne Makedonije objavilo da pokreće nadzor, te brojnih spekulacija u medijima o tome zašto je priopćavano da na tijelu Denisa Tota nema tragova nasilja, u nedjelju se oglasila i Univerzitetska klinika za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje (KARIL) skopskog Kliničkog centra. U početku su osudili sva nagađanja u javnosti proteklih dana vezana za transparentnost o tragičnoj smrti mladog rukometaša i iznijeli činjenice o slučaju:

- Najoštrije osuđujemo sva nagađanja o transparentnosti ovog tragičnog događaja. Već na samom prijemu isticali smo težinu stanja u kojem je pacijent primljen i sve pokušaje reanimacije. Nadamo se da će nadležne institucije uskoro rasvijetliti slučaj. Još jednom izražavamo najdublju sućut obitelji zbog njihovog gubitka, navode iz Klinike.

Pacijent je, objašnjava se u priopćenju, primljen rano ujutro 7. travnja u Urgentni centar u Skoplju bez rada srca i znakova života, te bez vidljivih ozljeda. Dežurni liječnici s kolegama iz KARIL-a odmah su na prijemu pristupili kardiološkoj i plućnoj realizaciji. Nakon pola sata uspostavlja se rad srca. Unatoč kritičnosti situacije, odmah je napravljena kompjutorska tomografija cijelog tijela. Po prijemu bolesnika pozvani su svi timovi s neurokirurgije, abdominalne kirurgije, torakalne i traumatologije da se očituju o nalazima kompjutorizirane tomografije. Na tomografiji je nađeno cjelovito oticanje mozga i, navodi se u priopćenju, a ono je moglo biti iz raznih razloga, od kojih je jedan bio nedostatak kisika u mozgu i polusatni oporavak. Trajanje pacijentova povratka u život potvrdili su i kolege s Neurokirurgije koji su bili prisutni tijekom cijelog razdoblja liječenja pacijenta.

Pacijent koji je nakon prijema i reanimacije prebačen u KARIL preminuo je 8. travnja u poslijepodnevnim satima nakon 24 sata borbe za život i nekoliko dodatnih reanimacija. Tijelo, bez vidljivih znakova nasilja i neizvjesnosti o uzroku smrti, predano je Institutu za sudsku medicinu na obdukciju kako bi se razjasnilo zašto je srce prestalo raditi i što je točno uzrok globalnog edema mozga i smrti.

Prilikom prijema u Hitni centar, MUP je obaviješten o stanju pacijenta. Tijekom jučerašnjeg dana cjelokupna dokumentacija predana je Državnom odvjetništvu. Danas je medicinska dokumentacija dostupna i u Državnom zavodu za zdravstveno osiguranje, stoji u priopćenju Klinike TOARILUC-KARIL.

Ključna pitanja za istragu

1. Tko je i zašto dezinformirao policiju i obitelj

Istraga mora odgovoriti zašto je obitelji, policiji i predstavnicima RH u Skoplju prenesena informacija da na tijelu nema vidljivih tragova nasilja. Liječnik Hitne medicinske pomoći i osoblje koje dolazi po pacijenta informira u kakvom je stanju zatečen, a ono što su zatekli i tko ih je zvao moraju protokolirati u službeno izvješće.

2. Nalaz obdukcije

S obzirom na brzinu reakcije policije čim su vidjeli snimke nadzornih kamera bilo je očito da je Denis Tot brutalno pretučen. Među ključnim iskazima osim osumnjičenih bit će i taksist, koji je navodno "krunski svjedok" napada na hrvatskog rukometaša. Za razliku od svojih kolega s intenzivne skrbi, obducenti Kliničkog centra "Majka Tereza" ustanovili su brojne ozljede na tijelu Denisa Tota, koje su vjerojatno i odmah morale biti vidljive.

3. Vještačenje odjeće i materijalnih tragova

Forenzičari su obavili pretrage osumnjičenih, njihovih domova, ali su izuzeli odjeću i sve predmete Denisa Tota. Forenzičkim vještačenjem može se ustanoviti ima li na tijelu, na odjeći i predmetima Denisa Tota DNK i materijalnih tragova predmeta osumnjičenih što će biti dodatni dokaz da je bilo fizičkog kontakta između osumnjičenih i žrtve, a čak se može ustanoviti i kakav je bio intenzitet te interakcije.

Tuga i nevjerica u Đakovu nakon zaokreta u istrazi

Zaokret u istrazi tragične smrti mladog rukometaša Denisa Tota koji je u Skoplju podlegao ozljedama zadobivenima u noći sa srijede na četvrtak, promijenio je i jučer dogovoreni plan o prijevozu njegova tijela u rodno Đakovo i povratku njegove obitelji kući.

Naime, bilo je predviđeno da se obitelj s Denisovim tijelom kući vrati u nedjelju, no s obzirom na nove okolnosti vezane uz njegovu smrt to je odgođeno. Od obiteljskih prijatelja doznajemo da je novi plan povratak u ponedjeljak, dok bi pogreb bio u utorak, ali ni to još uvijek nije službeno potvrđeno.

U Đakovu i dalje vladaju tuga i nevjerica, prvenstveno među Denisovim prijateljima i rodibnom, ali i drugim građanima koji su poznavali i njega i njegovu obitelj.

Njegov matični RK Đakovo u subotu je odigrao svoju prvenstvenu utakmicu uoči koje su Denisu minutom šutnje odali počast, a cijelo vrijeme utakmice na stolu pokraj parketa bila je izložena njegova fotografija pored upaljenog lampiona, a iznad njegov dres s brojem 11 koji je nosio dok je igrao za Đakovo. (Nikola Patković)

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2022 13:11